REKORDHØY GJELD: Kongress-bygningen på Capitol Hill i Washington. Foto: Jostein Matre / VG

Ny rekordnotering for den amerikanske statsgjelden - 22 billioner dollar

Den nasjonale gjelden i USA har nådd 22 billioner dollar for første gang, opp 2 billioner under president Donald Trump.

  • Hanad.Ali@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Statsgjelden er summen av de årlige budsjettunderskuddene. Tirsdag bekreftet Finansdepartementet at den utestående gjelden nå er på 22 billioner dollar - altså rundt 192 billioner kroner, ifølge AP.

Trump-administrasjonens skattelette på 1,5 billioner dollar i desember 2017, samt økt statlig forbruk innen forsvar, har bidratt til økningen i USAs statsgjeld. Trump-administrasjonen har framholdt at skattelettelsene vil lønne seg gjennom økt økonomisk vekst.

les også

Senatet stemte ja til ny skattelov – etterlengtet seier for Trump

Kongressens budsjettkontor regner med et budsjettunderskudd i år på 897 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn underskuddet i fjor på 779 milliarder. Fra og med 2022 vil det årlige underskuddet nå 1 billion, ifølge kontoret, som også sier at underskuddet ikke vil falle lavere enn 1 billion i året før tidligst 2029.

Under president Donald Trump har den amerikanske statsgjelda økt 2 billioner dollar. Skattelettelser og økt pengebruk på forsvar ses på som to av årsakene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Kostnader tilknyttet Medicare, trygdesystemet Social Security og at etterkrigsgenerasjonen kommer i pensjonsalder, vil bidra til underskuddet.

Til tross for den økende statsgjelden, mener mange økonomer at risikoen fortsatt er liten på grunn av dagens rentenivå, som er uvanlig lav i historisk sammenheng.

les også

Disse er vinnere og tapere i Trumps skattelov

Likevel advarer budsjetteksperter mot utviklingen. Myndighetenes evne til å motvirke finanskriser kan bli begrenset av gjeldsutviklingen.

– Vår økende statsgjeld er en trussel mot den økonomiske framtiden til alle amerikanere, sier økonomen Michael Peterson.

Mer om

  1. USA
  2. Økonomi
  3. Amerikansk politikk

Flere artikler

  1. Taper på handelskrig

  2. Frykt for amerikansk nedtur

  3. Kongressen «i prinsippet» enig om en budsjettavtale

  4. Vurderer å erklære nasjonal krise for å bygge Mexico-mur

  5. Propagandakrig om et virus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder