EN REKKE FEIL: PResident George W. Bush pekes ut som en av dem som feilinformerte mest før Irak-krigen. Foto: Thomas Nilsson/VG

- 935 uriktige Irak-opplysninger

I hele 935 tilfeller la USAs president George W. Bush og hans administrasjon fram feilaktige opplysninger i oppkjøringen til Irak-krigen i 2003, ifølge en tankesmie.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Bush og hans administrasjon satte i gang en nøye planlagt kampanje bestående av feilinformasjon om trusselen Saddam Husseins Irak utgjorde, heter det i en rapport fra den journalistiske tankesmia Senteret for samfunnsintegritet, som har undersøkt informasjonen som ble lagt fram i forbindelse med USAs opptrapping til krig.

Ifølge tankesmia var det Bush selv som oftest fremsatte feilaktige opplysninger. Hele 260 ganger viste han til Iraks angivelige lager av masseødeleggelsesvåpen og Saddam Husseins bånd til al-Qaida. Utenriksminister Colin Powell blir notert med 245 feilaktige opplysninger.

Propaganda

- Kort sagt ledet Bush-administrasjonen landet i krig på grunnlag av feilinformasjon som den metodisk spredte og som endte i den militære aksjonen mot Irak 19. mars 2003, står det videre.

Det hvite hus reagerer kraftig på tankesmias påstander og sier undersøkelsen ser bort fra uttalelser fra amerikanske folkevalgte og «mennesker rundt om i verden» som viste at det var bred enighet om at Irak var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen.

- Jeg har vanskelig for å tro at denne undersøkelsen er verdt å bruke tid på. Som dere husker, var vi en del av en bred koalisjon av land som avsatte diktatoren på bakgrunn av en kollektiv tolkning av etterretningsinformasjonen, sier talsperson Dana Perino i Det hvite hus.

- Krigskampanje

Senteret for samfunnsintegritet hevder Bushs vei mot krig i Irak begynte da USA ble utsatt for det omfattende terrorangrepet 11. september 2001.

Nivået på feilinformasjonen som ble lagt fram for amerikanerne og verdenssamfunnet nådde sitt høydepunkt med Bushs tale til nasjonen og utenriksminister Colin Powells tale i FNs sikkerhetsråd i begynnelsen av 2003, hevder tankesmia.

- Den samlede effekten av disse uriktige opplysningene og de flere tusen nyhetssakene var enorm. Mediedekningen lagde en nesten ugjennomtrengelig tåke i flere måneder fram mot krigen, heter det i rapporten til tankesmia, som jobber sammen med Fondet for uavhengig journalistikk.

- Det er nå hevet over enhver tvil at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen eller betydelige bånd til al-Qaida, sier Charles Lewis og Mark Reading-Smith i fondet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder