NY PERIODE: Nicolás Maduro (t .v) tar fatt på en ny presidentperiode i kriserammede Venezuela fra 2019 til 2025, fra og med torsdag. Valget ble ikke anerkjent av store deler av verdenssamfunnet, og nå ber opposisjonspolitikeren Delsa Solorzano, via VG, om hjelp fra verden. Foto: Foto: Miraflores Palace/Handout og Federico PARRA / AFP

Sverges inn til ny presidentperiode: - Hjelp oss!

Spenningen mellom USA og Russland øker, og Venezuela blir enda mer isolert, etter at Nicolás Maduro sverges inn til en ny presidentperiode i dag.

Torsdag 10. januar tar Venezuelas autoritære og venstreradikale president Nicolás Maduro fatt på en ny seksårsperiode etter å ha vunnet valget i mai i fjor.

Et valg som ble betegnet som ufritt og fordømt av store deler av verdenssamfunnet.

– 10. januar kommer hele verden til å være vitne av innsettelsen av Nicolás Maduro. Ingen og ikke noe, hvert fall ikke imperialismen, kan hindre det i å skje, sier Jorge Arreaza, Venezuelas innenriksminister, i en uttalelse.

les også

Arbeider om valget i Venezuela: - Jeg ville ikke bli ydmyket for en pose mat

Nå trapper nabolandene, EU og USA opp presset mot det kriserammede landet. Flere land har allerede varslet at de vil kutte diplomatiske bånd. Colombia og fire andre sør-amerikanske land driver også med lobbying opp mot europeiske land for å få Den internasjonale straffedomstolen til å etterforske Maduro for angivelige forbrytelser mot menneskeheten.

Gjemmer seg i Europa: Mektig olje-tsar var Chávez’ høyre hånd

Og fredag forrige uke uttalte den regionale blokken, Lima-gruppen, at den ikke vil anerkjenne Maduro som legitim president av Venezuela.

Tretten amerikanske land, deriblant Argentina, Brasil, Canada, Chile og Colombia, undertegnet uttalelsen.

Mexico gjorde det ikke. Samtidig har Venezuela støtte av sine allierte i regionen: Bolivia, Cuba og Nicaragua.

MASSEMIGRASJON: Den verste økonomiske krisen i latinamerikansk historie har sendt over tre millioner venezuelanere på flukt fra hjemlandet. Det er nå den største flyktningsstrømmen i verden, og forventes å nærme seg det samme antallet som flyktet fra krigen i Syria neste år. Foto: Carlos Garcia Rawlins / X03739

Opposisjonspolitiker til VG: - Hjelp oss!

Den fremtredende venezuelanske opposisjonspolitikeren Delsa Solórzano sier til VG at opposisjonen trenger hjelp fra det internasjonale samfunnet.

– Man kan ikke behandle Maduro som en president. Han er en morderisk diktator. Vi trenger hjelp fra verdenssamfunnet. Ikke anerkjenn ham, oppfordrer Solórzano overfor VG.

les også

«Jeg var tilbake i Venezuela etter tre år. Det jeg så var en tropisk dystopi»

Hun mener verdenssamfunnet i stedet må anerkjenne den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen som den legitime regjeringen i Venezuela. Nasjonalforsamlingen styres av opposisjonen, men har blitt frastrippet all makt av Maduro og erstattet av en regjeringslojal grunnlovsforsamling.

– Vi er ikke Syria. Det finnes en opposisjon og en legitim nasjonalforsamling som er klare til å styre, sier hun.

OPPOSISJONSPOLITIKEREN: Nasjonalforsamlingen i Venezuela, som opposisjonen vant flertall i i 2015, har blitt vingeklippet av regjeringen. Under innsettelsen av den nye presidenten i nasjonalforsamlingen på lørdag, ble innsettelsen sensurert på alle venezuelanske TV-kanaler. Delsa Solórzano ber nå om hjelp fra verdenssamfunnet. Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Det har også blitt varslet demonstrasjoner i landet i forbindelse med innsettelsen. Men Solórzano mener opposisjonen er klok av skade etter demonstrasjonene i 2017 hvor over 150 mennesker ble drept.

I tillegg til hjelp fra det internasjonale samfunnet og bedre betingelser for eventuelle forhandlinger med regjeringen, ber hun militæret i landet om hjelp.

– Vi ber om hjelp fra militæret. Ikke et militærkupp, men at militæret slutter å utføre ordrene til Maduro, sier hun til VG.

les også

Venezuelas oljesektor kollapser. Endy (38): – Jeg prøver bare å holde meg i live

Opposisjonspolitikeren Maria Hernández Del Castillo mener at grunnloven tilsier at venezuelanerne nå har en plikt om sivil ulydighet mot Maduro.

– Vi har millioner av mennesker utenfor landet og en autoritær regjering som ikke har noen intensjoner om å gi fra seg makten på lovlig vis. Men målet vårt, selv om det vil ta tid, er å jobbe for en fredelig løsning gjennom en overgangsregjering og frie valg, sier Hernández Del Castillo til VG.

PREGET: Maria Hernández Del Castillo begynner å gråte i intervjuet med VG når hun prater om tilstanden i hjemstedet hennes Maturín, om barnedødeligheten, fattigdommen og alle de som har migrert fra byen og regionen. Foto: PRIVAT

Spissing mellom USA og Russland

Krisen i Venezuela byr også på en spissing av forholdet mellom Russland og USA i regionen. Russerne har tatt stadig større del i den kriserammede oljesektoren i landet, og i forrige måned landet to russiske bombefly i Venezuela, skriver Reuters.

Landingen av flyene, som kan frakte atomvåpen, fikk amerikanske myndigheter til å se rødt.

– Russlands regjering har sendt bombefly halvveis over verden til Venezuela. Det russiske og venezuelanske folket burde se det for hva det er: To korrupte regjeringer som sløser bort offentlige midler og undertrykker frihet mens deres folk lider, skrev Mike Pompeo, USAs utenriksminister, på Twitter.

SPENT STEMNING: Fire russiske militærfly, inkludert to fly som kan frakte atomvåpen, landet på Maiquetía internasjonale flyplass i Venezuela i desember. Foto: DIGITALGLOBE / X01750

Samtidig kan situasjonen i Venezuela snu nabolandet Brasil nærmere Trumps USA.

Brasils nye president, høyrepopulisten Jair Bolsonaro, har varslet en tøffere linje mot Venezuela. I et TV-intervju tidligere denne uken sa han at han vil vurdere amerikanske baser i Brasil for å kontre den økende russiske innflytelsen i Venezuela. Amerikanske baser i Brasil ville presentere en radikalt ny linje i brasiliansk utenrikspolitikk, og har blitt mottatt med skepsis av det brasilianske militæret, skriver Reuters.

NY ALLIANSE MOT VENEZUELA?: Jair Bolsonaro, Brasils nye president, har nærmet seg USAs Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Les også

 1. Han var den mektige «olje-tsaren» og Chávez’ høyre hånd. Nå jaktes han av Maduro: – Han vil begrave meg

  Mens Venezuela kollapser, gjemmer Rafael Ramírez seg et sted i Europa.
 2. Norsk skip stanset: – Ulovlig, aggressiv og fiendtlig handling

  Et norsk skip innleid av oljeselskapet ExxonMobil ble stanset av Venezuelas marine utenfor Guyanas kyst.
 3. Tror opposisjonspolitiker ble drept og kastet ut fra 10. etasje: - Vi er livredde

  Regimet sier Fernando Albán begikk selvmord. Men opposisjonen mener døden hans representerer en ny og mørk fase i det…
 4. OAS åpner for militæraksjon mot Venezuela

  Lederen for Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) vil ikke utelukke et militært angrep på Venezuela for å styrte…
 5. Lanserer ny valuta: Så mye koster én kylling i Venezuela

  Pengestabelen på bildet er hva du må ut for dersom du skal kjøpe en kylling i kriserammede Venezuela.
 6. Skal ha blitt forsøkt drept med droner: – Får Maduro til å se svak ut

  Det mislykkede droneangrepet mot president Nicolás Maduro lørdag øker sjansen for nye militærkupp eller attentatforsøk…
 7. Frederik (28) ble mishandlet og truet - nå får han beskyttelse i Norge

  Eks-løytnant Frederik González ble mishandlet og truet da han nektet å drepe demonstranter i Venezuela.
 8. Frederik (28) sier han ble mishandlet og truet da han nektet å drepe demonstranter - nektes beskyttelse i Norge

  Løytnant Frederik González sier at drapstrusler, grov vold og forfølgelse var resultatet da han motsatte seg orden om…
 9. Antonio Ledezma til VG: – Militæret må reise seg mot regimet i Venezuela

  GRAND HOTEL (VG) Gjemt i en stor hettegenser og med en caps trukket godt ned over øynene, klarte den fengslede…
 10. Venezuela: Meylibe (30) bruker mobilen som lys under operasjoner

  Den dype humanitære krisen i Venezuela har skapt den største flyktningkrisen i nyere latinamerikansk historie.
 11. Lilian Tintoris ektemann er politisk fange i Venezuela: – Vi lever med konstante trusler

  På søndag holder Venezuela et presidentvalg som blir fordømt internasjonalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder