MIDT I GRESK TRAGEDIE: Europaminister Elisabeth Aspaker besøkte mottakssenteret Moria på Lesvos torsdag, hvor flyktningene som kommer til Hellas blir registrert. Foto: Rune Bjåstad , Utenriksdepartementet

Gir Europa 10 dager til å stanse flyktningstrømmen

Listhaug i Brussel: Uenighet om evne og vilje i EU

Aspaker i Hellas: Sterk frustrasjon

BRUSSEL (VG) EU gir seg selv 10 dager til å løse flyktningkrisen i Hellas, ellers kan hele systemet bryte sammen. Men de indre motsetningene mellom landene er så sterke at de truer samholdet i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mange land er fortvilet over situasjonen. Men det er uenighet om evnen og viljen til å bidra til løsninger, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter sin første runde med EUs innenriksministre om flyktingsituasjonen i Brussel torsdag.

Før møtet beskrev hun situasjonen overfor VG som et svarteper-spill.

Frykter sammenbrudd

Etter det lukkede møtet var EUs kommissær for migrasjon, grekeren Dimitris Avramopoulos, krystallklar:

– I løpet av de neste ti dagene trenger vi synlige og klare resultater på bakken. Hvis ikke, er det risiko for at hele systemet bryter fullstendig sammen, sa han.

Bekymring og frustrasjon

Europaminister Elisabeth Aspaker (H), som torsdag har besøkt den greske øya Lesvos, bekrefter spenningen i EU-hovedstaden:

– Her i Hellas er det stor bekymring, økende frustrasjon og sterk skuffelse over at EU-solidariteten ikke er til stede, sier Aspaker til VG torsdag kveld.

970 daglige flyktninger

Lesvos alene har mottatt 970 båtflyktninger hver dag i gjennomsnitt siden årsskiftet.

Les VG-reportasjen: På jobb med de norske livredderne i Egeerhavet

– Et svekket Hellas på grunn av krisetiltakene etter den økonomiske krisen klarer ikke å håndtere dette alene, legger Aspaker til.

Sinnet i Hellas retter seg i stor grad mot de andre medlemslandene i EU:

– Den greske holdningen er at migrasjonen fremdeles ikke blir sett på i tilstrekkelig grad som en europeisk krise, mener grekerne. De forventes å skulle ordne opp alene i for stor grad, sier europaministeren.

Les mer her: Syv flyktning-floker som EU må løse

Etter at Østerrike dagen før slo seg sammen med ni land på Balkan, lot Hellas stå utenfor og avtalte hvordan de skal strupe flyktningruten over Balkan, ble grekerne rasende.

Stopper i Hellas

Resultatet er at flere tusen flytkninger nå står igjen i Hellas, mens de tidligere kunne reise videre gjennom Makedonia og landene på Balkan, i retning Østerrike og Tyskland.

Dette har provosert Hellas så sterkt at de har truet med EU-boikott dersom ikke øvrige EU-land tar imot flyktinger som har reist gjennom Hellas fra Tyrkia.

DEBUTANT: Innvandringsminister Sylvi Listhaug har vært på sitt første rådsmøte i EU torsdag ettermiddag. Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Torsdag ettermiddag ble den greske ambassadøren i Østerrike kalt hjem for konsultasjoner, som en meget skarp diplomatisk reaksjon.

– Flyktingene i Hellas kommer ikke videre, og det kan bety en svært vanskelig humanitær situasjon i landet, sier Sylvi Listhaug etter møtet i EU.

NATO: Returnerer til Tyrkia

Som VG rapporterte onsdag kveld, har NATO-sjef Jens Stoltenberg fått en avtale med Tyrkia om at flyktninger som NATO-fartøyene i Egeerhavet plukker opp, kan returneres til Tyrkia.

NATO-landene brukte onsdag kveld og deler av natten til torsdag på å bli enige om mandatet til NATO-styrken som er på plass mellom Tyrkia og Hellas.

– Folk som kommer fra Tyrkia, kan vi returnere til Tyrkia, sa Stoltenberg.

Nå, etter at NATO-avtalen kom på plass, har Hellas begynt å tenke i samme baner som Stoltenberg:

Hellas vil også returnere

– Hellas er nå opptatt av å kunne returnere til Tyrkia. Det er et nytt signal. Det viktigste er å stanse tilstrømningen til Europa, sier Listhaug.

Tyrkia var til stede på deler av møtet med EU-ministrene og redegjorde for sine tiltak.

– De intensiverer nå jobben med ta menneskesmuglere. Det er en veldig viktig jobb, nå når vi ser at tilstrømingen til Europa bare øker, 98 prosent av flyktningene kommer den veien, sier Sylvi Listhaug.

Les også: «Odins soldater» har ingenting i gatene å gjøre

Tjente 50 milliarder

Europol har anslått at menneskesmuglerne bare i 2015 tjente 50 milliarder kroner på å sluse flyktninger til Europa. Sylvi Listhaug sier at om flyktningruten gjennom Balkan nå bremses ned, så vil smuglerne finne andre ruter.

– Derfor er det så avgjørende å stoppe flyktningstrømmen før de kommer til Europa, sier hun.

Nøkkelen til dette, ifølge Listhaug, kan være å erklære Tyrkia som et trygt land, slik Norge gjorde med Russland da strømmen over Storskog sto på som verst.

– Kan Norge komme til å returnere flyktninger som reiste gjennom Tyrkia, tilbake til Tyrkia?

– Det forutsetter en felles forståelse i EU og med EU. Så den diskusjonen må vi først ta med de andre her, sier innvandringsminsteren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder