UNDER LUPEN: USAs president Donald Trump. Her i Det hvite hus i starten av juni. Foto: Alex Brandon AP

Washington Post: Robert Mueller etterforsker Trump

Ifølge Washington Post undersøker spesialetterforsker Robert Mueller om Donald Trump har forsøkt å påvirke Russland-etterforskningen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den amerikanske storavisen siterer flere anonyme kilder på at høytstående personer i etterretningstjenesten har sagt ja til allerede denne uken å bli intervjuet i forbindelse med etterforskningen.

Blant navnene som nevnes overfor både Washington Post og New York Times, er USAs nasjonale etterretningssjef Dan Coats og NSA-sjef Michael Rogers.

Dette er i så fall et vendepunkt i den pågående etterforskningen om russisk valginnblanding og påståtte bånd mellom Trump-kampanjen og Russland, som Robert Mueller har ledet siden mai.

Stor tidslinje: Få innsikt i Russland-kontroversene

Ifølge Washington Post ønsker spesialetterforskeren nå å komme til bunns i om Trump har forsøkt å påvirke eller hindre denne etterforskningen på noe vis.

Det er fem kilder med kjennskap til saken som forteller dette til avisen men opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Det hvite hus viser til Trumps advokat Marc Kasowitz.

– FBI-lekkasjen med informasjon om presidenten er opprørende, utilgivelig og ulovlig, sier talsmann Mark Corallo til CNN.

Avviser konspirasjon med russerne: – En avskyelig og sjokkerende løgn

Washington Post siterer kilder som sier at etterforskningen startet kun dager etter at FBI-sjef James Comey fikk sparken 9. mai.

Forholdet mellom Trump og den tidligere FBI-sjefen har lenge vært anstrengt, og da sistnevnte vitnet for Senatets etterretningskomité forrige uke, kom han med en rekke svært alvorlige anklager.

Han hevdet blant annet at Trump skal ha forsøkt å få han til å droppe videre etterforskning av hans tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

– Det ble ikke uttalt som en ordre, men jeg oppfattet det som et klart direktiv fra USAs president, sa Comey.

Han hevdet også at presidenten krevde full lojalitet, og mener selv at han fikk sparken for ikke å ha gitt etter.

I sitt vitnemål ønsket han ikke å si hvor vidt han trodde Trump forsøkte å hindre etterforskningen eller ei, men viste heller til at dette eventuelt måtte være opp til spesialetterforsker Mueller å finne ut av.

Les om Comey-høringen her: Fryktet Trump ville lyve

Tidligere denne uken uttalte Trump-venn Christopher Ruddy at presidenten vurderte å sparke spesialetterforskeren, men dette ble senere avvist av Det hvite hus.

– Presidenten har rett til det, men han har ingen intensjon om å gjøre det, sa pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders.

Kan Trump bli stilt for riksrett? Ti spørsmål og svar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder