DYRE VANER: Den israelske statsministerens kone Sara Netanyahu er tiltalt for å ha bestilt dyre catering-måltider på skattebetalernes regning, til tross for at det er fast ansatt kokk i statsministerboligen. Foto: François Mori / TT NYHETSBYRÅN

Israels førstedame tiltalt for bedrageri

Sara Netanyahu, gift med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, er tiltalt for bedrageri og misbruk av sin stilling.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Statsadvokaten i Jerusalem tok for kort tid siden ut tiltale mot statsministerens ektefelle, heter det i en kunngjøring fra det israelske justisdepartementet torsdag ettermiddag.

les også

Krise for Netanyahu – eks-medarbeider skiftet side

Førstedamen er blant annet mistenkt for å ha bestilt private måltider fra flere luksusrestauranter for nærmere 800.000 kroner. Deretter har hun latt staten betale regningen, til tross for at det på dette tidspunktet var ansatt en egen kokk i statsministerboligen, skriver Ynet.

Etterforskning

Konfrontert med dette hevdet hun at kokken ikke var til stede, noe politiets etterforskning skal ha avdekket var galt, melder NTB.

Politiet har i over ett år etterforsket ekteparet for korrupsjon og konkluderte i midten av februar med at den israelske statsministeren bør tiltales for korrupsjon og økonomisk utroskap.

les også

Opposisjonsleder: – Putins venner stjal VM-penger

Ifølge politiet har Netanyahu og hans familie blant annet tatt imot bestikkelser til en verdi av over 2,2 millioner kroner fra Hollywood-produsenten Arnon Milchan og den styrtrike australieren James Packer.

Korrupsjonssak

Benjamin og Sara Netanyahu mistenkes også for å være involvert i en korrupsjonssak som er under opprulling rundt den israelske telegiganten Bezeq. To nære medarbeidere av Netanyahu ble pågrepet i februar, anklaget for å ha gitt Bezeq forretningsmessige fordeler til en verdi av flere hundre millioner kroner. Dette skal ha skjedd mot løfte om positiv omtale av Netanyahu på den Bezeq-eide nettavisen Walla.

les også

Tom Segev: Sannheten om Israels kontroversielle historie

Pluss content

Netanyahus mangeårige medierådgiver Nir Hefetz ble i tillegg tiltalt for forsøk på å bestikke en dommer for å få ham til å droppe korrupsjonssaken mot Sara Netanyahu. I begynnelsen av mars ble det kjent at Hefetz hadde inngått en avtale med påtalemyndigheten.

Det israelske statsministerparet har også tidligere blitt kritisert for sin ekstravagante bruk av skattebetalernes penger. I forbindelse med et offisielt besøk i USA i 2015 skal regningen ha endt på over 4,5 millioner kroner. I en rapport som Statsministerens kontor lenge forsøkte å hemmeligstemple, kommer det frem at førstedamen brukte over 13.000 kroner på å stelle håret under besøket. I tillegg skal Netanyahu ha beordret ommøblering av hotellsuiten sin i New York for 167.000 kroner.

Netanyahu nekter i likhet med kona for å ha gjort noe galt og hevder at han er utsatt for en politisk heksejakt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder