ANKOM KABUL: At Jonas Gahr Støre skulle ankomme Afghanistans hovedstad i går var ingen godt bevart hemmelighet. Foto: Scanpix

Uvanlig med offentlighet om reiserute

Offentlighet rundt reiseruten til en utenriksminister på tur i krigsområder er svært uvanlig i Norges naboland.

Artikkelen er over 12 år gammel

I forkant av Jonas Gahr Støres tur til Pakistan og Afghanistan la UD reiseruten ut på sine nettsider. Dette er altså svært uvanlig i våre naboland.

Tilsvarende uvanlig er det å snakke om sikkerhetsopplegget med journalister, får NTB bekreftet etter en ringerunde til norsk UDs kolleger i Sverige, Danmark og Storbritannia.

- Vi ville aldri offentliggjøre dette på forhånd, får NTB opplyst i det britiske utenriksdepartementet, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Hemmelig

Heller ikke svensk eller dansk UD vil ikke si noe konkret om sikkerhetsopplegget til sine respektive ministre, utover at sikkerheten vurderes fra reise til reise i samarbeid med politiet og aktuelle myndigheter.

Pressesjef Jacob Winther i det danske forsvarsdepartementet slår på sin side fast at offentlighet rundt forsvarsminister Søren Gaades bevegelser på reise i Afghanistan holdes hemmelig på forhånd.

- Vi ville ikke legge hans reiseprogram ut på internett, sier Winther til NTB.

Avviser kritikk

VG skrev tirsdag at Forsvarsdepartementet (FD) skal ha advart UD mot å offentliggjøre utenriksminister Jonas Gahr Støres reiserute på internett. Så sent som i forrige uke skal FD ha gitt en skarp reaksjon til UD om at det var helt uholdbart å ikke koordinere seg med FD.

- Det stemmer ikke. Forsvarsdepartementet var ikke med i planleggingen av dette besøket. Sikkerhetsvurderingene ble foretatt av Politiets sikkerhetstjeneste og dette ble planlagt som en sivil reise, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Strøm-Erichsen avviser også at departementet advarte mot å offentliggjøre reiseruten, men medgir at hun holdt en mer restriktiv linje da hun besøkte Afghanistan i fjor høst.

- Det er helt naturlig fordi det er på Forsvarets premisser at forsvarsministeren besøker militære avdelinger. Utenriksministerens tur var av en mer sivil karakter, sier Strøm-Erichsen.

Vil gå gjennom rutiner

UD vurderer nå om det var riktig å offentliggjøre reisedetaljer i forkant av utenriksministerens tur til Afghanistan.

- Det er alltid en avveining mellom åpenhet og sikkerhet. Dette var jo et besøk med en veldig stor sivil komponent, og vi vurderte at vi kunne være åpne om dette besøket. Så er det klart at når vi får en så tragisk hendelse, vil vi gjennomgå våre rutiner og se om det er noe vi burde gjort annerledes, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

- Taliban kan overvåke

På Stortinget er det flere som mener at sikkerhetsopplegget rundt turen må gjennomgås for å se om sikkerheten ble godt nok ivaretatt.

Frps forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, sier at det var helt uansvarlig av UD å offentliggjøre programmet for besøket.

- Det er helt uansvarlig. Det høres helt vanvittig ut, Det er norsk naivitet på høyeste nivå, sier han ifølge Aftenposten.no. Også utenrikskomiteens leder og fungerende parlamentarisk leder i Ap, Olav Akselsen, mener det vil være naturlig å gjennomgå alle sider ved denne saken.

Ifølge Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) kan Taliban være i stand til å overvåke informasjon på UDs hjemmeside.

- Fulgte råd

Ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble alle vanlige rutiner fulgt i forbindelse med Støres Afghanistan-reise.

- Det er Forsvarets etterretningstjeneste som foretar en trusselvurdering og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som tar ansvar for sikkerheten, sier Stoltenberg til NTB.

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet sier til NTB at alle råd PST innhentet fra sine kilder, deriblant Forsvarets etterretningstjeneste, ble fulgt.

- Det er ingenting som tyder på at dette angrepet var rettet mot Norge eller mot utenriksministeren. Sikkerheten står øverst på agendaen, men selvsagt er det etter en slik hendelse nødvendig å gjennomgå alle rutiner på nytt, sier han.

Les også

 1. Støres delegasjon på vei hjem

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og resten av den norske delegasjonen har nå forlatt Afghanistan.
 2. UD terror-advart før Kabul-turen

  Sikkerhetsopplegget rundt Jonas Gahr Støre og hans følge i Kabul i går, hadde flere graverende svakheter som kan ha…
 3. - Han drepte flere gjester på Støres hotell

  (VG Nett) Dette overvåkingsbildet fra Kabul Serena Hotel skal vise en av mennene som i går utførte attentatet…
 4. Sorg i Stortinget

  Det var sorg i Stortinget tirsdag etter drapet på journalist Carsten Thomassen.
 5. Lover fortsatt norsk engasjement i Afghanistan

  Norge vil fortsette sitt engasjement i Afghanistan, til tross for selvmordsangrepet mot Serena Hotel.
 6. Dukket for dette skuddet

  (VG Nett) Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum opplevde angrepet i Kabul på nært hold.
 7. Taliban: Ville angripe mens Støre var på hotellet

  (VG Nett/NTB) En talsmann for Taliban sier geriljagruppen ønsket å angripe Serena Hotel mens utenriksminister Jonas Gahr…
 8. UD avviser kritikk

  (VG Nett) Utenriksdepartementet (UD) avviser kritikken som kommer frem i dagens VG rundt sikkerhetsopplegget i…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. UD avviser kritikk

 2. Bare Jonas ble voktet

 3. Støre: - Ble oppfordret til å holde meg i ro

 4. Støre avbryter Afghanistan-besøket

 5. - Sikkerhetsopplegget for Afghanistan fulgt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder