Grottedramaet: Redningsarbeider gikk tom for luft – døde

MAE SAI (VG) En tidligere marinejeger omkom natt til fredag etter å ha levert forsyninger til fotballaget som sitter fast i en grotte i Thailand.

Artikkelen er over ett år gammel

Ifølge nyhetsbyrået AP døde den thailandske dykkeren Saman Kunan (38) fordi han gikk tom for luft.

Leverte forsyninger

En talsmann for marinen som møtte pressen fredag morgen lokal tid sa at den omkomne hadde vært inne i grotten og levert forsyninger til de tolv fotballguttene og treneren (25). På vei tilbake skal han ha gått tom for luft og mistet bevisstheten.

les også

Grottedramaet: Guttene må gjennom vann eller fjell

– Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokken 02.00 i natt, sa talsmannen for marinen, Passakorn Boonyaluck.

Den omkomne 38-åringen hadde vært inne i grotten med oksygentanker til de 12 guttene og treneren som har vært fanget i snart to uker. Det skal være plassert ut oksygen flere steder langs den 4 kilometer lange svært farefulle grottegangen inn til guttene.

Oksygennivået faller

The Guardian får bekreftet at oksygennivået faller i området der guttene oppholder seg. Det var 21 prosent. Nå bekrefter redningsledelsen at det er nede i 15 prosent.

For redningsledelsen er det kritisk å få til en sikker lufttilførsel. I verste fall må guttene bli i grotten til regntiden er over. Da vil vannet trekke seg tilbake i grotten.

SKAL REDDES UT: Chanin Wiboonrungruang (11) er den yngste av guttene som har vært fanget i grotten siden 23. juni. Foto: Thai Navy Seal

Andre marinejegere skal ha forsøkt å gjenopplive mannen, men til ingen nytte, melder BBC.

På spørsmål om hvordan man skal klare å frakte barn gjennom grotten, når en tidligere marinejeger har omkommet der inne, svarer Boonyaluck dette, ifølge britiske The Guardian sin reporter på stedet:

– Vi må prøve alt.

– En mengde ting kan gå galt

Evakueringen er ennå ikke igangsatt, men thailandske Navy Seals jobber aktivt ved grotteinngangen, som er avsperret. Kompressorer og oksygentanker bæres inn i grotten og det opprettes depoter i grotten for at letemannskapene skal ha stoppesteder på vei ut.

Alle alternativer utforskes fremdeles, ettersom dykkerveien har vist seg svært risikofylt.

– Det er en mengde ting som kan gå galt. Det er viktig å få en oversikt og ro i den gruppen som skal reddes. Det virker som det er det, men den mentale biten ved en sånn operasjon, for dem som skal reddes spesielt, er formidabel, sier grottedykker og redningsekspert Ronny Arnesen til VG.

LAGET: De thailandske guttene og deres 25 år gamle fotballtrener var på tur i grotten for å feire en av guttenes bursdag. Treneren er også guttenes meditasjonslærer. Bildet er hentet fra trenerens Facebook-side. Foto: Thai PBS/Facebook

– Fordel å være barn

Arnesen sier at det er lettere å frakte guttene ut fordi de er barn.

– Jeg vil anta at barna har respekt og tillit til de voksne i større grad enn en voksen ville hatt. I tillegg er barna mindre og fysisk svakere. Oppstår det panikk, er det lettere å få kontroll. Det er en fordel å være barn i denne situasjonen, sier han.

Det er umulig å se noe i det grumsete vannet. Arnesen tror derfor at redningsmannskapene og guttene, hvis de går for dykkerveien ut, blir enig om signaler på forhånd.

– Det er vanlig å bli enige om regler som at hvis jeg klemmer deg i høyre arm, skjer sånn og sånn. Det må være korte og konsise ordre som er enkle å forstå.

Regnet har startet

Det har begynt å regne, noe som skaper stor bekymring i redningsområdet. Nedslagsfeltet er stort og det 800 meter høye fjellet der guttene sitter innestengt, er fylt med sprekker.

Det er meldt kraftig regnvær i området både lørdag og søndag, og myndighetenes største frykt er at vannstanden i grotten skal stige så mye at dykkere ikke lenger kan ta seg inn til de innesperrede guttene.

– Først trodde vi barna kunne bli der inne over lengre tid, men ting har endret seg, og vi har begrenset med tid, sier marineoffiser Apakorn Yookongkaew, ifølge NTB.

Også Thailands konge Maha Vajiralongkorn har bedt om at guttene, alle i alderen 11–16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener, reddes ut så fort som mulig, opplyser landets visestatsminister Prawit Wongsuwan, ifølge Bangkok Post.

VANNMASSER: Redningsmannskapene kjemper mot vannmassene. Fortsatt er det for farlig å ta guttene ut av grotten via vannfylte trange ganger. Foto: Thai Navy Seal

Jobber med ny evakueringsrute

Etter det VG kjenner til jobbes det nå på spreng med å finne alternative evakueringsruter som ikke innebærer dykking, ettersom de 13 ikke skal være svømmedyktige.

Det thailandske militæret prøver nå å drille seg gjennom fjellet for å nå fotballaget på den måten. Det skal ikke være en lett oppgave blir VG fortalt. Den største bekymringen er at det porøse fjellet skal kollapse eller smuldre opp rundt borehullet.

Militæret skal etter planen prøve å bore seg ned til et annet rom, som igjen kan tilgang til hulrommet fotballaget befinner seg i. Dersom de lykkes, borer de først et smalere hull enn kroppsstørrelsen til et barn, før de så utvider det.

– Vi kan ikke lenger vente

Siden 23. juni har rundt 1000 hjelpearbeidere forsøkt å redde de tolv guttene og fotballtreneren deres ut av den oversvømte grotten, men værforholdene gjør arbeidet stadig vanskeligere, skriver NTB.

Myndighetene i Thailand har tidligere uttalt at de kontinuerlig evaluerer hvor klar hver enkelt gutt er til å hentes ut av grotten, og at de ikke vil forsøke å redde noen dersom det innebærer noen form for risiko. Men med kraftig regn i vente har det begynt å haste for guttene.

– Vi kan ikke lenger vente på at alle forholdene ligger til rette, fordi omstendighetene legger press på oss, sier marineoffiser Yookongkaew.

VG i Thailand Georg Mevold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder