STØTTER TRUMP: Kayleigh Murray (19), student fra Colorado er en av 10 personer VG har snakket med som støtter president Donald Trump.
STØTTER TRUMP: Kayleigh Murray (19), student fra Colorado er en av 10 personer VG har snakket med som støtter president Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

10 amerikanere om Trump: – Han gjør landet vårt til et bedre sted

UTENRIKS

GREAT FALLS, MONTANA (VG) Vi har spurt 10 amerikanere hvorfor de støtter Donald Trump, og om det er noe som kan gjøre at de vender seg mot den kontroversielle presidenten.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 11.07.18 13:13

Den amerikanske presidenten har den siste tiden fått kraftig kritikk fra både demokrater og enkelte republikanske politikere for håndteringen av handelskrigen, sine angrep på allierte som Canada og EU, og ikke minst separeringen av foreldre og barn på Mexico-grensen.

Blant sine egne velgere virker han likevel å være mer populær enn noensinne. Relativt ferske målinger viser at ni av 10 republikanerne støtter ham. Det er tall partiet ikke har sett siden George W. Bush var på sitt mest populære like etter 11. september-angrepene.

Her svarer 10 Trump-supportere VG møtte under presidentens folkemøte i Montana forrige uke på hvorfor de støtter presidenten og hva som eventuelt kan få dem til å endre mening.

Debra Haymart (60), pensjonist fra Montana

1. Jeg støtter ham fordi han er en forretningsmann og ikke en politiker. Han er en som får jobben gjort, og vi trenger noen som våger å ikke følge normene. Jeg er særlig fornøyd med hvordan han håndterer situasjonen med Nord-Korea og skattekuttene hans. Nå forsøker han å få strengere grensekontroll. Det er bra.

2. Jeg kan ikke komme på noe som skal gjøre at han ikke lenger har min støtte. Selvsagt kunne han kanskje latt være å sende enkelte twittermeldinger, men det er hans måte å få ut budskapet sitt på uten at media vrir på alt han sier.

Eizoo Terry (60), bar- og kasinoeier fra Montana

1. Han er en uavhengig tenker, og ikke en gruppetenker. Tidligere republikanske presidenter har vært for opptatt av hva andre i partiet mener. Jeg liker at han ikke er politisk korrekt. Dessuten er politikken hans storartet. Som skattepolitikken. Jeg er litt urolig for handelskrigen som er i gang, men med vårt underskudd har vi egentlig tapt den for lenge siden. Noe må gjøres.

2. Det er ingenting han kan gjøre som vil få meg til å endre syn på ham. Med mindre han blir politisk korrekt. Da må jeg tenke meg om, for det er noe av det som har vært med på å ødelegge Amerika.

Jim Whelan (54), reklamebyråeier fra Florida

1. Jeg støtter hans visjon for Amerika og økonomien vår. Han syn på innvandring liker jeg også. Jeg har vært i Norge og vet at dere har sosialisme, men det fungerer ikke i et land som er tuftet på individualisme. Venstresiden mener det motsatte, men det må de jo få lov til. Hele poenget med individualisme er jo at folk må få mene det de vil.

2. Dersom han bryter loven kan jeg ikke lenger støtte ham. Jeg tror ikke det var noe samarbeid med Russland under kampanjen, men blir han dømt for noe slikt så vil han ikke lenger ha min tillit.

Melva Neal (76), småbedriftseier fra Montana

1. Donald Trump er ærlig. Noen liker ikke det, men jeg gjør det. Andre politikere er langt fra ærlige. Vi har hatt nok av skurker i amerikansk politikk. Når det kommer til selve politikken hans er jeg særlig tilhenger av at han ønsker å stramme inn på ulovlig innvandring. Økonomien vår går også bra. Det takker jeg skatteletten hans for. Dessuten har han fått folk til å tro på Gud igjen. Det er viktig for meg.

2. Ingenting kan endre min mening om presidenten. Han viser gang på gang hvor bra han er. Problemet er at media er så ensidig mot ham.

Patty Devries (55), eiendomsmegler fra Montana

1. Det var ikke uten grunn at jeg stemte på Trump. Han er en forretningsmann og USA må være åpent for business. Det er hovedgrunnen. Jeg støtter ham også i at vi må få gjort noe med grensen vår. Det er kanskje ikke så mange innvandrere her i Montana, men narkotikaen de bringer med seg flommer også opp hit.

2. Han gjør noen ekstreme ting, som separasjon av foreldre og barn på grensen, men skal man få ryddet opp i den ulovlige innvandringen må man være kreativ. Da kan jeg godta at det skjer noen feil på veien.

Kayleigh Murray (19), student fra Colorado

1. Presidenten har min støtte fordi jeg liker politikken hans. Jeg er enig i alt han gjør. Han gjør landet vårt til et bedre sted. Særlig synes jeg skattereformen hans er bra. Jeg er for lavere skatter.

2. Slik ting er nå tror jeg ikke noe kan få meg til å endre mening om ham. Jeg likte ikke det som skjedde på grensen med separasjon av foreldre og barn og det er heller ikke optimalt å sette barn i fengsel sammen med foreldre, slik som kanskje vil skje nå. Dette er likevel ikke nok til at jeg ikke kommer til å stemme på ham i 2020.

Justin Johnson (27), luftforsvarssoldat fra Virginia

1. Det beste med Donald Trump er den frittalende måten han snakker på. Som militær liker jeg også at han ønsker å styrke forsvaret vårt. Og generelt er jeg enig i hans utenrikspolitikk. Særlig liker jeg hva han har fått til med Nord-Korea, selv om det bare er en begynnelse. Jeg liker også hvordan han forholder seg til Russland. Innenriks er jeg glad for å se at det blir lavere arbeidsledighet.

2. Det er egentlig ingenting som kan få meg til å endre mening om ham. Jeg har alltid vært konservativ, så jeg er lojal mot presidenten.

Jesse Macham (17), elev fra Montana

1. Jeg liker at han får ting gjort og ikke bryr seg om hva andre sier. For eksempel når det gjelder immigrasjon. Som kristen er det også viktig for meg at han er motstander av abort.

2. Det vil alltid være noe man er politisk uenig i. Ingen er perfekte. Likevel ser jeg frem til å stemme på ham i 2020 så lenge han holder seg på den linjen han har lagt seg på.

Corey Eveland (37), dataprogrammerer fra Montana

1. Jeg liker at presidenten setter USA først. Det er oss som bor her vi først og fremst må tenke på. Det er vi som gjør dette til en fantastisk nasjon. Dette gjør han i hele sin politikk. Han unnskylder ikke Amerika slik tidligere presidenter har gjort.

2. De som ikke støtter ham er ofte enten rike folk, eller folk som tror de har høyere status enn oss andre. De tenker ikke selvstendig. Vi som gjør det ser hvor bra han er for USA, og så lenge han fortsetter som nå har han min støtte.

Sarah Huber (30), barneskolelærer fra Oregon

1. Han tror på alt jeg står for og han står for alt jeg tror på. Jeg liker at han vil beskytte det andre grunnlovstillegget, som gir rett til å bære våpen. For meg som er lærer er det veldig viktig å kunne beskytte elevene mine. Helt siden det var en skoleskyting nær der jeg bor har dette vært viktig for meg.

2. Det er neppe noe som kan få meg til å endre mening om ham. Alt han har sagt så langt er bra. Og ja, jeg vet folk synes det er sjokkerende å høre fra en 30 år gammel kvinne.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om