En kosovoserbisk gutt vifter med det serbiske flagget under en demonstrasjon i den delte byen Mitrovica fredag. Foto: Reuters

Ordkrigen trappes opp om Kosovo

USA evakuerer ambassadepersonell

Serbias regjering sier det ikke fins noen grense mellom Serbia og Kosovos nordlige del, mens EU ber internasjonale styrker vokte nettopp denne grensen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Fredag ettermiddag brøt det ut nye opptøyer nord i Kosovo da 5.000 serbiske demonstranter angrep FN-folk i Mitrovica. Demonstrantene kastet steiner og tomflasker mot politifolk som vokter en av bruene over elva som skiller de albanske og serbiske delene av byen.

- Kosovo er vårt! ropte de, og viftet med serbiske flagg. Det er femte dagen med serbiske protester mot Kosovos uavhengighetserklæring.

- Forberedt

Norges ambassadør i Beograd, Haakon Blankenborg, tror Nord-Kosovo vil være stridens sentrum i tiden som kommer.

Han vet ikke om den NATO-ledede KFOR-styrken i området har fått forsterkninger, men mener den er forberedt på å gjøre jobben sin.

- Jeg antar de er i beredskap for å håndtere situasjonen ut fra sitt mandat som er å være nøytral, men håndheve ro og orden, uten å bli trukket inn som part i konflikten, sier han.

KFOR-soldater stanset fredag busser med serbere som var på vei til demonstrasjonene i Mitrovica.

Rettsvesen

Serbias regjering har vedtatt at det ikke skal forekomme noen tollkontroll mellom Serbia og den nordlige delen av Kosovo der det store flertallet av befolkningen er serbere. Regjeringen i Beograd vil også overta styringen med Kosovos rettsapparat nord i Kosovo og alle andre steder der serberne er i flertall, skriver Beograd-avisen Blic.

- Med tiden skal all myndighet overtas både i den nordlige delen av Kosovo og i (de serbiske) enklavene, sier en regjeringskilde til Blic. - Kosovoalbanerne vil ikke godta løsrivelse i nord, og vi vil ikke godta deres uavhengighet. Derfor er det best at serberne blir både i nord og i enklavene, tilføyer kilden.

- En statsgrense

EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana sa på EUs forsvarsministermøte i Slovenia torsdag at hovedutfordringen i Kosovo er situasjonen nord for elven Ibar, som renner gjennom Mitrovica.

Ifølge B92 fastslo Solana at FN-politiet sammen med KFOR må sikre den administrative linjen mellom Kosovo og Serbia «som nå er blitt en statsgrense».

Hastemøte

AMBASSADØR: Haakon Blankenborg er Norges offisielle representant i Beograd. Foto: Scanpix (arkiv)

Serbias president Boris Tadic, som er mer europaorientert enn deler av regjeringen, innkalte fredag til et hastemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet. Årsaken var angrepet mot den amerikanske ambassaden i Beograd dagen før.

- Det fins ingen unnskyldning for volden. Ingen kan forsvare det som skjedde torsdag, sa Tadic, og ba om at ro og orden blir gjenopprettet.

Også statsminister Vojislav Kostunica tok fredag avstand fra opptøyene. - Dette skader våre nasjonale interesser direkte, sa han.

Men en talsmann for Kostunicas parti avviste uttalelsen fra FNs sikkerhetsråd, som fordømmer hærverket mot flere ambassader i den serbiske hovedstaden. - Det er USA, ikke Serbia, som brutalt bryter folkeretten, sa Branislav Ristivojevic til den private kringkastingen B92.

Ingen tvil

Ambassadør Blankenborg sier det ikke er tvil om Serbias ansvar.

- Det som skjedde torsdag var det samme som skjedde søndag mot Slovenias ambassade. Det var ikke en politimann på plass. Dette er et klart myndighetsansvar, sier Blankenborg.

EU ber Serbia gjøre alt som er mulig for å beskytte utenlandske ambassader, og sier at mer vold vil skade forsøk på å bedre båndene mellom Beograd og Brussel.

Samtidig skal det være uenighet i EU om hvordan man bør reagere overfor Serbia. Javier Solana mener all kontakt bør brytes og forhandlinger om EU-medlemskap legges på is, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau. Utvidelseskommissær Olli Rehn mener derimot at opptøyene ikke bør få noen konsekvenser.

I dag har det også kommet meldinger om at den amerikanske ambassaden i Beograd ber om at deler av personalet og deres familier blir evakuert ut av Serbia. Fredag kveld bekrefter amerikanske styresmakter at dette kommer til å skje.

Bakgrunnen er at flere hundre hissige demonstranter torsdag kveld satte fyr på ambassaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder