REKORDHØY GJELD: Kongress-bygningen på Capitol Hill i Washington. Foto: Jostein Matre / VG

Ny rekordnotering for den amerikanske statsgjelden - 22 billioner dollar

Den nasjonale gjelden i USA har nådd 22 billioner dollar for første gang, opp 2 billioner under president Donald Trump.

Hanad.Ali@ntb.no

Statsgjelden er summen av de årlige budsjettunderskuddene. Tirsdag bekreftet Finansdepartementet at den utestående gjelden nå er på 22 billioner dollar - altså rundt 192 billioner kroner, ifølge AP.

Trump-administrasjonens skattelette på 1,5 billioner dollar i desember 2017, samt økt statlig forbruk innen forsvar, har bidratt til økningen i USAs statsgjeld. Trump-administrasjonen har framholdt at skattelettelsene vil lønne seg gjennom økt økonomisk vekst.

les også

Senatet stemte ja til ny skattelov – etterlengtet seier for Trump

Kongressens budsjettkontor regner med et budsjettunderskudd i år på 897 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn underskuddet i fjor på 779 milliarder. Fra og med 2022 vil det årlige underskuddet nå 1 billion, ifølge kontoret, som også sier at underskuddet ikke vil falle lavere enn 1 billion i året før tidligst 2029.

Under president Donald Trump har den amerikanske statsgjelda økt 2 billioner dollar. Skattelettelser og økt pengebruk på forsvar ses på som to av årsakene. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Kostnader tilknyttet Medicare, trygdesystemet Social Security og at etterkrigsgenerasjonen kommer i pensjonsalder, vil bidra til underskuddet.

Til tross for den økende statsgjelden, mener mange økonomer at risikoen fortsatt er liten på grunn av dagens rentenivå, som er uvanlig lav i historisk sammenheng.

les også

Disse er vinnere og tapere i Trumps skattelov

Likevel advarer budsjetteksperter mot utviklingen. Myndighetenes evne til å motvirke finanskriser kan bli begrenset av gjeldsutviklingen.

– Vår økende statsgjeld er en trussel mot den økonomiske framtiden til alle amerikanere, sier økonomen Michael Peterson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder