Branner herjer i California: Minst ti døde

Flere tusen innbyggere er på desperat flukt fra flammehavet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I alt 14 kraftige branner raser gjennom vindistriktet i California, som ligger nord for San Francisco. Ødeleggelsene som flammene har forårsaket bare i løpet av noen timer er blant de verste i delstatens historie, skriver Los Angeles Times.

Med vindkast på opptil 112 kilometer i timen og flammevegger som nesten er 30 meter høye, har brannene spredt seg i et enormt tempo. Bilder i sosiale medier viser hvordan innbyggere løper i gatene med det de klarer å bære med seg av eiendeler.

Men ikke alle rakk å flykte før flammene nådde frem: Myndighetene bekrefter natt til tirsdag norsk tid at minst ti personer har mistet livet. Syv i Sonoma, to i Napa og én i Mendocino.

– Akkurat nå, under disse omstendighetene, kan vi ikke gjøre noe for å stanse spredningen, sier brannsjef Barry Biermann i Napa County.

Er du i området? Ta kontakt med VG her!

Til sammen er omtrent 20.000 personer evakuert, minst 1500 bygninger er ødelagt, og over 50.000 boliger er uten strøm. Allerede har flammene svidd av rundt 60.000 hektar, og California-guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i Napa, Sonama og Yuba.

USAs visepresident Mike Pence snakket natt til tirsdag norsk tid med guvernøren, i forbindelse med et planlagt besøk sør i delstaten:

I byen Santa Rosa i Sonoma County har myndighetene fått meldinger om at evakuerte hus har blitt plyndret, og har derfor innført portforbud fra solnedgang til soloppgang. Lokale myndigheter forteller at brannårsaken er under etterforskning, men at brannmannskapene nå konsentrerer seg om å redde liv.

– Det var som en inferno som du aldri har sett før, sier Marian Williams til The Guardian. Sammen med naboer kjørte hun bobil for unngå flammehavet ved daggry da en av brannene nådde høydene i den lille byen Kenwood i Sonoma.

VGs kommentator i Sonoma: Et inferno i vinland

Williams forteller at hun kunne føle varmen fra brannene gjennom bilen mens hun flyktet.

– Trær brant som fakler, forteller hun.

Chris Thomas (42) var på vinsmaking-tur i Napa Valley sammen med sin kone da de natt til søndag lokal tid kjente at det luktet veldig røyk. Like etter gikk strømmen, og de fikk beskjed om at de måtte evakuere, skriver San Francisco Chronicle.

– Det var surrealistisk. Da jeg startet å laste ting inn i bilen, var det en storm av røyk og aske. Jeg fikk ikke puste. Da jeg løp tilbake for å hente kona, var det så røykfylt at jeg gikk til feil leilighet, forteller han.

FLYKTER: En kvinne evakuerer seg selv sammen med to hester i Orange. Foto: Robyn Beck AFP

Med flere branner på nært hold skal innbyggerne i Sonoma hatt vanskeligheter med å velge veier å flykte på, da trær og flammer blokkerte flere veier. I dette området har blant annet ansatte og 240 pasienter ved et pleiehjem for funksjonshemmede i byen Glen Ellen måttet evakuere, som følge av at flammene bare var noen meter unna.

Hetebølge i California i sommer: Flere tusen evakuert fra skogbranner

Også i sør

En ny brann brøt ut lenger sør i California mandag kveld. Flammene beveget seg raskt gjennom klippeområdene øst i Orange County, 72 kilometer unna Los Angeles.

Ifølge tjenestemenn har brannen vokst i størrelse til å omfatte rundt 8 kvadratkilometer. 200 brannmannskaper, seks helikoptre og seks luftfartøy kjemper mot flammene.

BRENT TIL GRUNNEN: Et hjem i Napa er totalskadet etter brannene som herjer i området. Foto: Josh Edelson AFP

Ifølge brannvesenet i Anaheim har et ukjent antall mennesker i flere nabolag og to barneskoler blitt evakuert. Flere hjem har brent helt ned, men hvor mange boliger det dreier seg om er ikke kjent.

I mesteparten av det sørlige California er det farenivå rødt for skogbranner. Den tørre Santa Ana-vinden blåser for tiden gjennom området, og bidrar til nettopp stor fare for skogbrann og spredning.

Oktober er kjent for å være den mest utsatte tiden på året for skogbranner i delstaten. Pimlott sier området i år har vært rammet av 1500 flere skogbranner i forhold til året før.

Les også: Kjempet mot 62 skogbranner i Portugal

OVERTENT: Brannmenn kjemper for å få kontroll over en hus i full brann i et av vindistriktene i Napa Valley. Foto: Josh Edelson AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder