Dette fortalte ikke Obama i reklamen

(VG Nett) Barack Obama var langt fra ærlig om hva hans valgløfter vil koste da han talte til velgerne i sitt 30 minutter lange reklameinnslag på amerikansk TV i går kveld.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Barack Obamas hjemmeside

I reklameinnslaget ble velgerne servert nære historier, biografisk informasjon, uttalelser fra Obamas politiske støttespillere og opptak fra valgmøter. Men det de ikke fikk høre er hvor mye alle Obamas løfter faktisk vil koste, skriver nyhetsbyrået AP.

AVSTEMNING:Hvem tror du blir USAs neste president?

Her er et lite utvalg av hva velgerne fikk høre i reklameinnslaget - og hva Obama ikke fortalte:

Helsevesnet

REKLAMEN: «Derfor inkluderer min plan for helsevesenet bedre informasjonsteknologi, lavere helsekostnader for en gjennomsnittelig familie med 2500 dollar i året, og at alle skal få dekket forebyggende omsorg.»

LES:Dette mener Obama og McCain om helsevesnet

FAKTA: Obamas helseplan reduserer ikke helsekostnadene til familier med verken 2500 dollar, eller noe annet bestemt beløp. Obama håper at ved å tilføre 50 milliarder dollar over fem år til en bedre elektronisk pasientjournal og ved å forbedre tilgangen til helseprogrammer for de med påviste sykdommer, vil forbrukerne ende opp med å spare penger.

Han bruker en optimistisk analyse til å foreslå at flere slike kostnadsreduksjoner i helsevesenet kan gi en familie reduserte utgifter tilsvarende 2500 dollar for en familie på fire. Mange økonomer er skeptisk til besparelsene, og selv de som mener dette kan gjennomføres er skeptiske til om hver eneste krone spart vil bli sendt videre til forbrukerne i form av lavere premie.

LES:Dette er forskjellene mellom McCain og Obama

REKLAMEN: «Jeg tror at også alle amerikanere har rett til en overkommelig helsehjelp.»

FAKTA: Troen bør ikke forveksles med en garanti for helsedekning for alle. Han kommer ikke med slike løfter, men i reklamen kom han med svært mange hint til de som står uten en skikkelig helseforsikring. Han sa blant annet: «Jeg ønsker å begynne å gjøre noe med det». Planen hans er å gi barn en sikker helsedekning, men ikke voksne. Primært vil Obama gjøre helseforsikring rimeligere ved å tilby valg av offentlig subsidierte ordninger slik som tidligere er foreslått for offentlige ansatte.

Artikkelen fortsetter under bildet

LIGNER: Alf Tomas Tønnessen sammenligner Obama med Reagan, men mener han står nærmest Bill Clinton politisk.

Finanskrisen

REKLAMEN: «Jeg har tilbudt store utgiftskutt.»

FAKTA: Uavhengige analytikere sier at både Obama og republikanske John McCain vil gjøre underskuddet større. Anslag viser at Obamas politikk vil gjøre underskuddet 428 milliarder dollar større over fire år. Denne analysen inkluderer de innsparingene Obama hevder han skal gjøre.

LES:Dette mener presidentkandidatene om finanskrisen

Det upartiske skattesenteret har tidligere uttalt at «både John McCain og Barack Obama har foreslått skatteplaner som vil vesentlig øke den nasjonale gjelden i løpet av de neste 10 årene.» I tillegg har de uttalt at «ingen av kandidatenes vil sikre en betydelig økt økonomisk vekst med mindre de ikke har oppgitt alt de ønsker å gjøre i kampanjene».

LES SAK OG SE VIDEO:LeBron og Jay-Z samlet 20.000 til Obama-TV

REKLAMEN: «Dette er det jeg kommer til å gjøre: Jeg skal kutte skattene for alle familier med mindre enn 200.000 dollar i inntekt. Jeg skal gi skattereduksjoner til bedrifter for hver eneste nye arbeider de ansetter her i USA og avslutte skattekuttene til selskaper som flytter utenlands. Jeg skal hjelpe huseiere som gjør en god innsats for å betale sine boliglån ved å utsette panterealisjonen med 90 dager. Og akkurat som etter 9-11, så vil vi gi rimelige lån til små bedrifter slik at de klarer å betale arbeiderne sine og holde dørene åpne.»

FAKTA: Obamas forslag til skattelettelser, rimelige lån verdt 15 milliarder dollar i året til alternativ energi, og alt det andre koster penger. Og landet risikerer en rekordhøy gjeld på 1 billion dollar neste år. Faktisk så har Obama nylig erkjent - men ikke i sitt reklameinnslag - at «den neste presidenten blir nødt til å redusere sin agenda og noen av hans forslag».

Irak-krigen

REKLAMEN: «Vi bruker for tiden 10 milliarder dollar i måneden i Irak, mens de har et overskudd på 79 milliarder. Det slår meg at hvis vi skal være sterke på hjemmebane samt sterke i utlandet, så er vi nødt til å se på hvordan vi får avsluttet den krigen.»

LES:Dette mener Obama og McCain om Irak-krigen

FAKTA: Obama har tidligere vært veldig klar på at han vil ha troppene ut av Irak innen 16 måneder. Men i det siste har han gått bort fra dette løftet, og snakket med om fleksible ordninger.

(Kilde AP)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder