TUSENVIS OMKOM: En mann inspiserer det som er igjen av hjemmet sitt etter at flodbølgen nådde kysten av Sri Lanka. Mer enn 10 000 mennesker er omkommet. Det kunne vært mange færre mener USGS-mann. Foto: Reuters

- Kunne spart tusenvis av liv

(VG Nett) Et varslinssystem, likt det som blir brukt i landene rundt Stillehavet, kunne ha reddet flesteparten av de tusenvis av drepte etter jordskjelvet utenfor Indonesia.

  • Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Ingen av landene som mistet tusenvis av mennesker, inkludert India, Thailand, Indonesia og Sri Lanka, har et varslingssystem for tsunamier eller en tidevannsmåler som kunne varslet om den store veggen av vann som var på vei etter det massive jordskjelvet, sa Person.

- Flesteparten av disse menneskene kunne vært reddet om landene hadde hatt en varslingssystem på plass.

- Jeg tror dette vil gi dem en lærepenge, sa han, og henviste til myndighetene i de rammede landene.

Person sa også at fordi tsunamier i det Indiske hav er ekstremt sjeldne, har mennesker aldri blitt lært opp til å rømme inn i landet etter å ha følt risting etter jordskjelv.

Internasjonalt varslingssystem

Det katastrofale dødstallet i Asia kunne vært betydelig redusert hadde India og Sri Lanka vært en del av et internasjonalt varslinsgssystem laget for å varsle kystliggende strøk om potensielle dødsbølger, bekrefter andre forskere.

Varslingssystemet er designet for å varsle nasjoner om de potensielle dødsbølgene mellom tre og fjorten timer før de slår til. Forskere sier de seismiske apparatene registrerte søndagens enorme jordskjelv, men uten bølgesensorer i regionen var det ingen mulighet for å beregne retningen tsunamiene (flodbølger) ville ta.

Selv om Thailand hører til det internasjonale tsunami-nettverket, har ikke Thailands vestkyst systemets bølgesensorer montert på bøyer i havet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder