FERDIG: Etterforskningen av drapet på Kevin Hjalmarsson ble opptatt i mai i fjor. Nå er den klar.

FERDIG: Etterforskningen av drapet på Kevin Hjalmarsson ble opptatt i mai i fjor. Nå er den klar. Foto: Privat

Påtaleleder om «Kevin-saken»: – Tvilsomt at det har skjedd noe kriminelt

Politiet tviler på at Kevin døde som følge av noe kriminelt. Brødrene som ble beskyldt for å ha drept fireåringen, er nå renvasket.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var i mai i fjor at svensk påtalemyndighet besluttet å gjenoppta etterforskningen av det som ble regnet som et drap på fire år gamle Kevin Hjalmarsson, som ble funnet død i Arvika i Sverige 16. august 1998.

Resultatene av etterforskningen ble presentert på en pressekonferanse i Karlstad tirsdag klokken 13. Der sier etterforskningsleder Niclas Wargren at det er tvilsomt om det i det hele tatt har skjedd noe kriminelt.

– Det skulle kunne ha vært en ulykke, og i så fall med eller uten noen annens innblanding, sier Wargren på pressekonferansen, som samtidig legger til at sjansen for å få endelige svar om hva som har skjedd med Kevin, er svært liten.

Det han i det minste er sikker på, er at Robin og Christian ikke hadde noe med dødsfallet å gjøre.

– Den beslutningen som jeg har tatt, og som jeg på formiddagen i dag har informert Christian og Robin om, det er at de renvaskes, sier Wargren.

les også

– Bør komme med unnskyldning

Han henviser til de mange avhørene brødrene Christian og Robin satt i etter dødsfallet, og at flere historier herfra er inkonsekvente med hensyn til om guttene i det hele tatt var til stede, og om de så noen gjerningspersoner.

– Informasjonen som kom frem i avhørene for 20 år siden er utydelige, motsigende og inkonsekvente. Måten informasjonen har kommet frem på er sådan at det kan stilles spørsmål ved om det egentlig er opplevd, sier Wargren.

Wargren forteller at etterforskningen ikke legges ned umiddelbart, selv om han erkjenner at det er usannsynlig å komme videre.

– Selv om vi bedømmer at det ikke er forutsetninger for å komme videre i utredningen, har vi besluttet å fortsette en kort stund til. Det er for å være sikre på at man har gjort alt som kan gjøres, sier han.

RENVASKET: Robin Dahlén og Christian Karlsson har levd med drapsanklagene i 20 år. Nå er de sjekket ut av saken. Foto: BRIAN CLIFF OLGUIN

– Kunne ikke blitt en bedre bursdag

Robin og Christian møtte SVT rett etter møtet med politiet, hvor de forteller hva de har fått beskjed om av politiet. Det var SVT og journalist Dan Josefsson, som laget dokumentaren «Saken Kevin», som igjen førte til at politiet gjenopptok etterforskningen.

VG+: Brødrene forteller: Et helt liv stemplet som barnemordere

– Både jeg og min bror har blitt sjekket ut av saken, sier Christian Karlsson til SVT.

Christian, som har bursdag i dag, forteller til kanalen at dette er det beste bursdagsgaven han kunne få.

– Jeg har ikke rukket å fordøye det ennå, så jeg kan bare beskrive det som ren lykke. Det kunne ikke blitt en bedre bursdag, sier Christian til SVT.

Far til de to, Weine Dahlén, har også uttalt seg til SVT.

– Det er helt utrolig. Endelig er alt rett, sier han.

Gjenopptatt etter dokumentar

Det ble ikke reist sak mot de to brødrene, da fem og sju år, ettersom de var langt under den kriminelle lavalder da Kevin ble funnet død 16. august 1998 i Dottevik i Arvika.

I mai 2017 ble saken gjenopptatt etter at nye opplysninger om saken kom fram, blant annet i en dokumentar fra SVT.

Det ble i sin tid hevdet at brødrene erkjente å ha drept Kevin. Brødrenes advokat sier imidlertid at han er overbevist om at noen slik tilståelse egentlig ikke finnes.

I påtalemyndighetens utredning vektlegges fraværet av tekniske spor, såvel som direkte vitneutsagn, ifølge Expressen.

Granskningen har også tatt opp igjen mulig dødsårsak. Ett av spørsmålene har vært om drukning kan være en mulig dødsårsak. Det kan ikke utelukkes, men Wargren kommenterer på pressekonferansen at det finnes funn i etterforskningen som taler imot dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder