KAN SMILE: Statsminister Theresa May har forhandlet frem et utkast til brexit-avtale med EU. Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

Downing street bekrefter: Enighet om brexit-avtale

Downing street bekrefter: EU og Storbritannia enige om et utkast til brexit-avtale.

Artikkelen er over ett år gammel

«Den britiske regjeringen samles klokken 14 onsdag for å gå gjennom utkastet forhandlingsdelegasjonene har kommet fram til i Brussel, og bli enige om veien videre», heter det i en uttalelse fra Theresa Mays kontor.

Ifølge britiske medier skal ministrene ha samtaler med May én etter én, for å gå gjennom utkastet i detalj.

Den irske kringkasteren RTEs Brussel-korrespondent opplyser at forhandlerne ble enige ved 21-tiden mandag kveld om hvordan teksten i avtalen skal se ut. Teksten ble deretter sendt til Downing Street 10, der May ifølge The Sun tirsdag ettermiddag skulle innkalle flere nøkkelministre, én etter én, til møte.

Teksten i skilsmisseavtalen må godkjennes av regjeringen og Parlamentet.

Grenseproblemer i innspurten

Storbritannias visestatsminister David Lidington hevdet tirsdag at Storbritannia og EU kan bli enig om en brexit-avtale innen de to neste døgnene.

Diskusjonene har pågått til langt på natt, og at en avtale nesten er til å «ta og kjenne på», fortalte Lidington i et radiointervju med BBC Radio 4.

I MÅL: Theresa Mays visestatsminister David Lidington sa tirsdag at forhandlingene mellom EU og Storbritannia ikke er helt i mål ennå, men at en avtale nesten er til å «ta og kjenne på». Nå melder britiske medier at en avtale er på plass. Foto: Daniel Leal-Olivas / AFP / NTB scanpix

– Vi er ikke i mål helt ennå. Det var hele tiden gitt at forhandlingene kom til å være veldig vanskelige og kompliserte, men vi kan nesten ta og kjenne på en avtale nå, sa Lidington ifølge The Guardian.

Det er fortsatt spørsmålene rundt irskegrensen som skaper problemer. Når Storbritannia forlater EU, blir Irland EUs yttergrense mot Storbritannia. Begge partene ønsker en avtale som unngår en «hard» grense mellom Irland og Nord-Irland, men Storbritannia ønsker i tillegg å ikke fortsatt delta i det indre markedet og EUs tollunion.

les også

Erna Solberg spår kaos ved «hard brexit»

EU ønsker å få en avtale klar senest innen onsdag, for å få tid til å gjennomgå og godkjenne avtalen i november. Dersom partene ikke kommer til enighet, vil en endelig løsning mest sannsynlig ikke skje før det neste EU-toppmøte, 13. og 14. desember, skriver Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder