Pårørende etter savnet ubåt ble funnet: – Det er mange spørsmål

I høst ble et norsk spesialskip satt inn i søket etter den argentinske ubåten, som i natt ble funnet etter å ha vært sporløst forsvunnet i ett år.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi brast i gråt da vi fikk nyheten. Endelig fant vi dem. Vi klarte det! skriver Claudio Rodríguez, broren til Hernán Rodríguez som var en av de 44 om bord i ARA San Juan, i en melding til VG.

ARA San Juan har vært sporløst forsvunnet etter at ubåten for ganske nøyaktig et år siden sendte ut en nødmelding om at sjøvann hadde begynt å trenge inn i ventilasjonssystemet. Tre timer senere ble en uvanlig lyd registrert omtrent 370 kilometer øst for den argentinske havnen Comodoro Rivadavia. Deretter ble det stille.

Bakgrunn: Forlenger lete-oppdrag med norsk skip

Siden den gang har det pågått en omfattende leteaksjon etter ubåten, og natt til lørdag norsk tid bekrefter den argentinske marinen at den omsider er funnet, og at pårørende er varslet.

– Akkurat nå er alt blandet, sier Noela, kona til Hugo Aramayo som var del av besetningen på ubåten ARA San Juan, til den argentinske avisen Clarín.

Funnet av norsk forskningsskip

Den argentinske marinen hyret i høst det amerikanske selskapet Ocean Infinity til oppdraget med å finne ubåten, og jobben skulle blant annet gjennomføres med det norske forskningsskipet «Seabed Constructor», som har hjemhavn i Bergen.

Ifølge avisen Clarin har offisielle kilder bekreftet at ubåten, som ble funnet på 800 meters dyp utenfor halvøya Valdes av en fjernstyrt undervannsfarkost, ble funnet av det norske forskningsskipet.

Buenos Aires Times skriver at man etter nærmere undersøkelser fra det norske skipet er helt sikre på at det er den savnede ubåten som nå er funnet.

HAR VÆRT SAVNET: Her er ubåten ARA San Juan på et bilde fra 2014. Foto: Den argentinske marinen

«Seabed Constructor» som er eid av selskapet Swire Seabed, ble sjøsatt i 2014 og har plass til en besetning på 102, helikopterplattform og kran på dekket.

Se grafikk fra leteaksjonen her:

Mange spørsmål

NTB skriver at sinne og sorg har preget de mange pårørende i Argentina siden ubåten forsvant i fjor.

Noen mener at myndighetene har hemmeligholdt opplysninger, samt at det tok for lang tid å få startet leting etter ubåten. I kjølvann av tragedien fikk sjefen for den argentinske marinen, Marcelo Srur, sparken.

I SORG: For to dager siden markerte den argentinske marinen at det var akkurat ett år siden ubåten forsvant. Foto: AP

Etterlatte Noela forteller Clarín at hun nå står igjen med mange spørsmål om hva som skjedde, og at funnet fremfor alt innebærer at «virkeligheten ser veldig grusom ut».

– Det er veldig vanskelig, sier hun.

Hun, sønnen og de andre pårørende befinner seg på Mar del Plata der det torsdag ble avholdt en minnemarkering etter det var gått ett år siden skipet forsvant. Ifølge moren vet 3-åringen at pappa er i himmelen.

– Det gir meg forsoning å tenke på at dette kapittelet er i ferd med å avsluttes. Men akkurat føler jeg mer usikkerhet for alt som er i vente, forteller hun avisen.

Eksperter har tidligere uttalt at de tror ubåten imploderte og ble trykket sammen på dypt vann utenfor kysten av Argentina, melder NTB.

Den uvanlige lyden ble registrert tre timer etter at ubåten ga lyd fra seg siste gangen i samme området der ubåten antas å ha forsvunnet. Først ble lyden antatt å være en eksplosjon, men Office of Naval Intelligence tror nå det kan ha vært lyden av ubåten som imploderte.

Uvisst om ubåten vil bli hentet opp

Moren til Leandro Cisneros som også var en del av ubåtmannskapet, sier til argentinske medier at neste mål nå er å få ubåten opp fra havet.

The New York Times skriver at det lørdag var uvisst om marinen ville lykkes i å bringe San Juan opp til overflaten. Talsperson for marinen, Rodolfo Ramallo har uttalt at om det ikke er mulig, kan muligens bilder brukes for å analysere fartøyet i jakten på svar rundt forsvinningen.

Like før halv tre norsk tid lørdag ettermiddag opplyser AFP at ubåten har brutt sammen på grunn av trykk innover.

Saken oppdateres

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder