ENIGE: FNs sikkerhetsråd har blitt enige om en våpenhvileresolusjon. USA avslo fra å stemme. Her er USAs utenriksminister Condoleezza Rice på vei ut fra møtet i New York i går kveld. Foto: AP

FN-resolusjon vedtatt uten full støtte fra USA

En resolusjon om våpenhvile på Gazastripen er vedtatt i FNs sikkerhetsråd. USA stilte seg imidlertid ikke helhjertet bak resolusjonen og avsto derfor fra å stemme.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

De 14 andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen som krever en umiddelbar stans i krigshandlingene på Gazastripen og deretter full israelsk tilbaketrekning fra området.

Les også:- Enighet om resolusjonsforslag.

Det ble enighet om et resolusjonsforslag torsdag ettermiddag, men det var lenge usikkert om en avstemning ville bli gjennomført samme dag ettersom flere vestlige land uttrykte ønske om å vente til fredag.

USA avventer mekling

USA var det eneste landet som ikke stemte for resolusjonen, men gikk likevel langt i å stille seg bak den.

Les også:Israelske soldater drept på Gazastripen.

- Årsaken til at vi avsto fra å stemme er at vi ønsker å se utfallet av meklingsforsøkene til Egypts president Hosni Mubarak, forklarte utenriksminister Condoleezza Rice etter avstemningen.

Mubarak har samlet representanter for Israel, Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten til samtaler i Kairo. Hvordan samtalene går, er foreløpig uklart.

Rice sa at USA i utgangspunktet støtter opp om innholdet i resolusjonen, men gikk deretter lengre enn resolusjonen i å legge skylden for konflikten på Hamas.

Les også:Dette er bakgrunnen for krigen.

Håp om fredsavtale

Enkelte analytikere påpeker imidlertid at selv om USA uttrykker støtte til resolusjonen, så vil Israel trolig legge mindre vekt på den i og med at landets nærmeste allierte avsto fra å stemme.

I tillegg til våpenhvile og påfølgende israelsk retrett, blir det i resolusjonen også fremsatt krav om full og uhindret distribusjon av humanitær hjelp på Gazastripen, inkludert mat, drivstoff og medisiner.

Les også:VG-journalist Jon Magnus svarte leserne om mediedekningen av konflikten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FAKKELTOG: Tusenvis av mennesker deltok i fakkeltoget til støtte for krigens ofre i Midtøsten på Youngstorget i Oslo torsdag kveld. Foto: Scanpix

Behovet for å stanse våpentilførselen til Gazastripen blir også understreket, samtidig som det uttrykkes håp om at en våpenhvile kan føre til reelle fredsforhandlinger og en endelig tostatsløsning.

Ønsket ikke resolusjon

Utenriksministrene fra Frankrike, Storbritannia og USA har de fire siste dagene vært i forhandlinger med utenriksministrene fra flere arabiske land og lederen i Den arabiske liga om hvordan rådet skal gripe saken an.

Les også:Snakk med barna om krigen.

De vestlige landene ønsket i utgangspunktet en uttalelse om konflikten, som ikke veier like tungt som en resolusjon, noe de arabiske landene arbeidet for.

Tidligere torsdag la Frankrike, Storbritannia og USA fram et utkast til FN-resolusjon om Gazastripen for de arabiske landene. Utkastet var en revidert versjon av et forslag som de arabiske landene først la fram.

LES ALT OM KRIGEN I MIDTØSTEN HER!

NYE ANGREP: Røyk stiger fra Gaza by etter nye angrep fra Israel i morgentimene torsdag. Foto: Reuters

..

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder