DREPT: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen døde mandag kveld av skadene han fikk under et terrorangrep på Kabul Serena Hotel. Tilstanden til den ikke-identifiserte UD-ansatte var tirsdag formiddag fremdeles alvorlig. Foto: AP

Dagbladet-journalist drept

(VG Nett) Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) døde mandag kveld av skadene han ble påført under et Taliban-angrep mot Hotel Serena i Kabul. - Han var en medarbeider utover det ordinære, sier Dagbladet-redaktør Anne Aasheim.

 • Nilas Johnsen
 • Camilla Ryste

Artikkelen er over 12 år gammel

Den erfarne utenriksjournalisten ble meget hardt skadet da fire tungt bevæpnede, uniformerte menn stormet det godt bevoktede luksushotellet i Kabul. En skal ha detonert en selvmordsbombe mens de andre kastet granater og skjøt rundt seg.

Thomassen fikk skuddskader tre steder på kroppen. Han ble operert ved det tsjekkiske feltsykehuset på flyplassen i Kabul, men livet hans stod ikke til å redde. Journalisten døde på operasjonsbordet, skriver Dagbladet.no.

Thomassen etterlater seg samboer og to små barn. Dagbladet-redaksjonen var mandag kveld preget av stor sorg etter tapet av en høyt verdsatt medarbeider.

- Carsten var en medarbeider utover det ordinære. Han hadde et fantastisk kontaktnett og en formidlerglede og formidlerevne som var helt unik. Han var en kollega som evnet å dele av kunnskapen sin og en kollega som alle var veldig glade i, sier Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim.

Den erfarne Dagblad-journalisten fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støre under et besøk i Afghanistan. Seks andre personer mistet livet i angrepet, som skjedde like før klokken 15 norsk tid. Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Et sjokk

I Dagbladet er sjokket stort over at deres erfarne utenriksmedarbeider ble drept på en reise med UD.

- Carsten hadde vært verden rundt. Han var kanskje vår mest erfarne utenriksjournalist som visste å ta vare på seg selv. Dette var en tur i UD-regi, og det var mange pressefolk med. Det var ingen grunn til å tro at det var noen spesiell risiko knyttet til å delta. Det er et sjokk at dette kunne skje på en sånn tur, sier sier Aasheim.

I SORG: Dagbladet-redaktør Anne Aasheim forteller at de ansatte i Dagbladet sørger over tapet på en medarbeider alle var veldig glade i. Foto: SCANPIX

Thomassen har jobbet i Dagbladet siden 1999, og har vært fast ansatt siden mai 2001. Han har i perioder fungert som avdelingsleder, og var en betrodd medarbeider både som leder og journalist, forteller Aasheim.

I morgen formiddag vil avisen holde minnestund for Carsten Thomassen.

- Vi er fryktelig lei oss. Carsten var en høyt skattet medarbeider, som alle i huset hadde et nært forhold til. Dette er nesten en uvirkelig situasjon, sier nyhetsredaktør Peter Raaum i Dagbladet til VG Nett.

Fikk førstehjelp

Også en alvorlig skadet UD-ansatt fraktet ble fraktet til det tsjekkiske feltsykehuset sammen med Thomassen. Pressekontakt Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD) sier til NTB mandag kveld at tilstanden fremdeles er alvorlig for den UD-ansatte mannen.

De to skadede nordmenne ble fraktet ut av Hotel Serena i Kabul over en time etter angrepet, av to pansrede norske feltkjøretøy fra Norwegian Support Element, en liten logistikkenhet som er stasjonert på flyplassen i Kabul.

- Da vi hørte om angrepet valgte vi å sende ut to norske kjøretøy, ett av dem med en norsk lege og sykepleier om bord, sier Oberstløytnant John Inge Øglænd, ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK).

Thomassen ble gitt intensiv førstehjelp av VG-fotograf Harald Henden, og andre journalister som kom til stedet der han lå skadet. Henden kjørte sammen med Thomassen til sykehuset.

- Han var meget hardt skadet, men vi fikk stanset ytre blødninger og han var ved bevissthet under transporten, sier Henden.

- Henden gjorde en fantastisk jobb for å prøve å hjelpe Carsten, først med førstehjelp på hotellet og så senere på vei til sykehuset. Dessverre var det ikke nok. Vi er veldig takknemlige for det Henden gjorde, sier Raaum.

Hør øyenvitne-beretningen til VGs reporter Per Olav Ødegård.

Artikkelen fortsetter under bildet

PROTOKOLL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev mandag kveld i kondolanseprotokollen for journalisten Carsten Thomassen, som ble lagt ut ved den norske basen på Kabul internasjonale flyplass. Foto: Harald Henden

- En ener blant journalister

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har mottatt budskapet om Carsten Thomassens død med stor sorg.

- Drapet på Carsten Thomassen er opprørende. Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at Carstens liv ikke sto til å redde etter terrorangrepet mot Hotel Serena, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Han er full av lovord for utenriksreporteren, som han kjente godt.

I KABUL: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fotografert på flyplassen i Kabul i Afghanistan etter ankomsten i januar. Det var under dette besøket han opplevde Serena-angrepet på nært hold. Foto: SCANPIX

- Carsten var en ener blant norske journalister. Han kombinerte solid journalistisk arbeid med integritet og store kunnskaper. Han har fulgt meg på mange reiser og han var inntil det siste fylt av sin gjerning som journalist. De som var sammen med Carsten i Kabul 14. januar er fylt av sorg og fortvilelse. Mine tanker går til hans nærmeste og alle hans venner og kolleger, sier utenriksminister Støre.

Støre satt selv i et møte i hotellet da angrepet skjedde.

- Vi ble bedt om å legge oss ned på gulvet, helt inntil en vegg under et bord, sier Jonas Gahr Støre til VG et par timer etter den dramatiske hendelsen der to nordmenn ble skadet.

Utenriksministeren befinner seg nå i sikkerhet på den militære flybasen i Kabul, sammen med et 20-talls UD-medarbeidere og pressefolk. UD opplyser at de tirsdag morgen vil ta stilling til om utenriksminsiteren skal avbryte Afghanistan-besøket, som etter planen skal vare til torsdag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier mandag kveld at den norske utenriksminsiteren var målet for selvmordsangrepet på Hotel Serena i Kabul, mens en talsmann for Taliban sier at Støre ikke var hovedmålet.

Les også:Avbryter Afghanistan-besøket

- Et godt menneske

Statsminister Jens Stoltenberg sier at han lærte Carsten

KONDOLERER: Statsminsiter Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske.

- Det er med sjokk og sorg at jeg har mottatt nyheten om at Carsten Thomassen har mistet livet. Jeg tenker på samboeren hans, på hans to barn og alle andre i nær familie. Jeg kjente ham også personlig gjennom flere år, og han fulgte meg også på flere reiser. Han var en dyktig og engasjert journalist, og et godt menneske. Jeg vil savne ham, sier Stoltenberg til NTB.

Stoltenberg sier at hendelsen ikke vil få noen konsekvenser for Norges Afghanistan-politikk.

- Dette handler om at terror er blind og brutal, og vi må ikke bøye oss. Å dra nå ville være et svik mot FN og det afghanske samfunnet, sier Stoltenberg.

Han mener angrepet derimot understreker og forsterker behovet for å være der.

- Men vi trenger en løpende diskusjon om hvordan vi skal innrette oss i Afghanistan, sier Stoltenberg, og peker på fordelingen av ressurser mellom militære midler og sivile midler.

- Spesielt dyktig og trivelig

Kondolansene strømmet inn i kondolanseprotokollen som Dagbladet la ut på nett mandag kveld.
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

«Det er grusomt og uverkeleg. Ein av Noregs beste journalistar er gått bort. Eg kondolerer familie og kolleger», skriver kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

«Det er en fryktelig trist kveld for oss som har møtt Carsten Thomassen i forbindelse med hans arbeid for Dagbladet. Han var en spesielt dyktig og kunnskapsrik journalist, og dessuten veldig trivelig. Min dypeste medfølelse til familie og kolleger», skriver SV-nestleder Audun Lysbakken.

«Husker spesielt godt at vi dekket Arafats siste dager sammen i Gaza, Jerusalem og Ramallah. Carsten var en sjeldent omtenksom og fin kollega, som delte kunnskap og informasjon.
Jeg hadde håpet å jobbe mer sammen i Midtøsten. Veldig, veldig sårt og vondt dette. Og mine varmeste tanker til samboen og barna», skriver NRKs Midtøsten-korrespondent, Sidsel Wold.

DREPT PÅ HOTELL: Carsten Thomassen ble drept i et Taliban-angrep på Kabul Serena Hotel. Foto: SCANPIX

Les også

 1. FN: Støre var målet

  (VG Nett) FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at Norges utenriksminister var målet for dagens selvmordsangrep i Kabul.
 2. Taliban: - Støre var ikke målet

  En talsmann for Taliban sier at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ikke var hovedmålet for angrepet mot Serena Hotel…
 3. Støre trolig hjem til Norge etter terrorangrepet

  (VG Nett) Utenriksministeren avbryter trolig Afghanistan-besøket etter angrepet som drepte seks personer og skadet to…
 4. Første angrep så nært norsk minister: - Hotellet er et yndet terrormål

  (VG Nett) Hotel Serena er et yndet terrormål, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken, som betviler at angrepet…
 5. Stoltenberg: Norsk Afghanistan-politikk ligger fast

  Angrepet mot hotell Serena i Kabul kommer ikke til å endre noe på hvordan Norge forholder seg til Afhanistan.
 6. Journalist-Norge i sjokk etter bombeangrep

  Leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag er sjokkert over at det ble skutt mot norske journalister i Afghanistan…
 7. Evakuert av norske soldater

  (VG Nett) De to nordmennene som ble skadet i angrepet mot utenriksminister Jonas Gahr Støres hotell i Kabul, ble…
 8. Støre: - Vi måtte legge oss på gulvet

  KABUL (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i et møte da hotell Serena ble angrepet og han ble tvunget til…
 9. Dagbladet-journalist skutt og skadet

  (VG Nett) Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) er en av de to skadde nordmennene i attentatet mot hotellet…
 10. Minst seks drept i angrep på Støre-hotell

  Taliban drepte minst seks mennesker i angrepet på hotellet der Jonas Gahr Støre holdt møte i Kabul.

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Dagbladet-journalist skutt og skadet

 2. Støre avbryter Afghanistan-besøket

 3. VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

 4. Fortsatt alvorlig for såret UD-ansatt

 5. Støre ba om unnskyldning til de pårørende

Fra andre aviser

 1. Dagbladet-journalist døde av skadene

  Aftenposten
 2. Dagbladets journalist døde

  Bergens Tidende
 3. Sørger over tapet av Dagblad-journalist

  Bergens Tidende
 4. Dagblad-journalist drept i Kabul

  Fædrelandsvennen
 5. Kjempet for kollegaens liv

  Bergens Tidende
 6. - Støre var ikke målet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder