KALDT: En eldre pakistansk mann sitter og varmer seg ved et bål utenfor teltet. Nødhjelpsarbeidere frykter en ny dødsbølge om ikke ofrene får rask hjelp. Foto: AFP

- Holder igjen livsviktige telt

(VG Nett) En menneskerettighetsgruppe beskylder pakistanske myndigheter for å holde igjen telt i de kriserammede områdene i Kashmir.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Om få uker kommer vinterens første snø - og da kan teltmangelen bli en ny katastrofe i skjelvområdene.

Behovet er enormt for nødhjelp så fort som mulig i det som omtales som verdens vanskeligste nødhjelpsoperasjon.

- Det haster med telt, tilfluktssteder og helikoptre til de vanskelig tilgjengelige områdene, sa Jan van de Moortele, FNs humanitære nødhjelpskoordinator for Pakistan, lørdag.

Nødhjelpsorganisasjoner frykter en andre dødsbølge i de kriserammede områdene, etter at over 50.000 allerede har mistet livet i jordskjelvet.

Ikke nok telt i verden

Omtrent 40.000 telt er til nå levert til ofrene, og pakistanske myndigheter har lovet 100.000 til. Men ifølge FN er det langt fra nok.

- Vi tror ikke det er nok telt i verden til det behovet som finnes her, sa FNs operasjonssjef Andrew MacLeod i Islamabad til AFP torsdag.

Rundt tre millioner mennesker er blitt hjemløse etter jordskjelvkatastrofen som rammet Sør-Asia for to uker siden.

Human Rights Watch ser derfor svært alvorlig på forsinkelsene som følge av at telt holdes igjen. Myndigheter og militære offisielle benekter at det er tilfelle.

Men menneskerettighetsgruppen mener sivilie myndigheter, under ledelse av militære, lagrer telt og annet nødhjelpsutstyr i et depot i Muzaffarabad, hovedstaden i den pakistanske delen av Kashmir.

Ville blitt sparket
Pakistanske tjenestemenn på stedet har ifølge AP fortalt organisasjonen at lagringen blir gjort for at de skal være i stand til å unngå problemer når viktige militære og offisielle ber om utstyr som ellers ikke ville vært tilgjengelig.

En av hjelpearbeiderne skal ha fortalt at han ville blitt sparket om han delte ut telt.

Visekommissær Liaquat Hussain i Muzaffarabad mener Human Rights Watch har misforstått det de så.

- Det er en del av systemet. Vi har et registreringssted der vi sjekker og registrerer materiell som kommer gjennom de offisielle kanalene og deretter sender dem til de områdene som trenger dem mest, sier han.

Soldater nektet
Men pakistanske Asma Jehangir i Human Rights Commission sier hun var vitne til en episode der inkomne telt hadde blitt lovet bort til sivile hjelpere som hadde vært med på å ta i mot materiellet. Soldater nektet å gi dem teltene så hun blandet seg inn og etter hvert ga de etter og delte ut 20 telt, men la fortsatt inn over 20 telt i lageret.

- Jeg ser ikke vrangvilje fra myndighetene ved at de holder dem for seg selv, sa hun til AP. - Men likevel, det de ikke forstår er nødvendigheten av tempo. De er bare byråkratiske, sier hun.

India tilbyr hjelp
Samtidig melder AP at India har tilbudt å sette opp teltleirer for de pakistanske jordskjelvofrene. Det er et stort skritt fram for de to fiendene som i årevis har kranglet om Kashmir.

Lørdag sa en talsmann for det indiske utenriksdepartementet at de to landene har blitt enige om at det skal opprettes tre nødhjelpsleirer langs grensen for å hjelpe de pakistanske ofrene.

Men fortsatt vil ikke Pakistan motta helikopterhjelp fra India.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder