MØTEREKKE: Den australske ambassadøren Peter Tesch ble avbildet på vei ut av Russlands utenriksdepartement fredag. Her møtte flere land, blant annet Norge. Foto: MAXIM SHEMETOV / X90156

Russland utviser norsk diplomat: – Vi anser utvisningen som uberettiget

Flere vestlige ambassadører har fredag blitt kalt inn til det russiske utenriksdepartementet for å bli informert om Russlands «gjengjeldene tiltak» etter Skripal-saken. Norges ambassadør var en av dem.

Artikkelen er over to år gammel

Russland har tidligere advart om at de vil svare på masse-utvisningen av diplomater fra 26 vestlige land etter Skripal-saken, ved å utvise samme antall diplomater.

Fredag ettermiddag bekrefter Utenriksdepartementet til VG at Norges ambassadør Leidulv A. Namtvedt var blant de som møtte i det russiske utenriksdepartementet, og at en norsk diplomat er utvist.

«Norges ambassadør til Russland ble i dag kalt inn til det russiske utenriksdepartementet sammen med svenske, finske og danske kolleger. Vi er blitt meddelt at Russland utviser en av våre medarbeidere ved ambassaden i Moskva», skriver Ane Haavardsdatter Lunde, pressetalsperson i UD, i en epost til VG.

Det var ventet at Norge, som har utvist én russisk diplomat, ville få utvist en diplomat i retur.

AMBASSDØR: Norges ambassadør til Russland, Leidulv A. Namtvedt, var i møte med det russiske utenriksdepartementet. Foto: Ole Kristian Strøm

«Gjort en god jobb»

Norge har mer enn 20 diplomater ved ambassaden i Moskva. I tillegg er noen få diplomater plassert på generalkonsulatene i St. Petersburg og Murmansk.

les også

NRK: Utvist russer er etterretningsoffiser

«Selv om dette var ventet ut fra de siste uttalelsene fra russisk side, anser vi utvisningen som uberettiget. Vår medarbeider har gjort en god jobb som diplomat og utvisningen har ingenting med diplomatens utførelse av sine arbeidsoppgaver å gjøre», skriver Lunde i UD.

DEPARTEMENTET: Her, i det russiske utenriksdepartementet, møtte den norske ambassadøren. Foto: YURI KADOBNOV / AFP

Lunde skriver at Norge ønsker fortsatt et konstruktivt forhold til Russland på områder av felles interesse, og verdsetter den gode kontakten vi har i mange viktige spørsmål.

les også

Russland utviser 60 amerikanske diplomater

Britene må redusere

Ifølge Reuters opplyste det russiske utenriksdepartementet i forkant av den lange rekken med møter at landene de har kalt inn er «representanter for en gruppe land som har tatt uvennlige steg mot Russland i solidaritet med Storbritannia», etter Skripal-saken.

Den den Svenske ambassadøren har fått beskjed om at Russland utviser én svensk diplomat, ifølge nyhetsbyrået TT. To danske diplomater har også blitt utvist, melder danske TV2.

les også

Avis: Storbritannia ber EU-land kaste ut russiske spioner

Den britiske ambassadøren til Russland, Laurie Bristow, ble også kalt til utenriksdepartementet fredag.

Der fikk han overlevert et notat, med beskjeden om at britene har én måned på å redusere sin diplomatiske tilstedeværelse i Russland, slik at den er på samme nivå med Russlands tilstedeværelse i Storbritannia, ifølge AFP.

DRAR: Den britiske ambassadøren i Russland, Laurie Bristow, forlater det russiske utenriksdepartementet. Foto: MAXIM SHEMETOV / X90156

– Gjengjeldende tiltak

Det har ikke manglet på reaksjoner etter nervegift-angrepet på Sergej Skripal og hans datter i Storbritannia. 26 land, deriblant Norge, har utvist over 140 russiske diplomater til sammen.

– Våre gjengjeldende tiltak vil være gjensidige, og mer, sa den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov torsdag, skriver Financial Times.

Nato-leder Jens Stoltenberg sier angrepet føyer seg inn i rekken av stadig flere eksempler på «russisk aggresjon og uforutsigbarhet», men Russland har hele tiden nektet for at de står bak forgiftningen.

les også

Erna Solberg om giftsaken: – Vi er overbevist om britenes konklusjon

– Dette er en tilsiktet provokasjon, et forsøk på å legge press på Russland, sa Valentina Matvienko, presidenten for det russiske parlamentets overhus, til det russiske nyhetsbyrået RIA onsdag.

ANKOMMER: Canadas ambassadør til Russland, John Kur, ankommer møtet utenriksdepartementet i Moskva. Foto: VASILY MAXIMOV / AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder