Rice med ny strategi for Midtøsten-samtaler

USAs utenriksminister Condoleezza Rice vil føre parallelle, men separate, samtaler med partene i Midtøsten-konflikten.

Artikkelen er over 13 år gammel

GJENOPPLIVER?: USAs utenriksminister Condoleezza Rice ønsker å gjenopplive en gammel arabisk fredsplan. Foto: EPA

Langsiktig mål blir opprettelse av en palestinsk stat.

Dagsorden for de separate samtalene skal være like, og målet må være det samme, sa Rice på en pressekonferanse med palestinernes president Mahmoud Abbas søndag. Senere samme dag skulle hun orientere israelerne om planen.

- Vi er nå i en situasjon der jeg mener en tosidig tilnærming, der jeg snakker med partene hver for seg, er den beste løsningen, framholdt den amerikanske utenriksministeren. Alle parter må ha en klar forestilling om et felles mål, tilføyde hun.

Israel

Møtet mellom Rice og Abbas var det første siden Abbas' moderate Fatah-parti dannet ny regjering sammen med det militante Hamas i forrige uke. Israel nekter å snakke med Abbas, etter at han har alliert seg med det israelerne mener er ekstremistene i Hamas.

Rice ser ut til å markere en ny amerikansk avstand til Israel, når hun likevel møter den palestinske lederen, skrev nyhetsbyrået AP søndag. Hun snakker om «opprettelsen av en felles dagsorden med en palestinsk statsdannelse som mål», og sier dette er «ytterst viktig».

Den amerikanske ambassadøren har på sin rundreise i Midtøsten forsøkt å overtale arabiske land til å gjøre en fredsplan fra 2002 mer attraktiv for Israel. Hun oppfordrer araberne til «aktivt diplomati», som tolkes som et ønske om snarlig arabisk-israelsk kontakt.

Planen

Da Rice besøkte Egypt i helgen sa egyptiske ledere at araberlandene er klare til å forhandle med Israel. Forutsetningen er at israelerne godtar 2002-planen som utgangspunkt.

Denne planen ble utformet av Saudi-Arabias daværende kronprins, nåværende kong Abdullah, og lagt fram på et arabisk toppmøte i Beirut. Planens hovedpunkt var et løfte om anerkjennelse av Israel, mot at Israel trakk seg tilbake fra okkuperte områder.

Israel har sagt at denne planen inneholder problemene, som må løses før den eventuelt kan settes ut i livet. Men araberlandene, som skal holde nytt toppmøte i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh onsdag og torsdag, vil ikke endre planen og sier utspillet må komme fra israelerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder