KRITISK: Klimarådgiver Bård Lahn i Naturvernforbundet er svært kritisk til fremdriften i de internasjonale klimaforhandlingene. Her holder han et innlegg under et sidearrangement i Bonn forrige uke. Foto: IISD.CA

- Deprimerende dårlig fremdrift i klimaforhandlingene

(VG Nett) Seks måneder er gått siden klimaenigheten på Bali uten at det har skjedd noen store fremskritt. - Nå må det gires opp, sier klimarådgiver Bård Lahn i Naturvernforbundet.

Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
IPCC - Intergovernmental Panel on Climate ChangeKlimaløftetForside - CICERO

De siste to ukene har FNs medlemsland vært samlet til klimaforhandlinger i den tyske byen Bonn. Seks måneder er gått siden forhandlerne jublet over enighet på klimamøtet i Bali. Men siden den gang har det skjedd svært lite, mener Bård Lahn i Naturvernforbundet, som har fulgt forhandlingene fra Bonn.

QUIZ:Test dine kunnskaper om klimaforhandlingene

- Det går deprimerende sent fremover. På dette møtet har det vært mest fokus på å lage lange lister om hva som er artig å snakke om, men nå haster det med å bli konkrete, sier Lahn til VG Nett.

- De rike vil gjøre det lettere for seg selv

Han er spesielt misfornøyd med hvordan mange av verdens rikeste land har oppført seg siden veikartet på Bali ble en realitet.

SPESIAL:VG Nett følger klimatrusselen

- De rike landene er generelt veldig opptatt av å diskutere forskjellige tekniske detaljer som vil gjøre det lettere for dem selv å oppnå sine utslippsforpliktelser, istedenfor å øke innsatsen med å stanse klimaendringene. Det er nedslående, sier Lahn.

VG Netts lesere diskuterer miljø:«Hvor miljøvennlig er det egentlig å skylle melkekartongene om man bruker en liter vann?»

(NB! Artikkelen fortsetter under bildet.)
Hanne Bjurstrøm leder Norges delegasjon i de internasjonale klimaforhandlingene. Hun er enig med Bård Lahn i at det foreløpig går sakte.

Har du tips om en god klimasak?Ta kontakt med VG Netts journalist her!

AKTUELL: Hanne Bjurstrøm (Ap) kan bli ny arbeidsminister, melder Dagsavisen. Her under klimaforhandlingene på Bali. Foto: KRISTIAN HELGESEN

- Men det var ingen som forventet noen store fremskritt på dette møtet, presiserer Bjurstrøm på telefon fra Tyskland.
Bård Lahn håper at spesielt verdens rike land nå innser alvoret og girer opp før det neste forhandlingsmøtet i Ghana i slutten av august.

- Der må man komme nærmere reelle forhandlinger, sier Lahn.

Må snu innen syv år

Norge har i likhet med EU et klart mål om å få med resten av verden til å slutte seg til en av hovedkonklusjonene til FNs klimapanel. Nemlig at man må forhindre at jordas temperatur stiger med mer enn to grader i fremtiden for at man skal kunne unngå alvorlige konsekvenser for jordens befolkning, som at:

* Isen vil smelte og havet vil stige.
* Orkaner, sykloner og annet ekstremvær vil inntreffe oftere.
* Flere millioner mennesker vil rammes av sult.

Trykk på bildet for å se grafikken som viser hvordan jorden varmes opp. Foto:


* Dyre- og plantearter vil dø ut.

GRAFIKK:Slik blir jorden varmere

For at man skal klare det, mener FN at verdens totale utslipp av klimagasser må ha nådd sin topp senest i 2015. Altså om bare syv år.

- Det viser at vi må ha en snarlig nedgang. Mange land snakker nå om hvor mye de vil redusere innen 2050, men det er viktig å stresse i-landene i å forplikte seg til et mer kortsiktig mål. Det er også avgjørende for å vise u-landene at vi mener alvor, sier Bjurstrøm til VG Nett.

Norge økte sine klimagassutslipp fra 2006 til 2007, men har et mål om å redusere utslippene med

Den kanskje største bremsen i prosessen mot en ny klimaavtale i Købehavn i desember 2009, er den politiske situasjonen i USA. Den amerikanske forhandlingsdelegasjonen rapporterer foreløpig til George W. Bush. Når en ny president er på plass i Det hvite hus, tror alle at USA vil få en langt mer miljøvennlig politikk både nasjonalt og internasjonalt.

GRAFIKK:Så mye CO2 slipper vi ut

- Det har preget forhandlingene. Det er mange som venter på presidentskiftet, sier Lahn.

- Uansett hvem som blir president i USA, blir det en med en mye mer positiv holdning til å gjøre noe med klimaendringene, supplerer Bjurstrøm.

- Skryter av Norge

KREATIV PROTEST: De internasjonale klimakonferansene tiltrekker seg alltid miljøvernere som overgår hverandre i kreative måter å markere sin avsky til hvilken retning kloden er på vei i. Her er det to aktivister i Bonn som oppfordrer delegatene om å få jorden i balanse. Foto: AFP

Under forhandlingene på Bali ble det arrangert et eget ministermøte for utvalgte finansministere fra flere sentrale land. Der la Kristin Halvorsen frem et forslag om å opprette et fond for tilpasningstiltak i verdens fattigste land basert på inntekter fra internasjonal kvotehandel.

- Det har Norge snakket med om i Bonn og det er faktisk veldig mange som har skrytt av forslaget, sier Bård Lahn.

Forslaget går ut på at en bestemt prosentandel av utslippskvotene som skal fordeles mellom verdens nasjoner i en ny klimaavtale, tas til side før kvotene fordeles. Så skal de legges ut til salgs til de som måtte trenge ekstra kvoter.
Det vil dermed gi en stabil strøm av penger som ikke er avhengig av politisk vilje fra år til år i de enkelte rike landene, slik store deler av u-hjelpen fungerer i dag.

BIL OG KLIMA:Finn din miljøbil her

- Dette vil generere mye penger til u-landene. Nettopp fordi dette ikke vil være opptil de enkelte finansdepartementene verden rundt, gjør at forslaget har blitt godt mottatt, sier Bjurstrøm.

Intensive forhandlinger frem mot København

172 av FNs medlemsland har de siste to ukene vært samlet til forhandlinger. Innen klimakonferansen i København i desember 2009 er ferdig, skal landene etter planen ha blitt enige om en ny og omfattende klimaavtale.

VGTV:Slik vil norske politikere skåne miljøet

Spørsmålet om de rike landenes utslippsforpliktelser tas det foreløpig ingen avgjørelser om. Der sitter man på gjerdet og venter på resultatet fra høstens presidentvalg i USA.

En ny klimaavtale er komplisert å forhandle frem. Den skal fastslå hvem som skal kutte i sine klimautslipp med hvor mye, og ikke minst hvordan og av hvem regningen skal betales.

QUIZ:Test dine kunnskaper om klimaforhandlingene

Det er lagt opp til ytterligere syv forhandlingsrunder før klimakonferansen i København i desember 2009. I tillegg kommer FNs årlige klimakonferanse i Poznan i Polen i desember 2008.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder