GLADE: Kosovoalbanere i Kosovos hovedstad Pristina hadde allerede startet feiringen fredag. Søndag vil Kosovo etter all sannsynlighet erklære seg selvstendig. Foto: AP

Europa får et nytt land: Kosovoalbanerne har startet feiringen

(VG Nett) Kosovo vil erklære seg selvstendig søndag, bekrefter statsminister Hashim Thaci. Men kosovoalbanerne og serbere i Norge er sterkt splittet i synet på at Europa skal få en ny stat.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Kosovoalbanske Daut Haxhaj er leder av norgesavdelingen til Kosovos demokratiske forbund (LDK), som i flere år har vært det styrende partiet i Kosovo. Han bekrefter at selvstendighetserklæringen er nært forestående.

- Vi venter at det vil skje i morgen klokken fem, eller senest mandag, ifølge mine kilder innen regjeringen i Kosovo, sier Haxhaj til VG Nett.

Statsminister Hashim Thaci bekreftet dette til nyhetsbyrået AFP lørdag formiddag:

- I morgen vil bli en dag med ro, med forståelse, og med implementeringen av folkets vilje, sa statsminister Thaci etter møter med religiøse ledere i den hittil serbiske provinsen.

LES OGSÅ:EU sender 2.000 politifolk til Kosovo

Mange utfordringer

- Det blir en historisk dag for albanere og Kosovos befolkning. Det markerer en ny begynnelse, men medfører også mange utfordringer, sier han.

Haxhaj nevner blant annet at den nye staten trenger en grunnlov, og at det er mangel på vann, infrastruktur, skoler og boliger.

- Regjeringen må lage et bedre liv for alle i Kosovo. Men det viktigste er å jobbe for at alle skal forstå at krigen er ferdig og at alle folkegrupper i landet må kunne leve sammen, sier Haxhaj til VG Nett.

LES OGSÅ:Kosovos splittelse blir dypere

FORBEREDER FEIRING: Daut Haxhaj, leder av norgesavdelingen til Kosovos demokratiske forbund (LDK). Foto: PRIVAT

- Uakseptabelt

Boris Maksimovic, som er leder for Serbisk forening Kosovo og Metohija, mener en løsrivelse bare vil kunne gå smertefritt med serbisk velsignelse.

- For serberne er det ikke akseptabelt å gi opp Kosovo: Da mister vi vår identitet og føler oss ikke verdsatt som nasjon. Kosovo og Metohija er et hellig land for serbere, og har vært en del av Serbia i mer enn 1000 år. Røttene av serbisk identitet og kultur ligger i Kosovo, sier Maksimovic til VG Nett.

Han forteller at de siste meningsmålingene viser at 70 prosent av serberne er for EU-integrasjon.

- Men hvis vi må gi opp Kosovo er 75 prosent imot, fordi prisen blir for høy. Serbia ser etter en fredelig løsning som kan være akseptabel for begge sider, men vil aldri godkjenne et uavhengig Kosovo skapt på etnisk rensing og kulturelt og religiøst folkemord, sier han.

Serbia:- Kosovos uavhengighet ulovlig og ugyldig

KRITISK: Lederen av Serbisk forening Kosovo og Metohija, Boris Maksimovic. Foto: PRIVAT

Serberne vil bo i Kosovo

Maksimovic sier at serberne ikke ønsker å kontrollere Kosovo, men ønsker å bevare sine hellige steder, kulturarven og den serbiske befolkningen som har bodd i Kosovo i hundrevis år.

- Kosovo er stort nok for både serbere og albanere, og vi serbere har tatt det første skrittet - nå er det opp til albanere til å møte vår fremstrakte hånd, og at vi går sammen inn i Europa som ett land. Det er integrasjonsprosesser i hele Europa, så hvorfor skal det kun på Balkan være desintegrasjon, krig og vold, sier Maksimovic og legger til at han frykter det kan bli vold i Kosovo dersom albanere prøver å drive ut resten av serbere som fortsatt bor der.

- Jeg har kontakt med serbere som bor i Kosovska Mitrovica, nord for Ibar-elven. De er ikke redde og er fast besluttet på å fortsette å bo i hjemmene sine, uansett hva som skal erklæres. De vil heller kjempe for sin rett for å bo i sine hjem, sier Maksimovic til VG Nett.

LES OGSÅ:- Albanerne gleder seg, serberne er redde

HØY STEMNING: Kosovoalbanerne i den delte byen Mitrovica kjørte fredag rundt i byen med albanske flagg for å feire den kommende selvstendighetserklæringen. Foto: AFP

Håper på anerkjennelse

Haxhaj har liten tro på at serberne i Kosovo vil reagere sterkt på den endelige løsrivelsen, og sier han forventer at albanerne feirer selvstendigheten uten å la det gå ut over noen.

- Jeg er sikker på at det blir en ikke-voldelig overgang. Dette har kosovoalbanerne ventet på siden 1999. Ting er nøye forberedt av alle de involverte parter. Det er også en del serbere som innser at det skjer en endring, og som er innstilt på samarbeid, sier Haxhaj.

Han sier at norgesavdelingen av partiet hans er i full gang med å planlegge markeringer over hele Norge i mars, når han håper at Kosovo er blitt anerkjent som en egen stat av det internasjonale samfunnet.

- Og jeg håper Norge vil fortsette å samarbeide med Kosovo, sier Haxhaj til VG Nett.

LES OGSÅ:Frykter bråk på Balkan når Kosovo blir uavhengig

MISFORNØYD: Hadzi-Dragan Milic, lederen av den selvoppnevnte paramilitære organisasjinen Tsar Lazars garde, gjennomførte fredag en symbolsk, ti minutter lang blokkade av trafikken mellom Serbia og den FN-kontrollerte provinsen Kosovo. Foto: EPA

- Skaper presedens

USA, Tyskland, Frankrike og flere andre land har gitt uttrykk for at de vil anerkjenne Kosovo dersom provinsen erklærer seg selvstendig. Boris Maksimovic frykter dette vil skape presedens for fremtiden og åpne «Pandoras eske», slik også Putin har ordlagt seg.

- Det er separatistbevegelser i mange andre land. Hvis Kosovo kan få selvstendighet, hvorfor kan ikke Korsika, Baskerland, Tyrol, Nord-Irland, Tsjetsjenia, Kurdistan og de andre få det samme? Hva med serberne i Kroatia, serberne i Bosnia, serberne i Montenegro? Hvorfor kunne de ikke få sine egne stater hvis prinsippet er selvbestemmelsesrett, spør Maksimovic.

Han mener minoritetsspørsmål og separatisme må behandles på samme måten i alle land - ellers blir det kaos.

- Serbia er et nøkkelland i regionen, og hvis Vesten går inn for en ulovlig anerkjennelse av Kosovos selvstendighet, vil det ikke bare destabilisere Serbia, men hele regionen, mener han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder