Snart hjemme

I over fem uker har den lille gutten kjent som Baby 81 ventet på å bli gjenforent med foreldrene etter flodbølgekatastrofen.

  • Kim Riseth
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BABY 81: I dag avgjør en dommer om Baby 81 endelig kan komme hjem til foreldrene. Her er han trygt i armene til sykepleier P. Krishnaraja. Foto: AFP Foto: AFP

I dag skal en dommer avgjøre hvem som har foreldreretten til babygutten, etter at ni kvinner først meldte seg som potensielle mødre.

Baby 81 ble funnet under vrakrester og blant lik i kystbyen Kalmunai i det østlige Ampara-distriktet på Sri Lanka åtte timer etter at dødsbølgene slo inn.

Mirakuløst nok hadde den om lag to måneder gamle gutten overlevd, og han ble brakt til det lokale sykehuset.

Der var han pasient nummer 81 som ble lagt inn, og derfor fikk han tilnavnet Baby 81.

I kaoset som fulgte, hevdet ni forskjellige kvinner at barnet var deres. Mens desperate mødre lette etter sine savnede barn, måtte sykehuspersonalet sitte døgnvakt over gutten inntil han kom på bedringens vei.

Historien om mirakelgutten gikk verden over, og et norsk firma tilbød også DNA-test for å finne ut hvem gutten egentlig tilhørte.

Av de ni som opprinnelig hevdet de var foreldrene, er det nå bare ett par som har rettet et formelt, rettslig krav om foreldreretten.

- Jeg tror på Gud. Jeg er sikker på at babyen min blir levert tilbake til meg, sier Murugupillai Jeyarajah til nyhetsbyrået AP.

Hans kone, Jenita Jeyarajah, forteller at babygutten som egentlig heter Abilass, ble revet ut av armene hennes da bølgene traff huset deres ved sjøkanten i Kalmunai 26. desember.

Alle papirene som kunne ha bevist foreldreretten, ble vasket bort og forsvant.

En dommer krevde 12. januar at gutten ble levert tilbake til Jeyarajah-familien, men sykehuset nektet fordi de var bekymret over de forskjellige kravene og mente gutten ikke var frisk nok til å bli utskrevet. Babyen var innhyllet i leire og slam og hadde skrammer da han ble innlagt 26. desember.

Dommeren skal i dag gå igjennom saken på nytt, og kan komme til å kreve en DNA-test. Men politimannen som har etterforsket saken, tror babyen nå vil bli levert tilbake til de rette foreldrene.

- Denne gutten har gjennomgått utrolig mye. Det er på tide at han får dra hjem nå, sier H.M.P. Herath.

I går tok noen av de 82 sykesøstrene som har passet på gutten, farvel med Baby 81.

- Vi ber om at han blir levert over til de rette foreldrene. Samtidig kommer jeg til å savne ham, og jeg blir lei meg når han drar, sier sykesøster S. Rajeswari til AP.

Ampara-distriktet var det som ble hardest rammet på Sri Lanka. 10000 omkom trolig, en tredel av hele dødstallet på Sri Lanka. Kystbyen Kalmunai ble totalt utslettet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder