KAN REDDE VERDEN: De rette vedtakene på G8-toppmøtet i Japan kan lindre matvarekrisen. Her sitter lederne for verdens rikeste stater samlet til lunsj mandag. Foto: EPA/Ministry of Foreign Affairs Japan

- Står i stampe

(VG Nett) G8-landene kan redde 100 millioner mennesker fra å falle i fattigdom som følge av matvarekrisen. Men G8 klarer ikke å snu seg rundt raskt nok, tror Framtiden i våre hender.

Anders Berg-Hansen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Matvarekrisen står høyt på agendaen under G8-toppmøtet i Japan som startet mandag.

Men forskningsleder Mekonnen Germiso i Framtiden i våre hender tror ikke verdens mektigste finner løsninger på kort sikt.

- Nei, akkurat nå ser det ut som det står i stampe. Kortsiktig har jeg vondt for å tro at de kommer med forslag som vil gi effekt. G8 klarer ikke å snu seg rundt raskt nok, sier Germiso til VG Nett.

TROR IKKE: Forskningsleder i Framtiden i våre hender, Mekonnen Germiso, tror ikke G8-landene klarer å snu seg rundt raskt nok til å stoppe matvarekrisen. Foto: Framtiden i våre hender

Les også:Kornkrise gir potet-comeback

- Landene sliter med målsettingene på hjemmebane. USA har fått en veldig sterk biodrivstofflobby. EU vil ikke revurdere sine målsettinger om biodrivstoff fordi de ser på satsing på biodrivstoff som en måte å støtte landbruket på, forklarer han.

- Senk oljeforbruk

Som en kortsiktig, virkningsfull løsning mener Germiso at G8 bør satse på å utvikle biodrivstoff fra avfall og tømmer, istedenfor av mat. Et annet løsningsforslag er å senke oljeforbruket, noe som det internasjonale energibyrået allerede har lagt frem planer om.

- På lengre sikt må G8 øke bistand til landbruksutvikling kraftig. Spesielt må de gir mer til Afrika for å øke matvareproduksjonen. Dette er ekstremt viktig for de fattigste i verden, som blir enda fattigere på grunn av matkrisen, påpeker Germiso.

Les også:Matvarekrisen en «stille tsunami»

På det langsiktige plan har han større tro på statslederne i de åtte mest industrialiserte landene.

- Jeg tror at EU og USA sammen faktisk kommer til å levere de nærmeste årene.

Spekulerer i korn

Matvarekrisen handler primært om en rask og kraftig økning i matvareprisene. I løpet av ett år har prisen på enkelte matvarer blitt doblet og tredoblet flere steder i verden. Økt oljepris, økt etterspørsel etter mat, særlig i India og Kina, og politiske vedtak i EU og USA om biodrivstoff er årsakene til krisen.

- Økte energipriser og økt bruk av biodrivstoff har åpnet opp for råvarespekulanter. De kjøper kontrakter og selger for høyere pris. Også norske børsmeglere har deltatt i slik handel, forteller Germiso.

Børsmeglerne kaster seg over råvarehandel fordi aksjemarkedet går dårlig for tiden. Saken er imidlertid ikke så enkel at spekulantene alene kan gis skylden for global sult. Uten den økte matetterspørselen fra land som India og Kina hadde det ikke vært mulig å spekulere i korn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder