Senatet har godkjent Amy Coney Barrett som USAs nye høyesterettsdommer

Natt til tirsdag ble Amy Coney Barrett (48) godkjent av Senatet som ny høyesterettsdommer i USA. President Donald Trump har med det fått en viktig seier – en drøy uke før presidentvalget.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 29 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Etter flere høringer i Senatet, der republikanerne har flertall, er det nå klart at den katolske jusprofessoren Amy Coney Barrett tar over etter det avdøde liberale ikonet Ruth Bader Ginsburg (87).

Hun ble godkjent med 52 mot 48 stemmer, og ble tatt i ed av høyesterettsdommer Clarence Thomas i en seremoni i Det hvite hus etter avstemningen.

les også

Splittende utnevnelse

– Dette er en betydningsfull dag for USA, for vår grunnlov og for de rettferdige og upartiske rettsreglene, sa Trump i sin presentasjon av landets nye høyesterettsdommer.

Han la til at han mener det er naturlig at det er nettopp syvbarnsmoren Barrett som tar over etter Ginsburg.

– I dag blir ikke Barrett bare den femte kvinnen i historien i USAs høyesterett, men også den første som er mor til barn i skolealder, sa presidenten.

Med Senatets godkjenning har Trump og republikanerne lyktes med sin plan om å få innsatt en ny dommer i tide før presidentvalget 3. november.

Dette er den tredje dommeren Trump har fått innsatt i USAs høyesterett, og han har dermed fått satt et tydelig preg på det amerikanske samfunnet i flere tiår fremover – uansett hvordan valget ender.

Bakgrunn: − Lite som vil gjøre demokratene mer rasende

Amerikanske høyesterettsdommere sitter på livstid, og av de totalt ni dommerne er seks nå regnet som konservative. I USA har dommerne stor makt i viktige sosiale saker.

– En ny konservativ dommer vil føre til en potensielt enorm endring av hvordan USA styres, og vil prege USA for mange år fremover, har USA-ekspert Eirik Løkke i den liberale tankesmien Civita tidligere sagt til VG.

Amy Coney Barrett er uttalt abortmotstander og har et konservativt syn på hvordan grunnloven skal tolkes.

Barretts kusine til VG: – Jeg har aldri spurt Amy om politikk

Coney Barrett lover uavhengighet

Demokratene har rast mot republikanernes plan om å innsette en dommer rett før presidentvalget. For dem betyr den nye dommeren at endringer den liberale fløyen har kjempet gjennom, for eksempel i abortloven og likekjønnet ekteskap, kan stå på spill.

Avstemningen i Senatet bar preg av den sterke politiske uenigheten som nå preger USA. Kun én republikansk senator, Susan Collins fra Maine, stemte mot å godkjenne Coney Barrett som høyesterettsdommer, ellers stemte alle med sitt eget parti: Demokratene mot, og republikanerne for.

Ifølge New York Times er dette første gang på 151 år at en dommer er blitt godkjent i Senatet uten én eneste stemme fra partiet som har mindretall.

Amy Coney Barrett selv er tydelig på at hun vil ta beslutninger på selvstendig grunnlag, og ikke etter hva som eventuelt forventes av henne.

– Det er en senators jobb å få gjennom sine politiske standpunkter. En dommers jobb er i kontrast til dette å stå i mot sine politiske preferanser. Føderale dommere stiller ikke til valg, og har ikke grunnlag for å hevde at deres preferanser representerer folket, sa hun i sin tale etter å ha blitt tatt i ed av høyesterettsdommer Clarence Thomas.

– Eden jeg har avlagt i kveld innebærer at jeg skal gjøre min jobb uten frykt og tjenester, og at jeg skal gjøre den uavhengig av begge politiske sidene og uavhengig av mine egne preferanser, fortsatte hun.

Barrett skal tas i ed én gang til i en seremoni i høyesterett tirsdag, før hun kan starte arbeidet i domstolen.

Kamala Harris: – Vil ikke glemme dette

California-senator Kamala Harris, som tok en pause fra sin visepresident-kampanje for å stemme mot godkjenningen i Senatet, kaller den hurtige prosessen illegitim.

– Vi vil ikke glemme dette, skriver hun på Twitter.

– I stedet for å jobbe for å tilby covid-19-hjelp til amerikanere som sliter, har Mitch McConnell og republikanerne valgt å presse gjennom en høyesterettsnominert – når 62 millioner amerikanere allerede har stemt. Det er avskyelig og de må holdes ansvarlige, skriver hun i en annen melding.

Kongressrepresentanter i partiets venstreliberale fløy har tidligere varslet at de vil forsøke å øke antall plasser i høyesterett dersom Coney Barrett skulle bli innsatt som høyesterettsdommer. Presidentkandidat Joe Biden har foreløpig ikke svart på om han støtter dette forslaget.

les også

Vil stanse republikanernes dommer-plan: – Kampen har akkurat begynt

Alexandria Ocasio-Cortez, populært kalt «AOC», tar etter avstemningen til orde for å «utvide retten».

– Republikanerne gjør dette fordi de ikke tror demokratene har verktøyene for å spille tøft slik de gjør. Og lenge har det vært riktig. Men vi kan ikke la dem plage befolkningen til å dro at deres bulldoser-oppførsel er normal, men at et svar ikke er det, skriver kongressrepresentanten på Twitter.

Massachussetts-senator Elizabeth Warren skriver at republikanerne har «stjålet» setet i USAs høyesterett.

– Dette er en mørk dag, skriver hun på Twitter.

FORNØYD: Senatets flertallsleder Mitch McConnell på vei ut etter avstemningen om Coney Barrett natt til tirsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP

Fnyser av kritikken

Mitch McConnell, som er leder for Senatet, sa imidlertid i sin tale før avstemningen at han er sikker på at demokratene ville gjort det samme om de var i deres sko.

– Amy Coney Barrett er en av de mest imponerende nominasjonene til et offentlig kontor, og vil tjene livet ut i vår høyeste domstol, skriver han på Twitter.

Flertallslederen fnyser av kritikken om at han og resten av partiet har opptrådt hyklersk. Da Obama ville ha en ny høyesterettsdommer på plass åtte måneder før valget 2016, nektet nemlig McConnell og republikanerne å stemme, og begrunnet det med at det var valgår.

– Grunnen til at vi kunne gjøre det vi gjorde i 2016, 2018 og 2020 er fordi vi har hatt flertallet, sa han i sin tale før avstemningen.

– Ingen regler er blitt brutt. Alle disse avsindige påstanden er absurde, og jo høyere de skriker, jo mer unøyaktige er de.

Republikaneren Lindsey Graham, som leder justiskomiteen i Senatet, beskriver ifølge NTB Barrett som et forbilde for konservative kvinner.

– Dette er historisk, sa han etter avstemningen.

Les også

 1. På Trump-valgmøte med oksygentilførsel: – Jeg er ikke bekymret

  YOUNGSTOWN, OHIO (VG) Martin Flatinger (48) har alvorlige hjerteproblemer og trenger tilførsel av oksygen.
 2. Pence får reise-kritikk etter smitte i staben: – Ikke uunnværlig arbeid

  Hans egen stabssjef er smittet, og Mike Pence regnes som en nærkontakt.
 3. Tusenvis i kvinnemarsj mot Donald Trump

  WASHINGTON D.C. (VG) Lørdag marsjerer tusenvis av amerikanere i protest mot Donald Trump og nomineringen av Amy Coney…
 4. Meningsmålinger: Republikanerne kan tape senatet

  Joe Biden leder klart på meningsmålene i presidentvalget. Republikanerne frykter nå at de også kan miste flertallet i…
 5. Veteran mener borgerkrig er et nødvendig onde: – Vil kunne skape varig endring

  NEW YORK (VG) Småbarnsfaren Najja Plowden (39) så venner bli drept da han tjenestegjorde i Afghanistan.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Amerikansk politikk
 5. Trump
 6. Joe Biden
 7. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Varsler rask godkjenning: – Lite som vil gjøre demokratene mer rasende

 2. Hun kan bli USAs nye høyesterettsdommer

 3. Mener smittevernet er for dårlig – nekter å møte i Barrett-høring

 4. Amerikanske medier: Trump vil velge Barrett som ny høyesterettsdommer

 5. Trump nominerer Amy Coney Barrett til høyesterettsdommer

Fra andre aviser

 1. Amy Coney Barrett tatt i ed som dommer i høyesterett. «Dette er historisk.»

  Aftenposten
 2. Pence deltar ikke når Senatet skal godkjenne Amy Coney Barrett

  Bergens Tidende
 3. Før støttet de henne. Nå kan Trumps kandidat miste viktige støttespillere.

  Aftenposten
 4. Senatet skal stemme over Barrett mandag

  Aftenposten
 5. Demokratene til angrep under Barrett-høringens første dag

  Bergens Tidende
 6. Trump kunngjør kandidat til høyesterettsdommer lørdag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no