Trump trøkker til med helsereform-ultimatum

Publisert: Oppdatert: 01.04.17 15:38

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

USAs president Donald Trump har gitt republikanere et ultimatum: Støtt forslaget til ny helsereform eller la Obamacare bli stående.

I et lukket møte med republikanske politikere torsdag, skal Trumps budsjettsjef Mick Mulvaney ha gitt et ultimatum til republikanere som fortsatt stiller seg kritiske til forslaget.

– Presidenten har sagt at han ønsker en stemme i morgen, ja eller nei. Om forslaget ikke slår gjennom så legger vi denne ballen død, skal Mulvaney ha sagt, ifølge republikaneren Chris Collins som var på møtet.

Bakgrunn: Derfor krangler de om Trumps helsereform

Trump tyr til Twitter med klar beskjed til republikanerne:

– Katastrofale Obamacare har ført til større kostnader og færre muligheter. Det vil kun bli verre. Vi må oppheve og erstatte. Godkjenn forslaget.

Tidligere på dagen tok presidenten imot flere lastebilsjåfører i Det hvite hus, for å diskutere helse- og forsikringsspørsmål, melder nettstedet The Hill.

I forbindelse med møtet fikk Trump anledning til å teste ut en lastebil som var parkert utenfor presidentboligen. Bilder fra sammenkomsten viser at 70-åringen ser ut til å stortrives bak rattet. Han tutet med hornet og smilte til pressen.

Under samtalene med sjåfører og fagforeningsledere hadde Trump også tatt på seg en button med mottoet «Jeg (hjerte) lastebilsjåfører».

– Jeg vil takke dere for deres støtte med helsereformen. Jeg vet at dere har hatt store problemer med Obamacara, sa Trump i møtet.

Komitéleder: – Etterretningen samlet inn info om Trumps folk

Trump-reform utsettes

Sent torsdag kveld kom nyheten om fra Trump-administrasjon om at avstemningen om den nye helsereform er utsatt til fredag – og det har vært spekulert i om avstemningen blir utsatt fordi Trump mangler de nødvendige stemmene for å få flertall forsin nye helsereform.

En kilde i Det hvite hus sier imidlertid at tidsendringen skyldes at de heller ville gå gjennom avstemningen i dagslys fredag enn sent om natten torsdag.

Forbes: Så rik er Trump

Utsettelsen blir likevel sett på som et tilbakeslag for Trump-leiren, som i hele valgkampen lovet at de ville erstatte Obamacare så fort som overhodet mulig.

Ifølge NTB slet Trump-administrasjonen torsdag med å samle støtte, siden flere konservative og moderate republikanere stiller seg kritiske til deler av den nye helsereformen.

Kilde til AP: Mangler 30–40 stemmer

Ifølge New York Times og AP planlegger rundt 30 til 40 republikanere å si nei.

– Det jeg kan si er at vi akkurat nå prøver å få ytterligere 30 til 40 stemmer som er i «nei»-kategorien, til å stemme «ja». Når vi får til det, kan vi gå videre, sier Mark Meadows, leder for den konservative gruppen Freedom Caucus i Representantenes hus, til AP.

Hvis tallene stemmer, kan være duket for en skikkelig avstemningsthriller i løpet av fredagen, siden presidenten ikke har råd til å miste fler enn 22 republikanske stemmer.

Det er forventet at ingen demokrater kommer til å stemme «ja» til den nye reformen. Det kreves 215 stemmer for å få flertall for reformen – og Representantenes hus har totalt 237 republikanere.

Stor gjennomgang: Trump er faktisk en mer normal president enn mange tror

Trump: – En fantastisk plan

Torsdag formiddag publiserte magasinet Time et større intervju med Trump, der presidenten diskuterer alt fra avlyttingspåstander til hans kontroversielle Sverige-uttalelser.

Mot slutten av intervjuet gjentar Trump at han «arvet et rot» fra Obama-administrasjonen, og at han foreløpig er fornøyd med det han har klart å få til.

– Men i mellomtiden antar jeg at jeg ikke gjør det så aller verst, siden jeg er president – og det er ikke du. Du vet, sier Trump.

Ifølge Aps egne undersøkelser var 31 republikanere fortsatt i «nei»-leiren torsdag ettermiddag.

– Vi har en fantastisk plan og jeg tror våre sjanser er gode, sa Trump selv før nyheten om at avstemningen er utsatt, ble kjent.

Kilde: VG/NTB

Denne artikkelen handler om