Vil grille Bush på økonomien

Valget kan bli avgjort i natt

(VG Nett) Natttens presidentdebatt mellom George W. Bush og John Kerry er den siste før valget. Den kan bli avgjørende.

  • Morten Øverbye

Artikkelen er over 15 år gammel

ØKER: George W. Bush drar i fra motkandidat John Kerry ifølge Reuters siste meningsmåling i forkant av det amerikanske presidentvalget. Bush får der 48 prosent av oppslutningen, mens Kerry må nøye seg med 44. Foto: Scanpix/Reuters/Jim Bourg

På en telefonkonferanse i dag sa Kerrys rådgiver Joe Lockhart at han venter at Kerry nok en gang vil vinne debatten, og at Bush kan få sin tøffeste debatt til nå.

-Vi kan ikke huske noen sittende president som har tapt tre påfølgende debatter og deretter vunnet valget. Vi mener presset nå ligger på presidenten, som nå må sikre en debattseier av de tre, sa Lockhart.

Ifølge den siste Gallup-målingen, mener velgerne at Kerry vant den forrige debatten med en margin på 45 til 30.

Innspurt

TV-debatten fra Arizona State University i natt blir den siste debatten mellom de to kandidatene, før en tre uker lang valgkampinnspurt. Flere titalls millioner velgere vil følge debatten, som skal handle om økonomien.

- Det jeg vil fortelle folk, er at vi ikke skal tilbake til den tiden da vi skattlegger og bruker, sa Bush i går til tilhengere i Arizona. Presidenten kritiserte Kerry for å være en pengesløsende liberaler som ville nasjonalisere hele helsevesenet med sin helseplan.

Kerry kommer senere i dag til Arizona, etter å ha vært i New Mexico der han så Boston Red Sox tape mot New York Yankees i baseball. Hans talsmenn sier til Reuters at den demokratiske utfordreren vil grille Bush på tapte arbeidsplasser, økende oljepriser, økt budsjettunderskudd og flere uforsikrede under hans periode i Det hvite hus.

- Hans resultater er så svake, at han har problemer med å formulere et forsvar for de fire siste årene, sier Kerrys rådgiver Joe Lockhart om presidentens innenrikspolitikk.

Bush sterk på skatt

Kerry ligger foran Bush på de fleste innenrikspolitiske sakene, som økonomi, arbeidsplasser, helse, utdanning, miljø og budsjettbalansen.

Ifølge den siste undersøkelsen fra CNN/USA Today/Gallup, er skatt og krigen mot terror de eneste innenrikspolitiske sakene der Bush er sterkere.

Men presidentens valgkampanje har gått til kraftig motangrep på Kerry, og anklager senatoren for å ha stemt for økte skatter, økt offentlig forbruk og mer statlig styring under sine 20 år i Senatet.

Angrepene har påvirket velgerne noe. I Gallups siste måling sier 48 prosent at de tror skattene vil øke om Kerry blir valgt.

- Utslagsgivende

Den siste målingen fra Reuters/Zogby viser at de to kandidatene nå nærmest ligger likt på målingene.

- Den tredje debatten blir utslagsgivende, sier meningsmåleren John Zogby.

Han sier til at 7 prosent av tvilerne fremdeles ikke har bestemt seg for hvilken kandidat de vil stemme på. Av disse er det bare 11 prosent som mener at Bush fortjener gjenvalg, mens 40 prosent mener det er på tide med en ny president.

Les også

Mer om

  1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

  1. Bush og Kerry møtes igjen i natt

  2. Kerry halverer forspranget

  3. Bush rykker fra Kerry igjen

  4. Kerry kastet ut av valgkampen

  5. Sammenlignet Bush med mafiaboss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder