SKAL HA MØTTES: CIA-sjef Mike Pompeo og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det hemmelige møtet var på alle nyhetskanalene i Seoul i natt.

SKAL HA MØTTES: CIA-sjef Mike Pompeo og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det hemmelige møtet var på alle nyhetskanalene i Seoul i natt. Foto: Jacquelyn Martin / AP

Forsker om hemmelig møte: Trump tester ut Kim

Ifølge The Washington Post hadde CIA-sjef Mike Pompeo i påsken et hemmelig møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Syria-krisen: Eksperter frykter storkrig

Nyheten har blitt mottatt med hakeslepp fra Washington til Seoul.

Det angivelige møtet skal ha funnet sted i påskehelgen og ha hatt som hensikt å forberede et direkte møte mellom USAs president Donald Trump og Kim Jong-un.

Det skriver Washington Post, som hevder de har to kilder som bekrefter turen. Nyhetsbyrået Reuters skriver at også de har fått turen bekreftet av en anonym kilde.

VG+: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut

Dette oppsiktsvekkende toppmøtet skjedde i så fall bare syv måneder etter at Trump gikk opp foran FNs hovedforsamling og tordnet mot Kim Jong-un – og sa han var ansvarlig for millioner av dødsfall, samt tortur og mishandling av egne innbyggere.

les også

Trump har sagt ja til å møte Kim Jong-un

Steile fronter og harde krav

Forholdet mellom USA og Nord-Korea har vært preget av steile fronter, med et nordkoreansk krav om at amerikanerne må ut av Sør-Korea. Og et amerikansk krav om at Nord-Korea må kvitte seg med sine atomvåpen.

Krav begge har sagt blankt nei til.

– Et stort spørsmål nå er om Trump er villig til å trekke de amerikanske troppene ut av Sør-Korea, påpeker Prio-forsker Stein Tønnesson overfor VG.

Han sier et formål med det hemmelige møtet kan ha vært å teste ut hvor villig Kim er til å inngå en avtale, hva han er villig til å gå med på – og hva han vil kreve for det.

– Nord-Korea kan ikke inngå noen avtale som går ut på at de må oppgi sine atomvåpen – uten at det skjer betydelige innrømmelser fra den andre siden. Det kan vært noe Pompeo nå ha testet ut – hva de kan få til gjengjeld, sier Tønnesson.

Hverken CIA, Det hvite hus eller den nordkoreanske regjeringen har bekreftet Pompeos tur til Nord-Korea. Det hvite hus sa kun tirsdag at det hadde vært samtaler på «høyt nivå», men at det ikke hadde vært mellom Trump og Kim.

Trump selv sa det allerede hadde vært samtaler på «ekstremt høyt nivå». Og at de nå så på fem aktuelle steder for å avholde et direkte møte mellom Trump og Kim selv.

– Avhengig av utfallet av ulike møter og samtaler vi har nå, skal vi møte Kim Jong-un veldig snart, sa Trump tirsdag da han tok imot Japans statsminister Shinzo Abe i Florida.

les også

Trump om Nord-Korea: Tror de ønsker fred

– Det vil skje trolig i begynnelsen av juni eller før det, hvis alt går bra. Det er mulig at ting ikke går bra og at vi ikke kommer til å ha noe møte og at vi bare fortsetter på den samme veien vi har vært inne på til nå, la Trump til. Florida.

– Hastverk er et hinder

Prio-forsker Tønnesson frykter at Trump forhaster seg når han møter den nordkoreanske diktatoren så raskt.

– Hva er det største hinderet for å få på plass noen som helst avtale mellom USA og Nord-Korea?

– Et stort hinder er nok Trumps behov for å få på plass en fullstendig avtale fort. Hastverk er et hinder, for hastverk gjør at du lager en avtale som ikke holder, påpeker Tønnesson.

Han sier det er fare for at det inngås en løs avtale nå som kollapser om kort tid – og så blir det krise igjen. Og at en bedre løsning hadde vært om Trump og Kim ble enige om et veikart og en omfattende diplomatisk prosess som heller kan lande i en fredsavtale om to år.

– Dette kan ikke bli noe annet enn starten på en langvarig prosess, sier Tønnesson.

Ikke vært møter siden 2000

Sist gang en amerikansk utenriksminister møtte en nordkoreansk leder var i 2000. Da møtte Madeleine Albright Kim Jong-uns far Kim Jong-il.

Nyheten om det uvanlige møtet kom for øvrig samme dag som flere senatorer trakk i tvil om de kunne stille seg bak Pompeo som utenriksminister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder