EKS-SPION: Den tidligere spionen i russiske GRU Sergei Skripal svever mellom liv og død etter nerevegass-angrepet i Salisbury søndag. Her blir han håndtert av russiske etterretningsoffiserer på ukjent sted. Foto: REUTERS TV / X00514

Den britiske forsvarsministeren: Vi blir herset med av Kreml

Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson mener Storbritannia må opprette et sterkere forsvar mot russisk militær aggresjon.

Artikkelen er over to år gammel

Uttalelsen kommer etter forgiftningen og drapsforsøket mot eks-spionen Sergei Skripal og hans datter Yulia i Salisbury sist søndag, skriver flere britiske medier.

Far og datter ligger begge hardt skadd på sykehus, sammen med en politimann som kom til for å hjelpe.

Tilstanden for Skripal og datteren er alvorlig, men stabil, opplyser innenriksminister Amber Rudd torsdag.

Hevet konfliktnivå

Uttalelsen fra hennes ministerkollega Gavin Williamson kom på radioprogrammet BBC Radio 4:

I programmet uttalte forsvarsministeren at Vladimir Putins regime utgjør en stadig sterkere trussel.

Ministeren viste til flere eksempler på russisk aggresjon i Øst-Europa og hvordan landet har involvert seg i konflikten i Ukraina, og mente det hastet å stå opp mot Kremls økende aggressivitet.

RUSSISK AGGRESJON: Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson mener Kreml er stadig mer aggressive, men nekter å svare på om han holder Russland ansvarlig for giftangrepet i Salisbury. Foto: NIKLAS HALLEN / AFP

– Russland endrer måten de kjemper på, og hever konfliktnivået. Vi ser dette i Nord-Atlanteren også. Antaller ubåter som er operative er tidoblet de siste syv årene.

les også

Putin truet russiske dobbeltagenter

– Russland er påståelige, de er mer aggressive, og vi må forandre måten vi takler dette, fordi vi ikke kan komme i en situasjon i konfliktområder hvor vi blir herset rundt av en annen nasjon, sa Williamson.

På direkte spørsmål avviste forsvarsministeren å si om han holdt Russland ansvarlig for angrepet på eks-spionen og datteren hans i Salisbury søndag.

Linkes til Trump-avsløring

Den britiske avisen The Telegraph skriver i dag at den russiske eks-spionen Sergei Skripal (66) kan linkes til personer som står bak den kontroversielle Trump-rapporten som skal ha blitt utarbeidet av den tidligere britiske agenten Christopher Steele.

I rapporten hevdes det at Russland sitter på avslørende materiale som kan skade USAs president.

En av påstandene i rapporten går ut på at russisk etterretning har videoopptak av Donald Trump i en kompromitterende situasjon, som er egnet til å drive utpressing mot ham.

les også

Sky News: Dobbeltagentens datter ligger i koma

Den tidligere MI6-agenten Steele ble i fjor utpekt som forfatter av rapporten. Ifølge The Telegraph er det en sikkerhetskonsulent i selskapet som utga den oppsiktsvekkende Trump-rapporten som har hatt en viss kontakt med Sergei Skripal.

Da den russiske eks-spionen ble frigitt av Russland i 2010 som følge av en spionutveksling mellom USA og Russland, tok han opphold i den idylliske lille katedralbyen Salisbury utenfor Southampton.

Her skal han ha blitt «nær» en sikkerhetskonsulent som arbeidet for Christopher Steeles selskap. Også denne sikkerhetskonsulenten bor i Salisbury.

les også

Eks-spionens dobbeltliv: Statshemmeligheter, penger og død

Linkedin-profil fjernet

På sin Linkedin-profil skal mannen ha oppgitt at han gjør arbeid for Orbis Business Intelligence, som er Christopher Steeles selskap. Denne Linkedin-profilen skal ha blitt tatt ned de seneste dagene, skriver avisen.

Christopher Steeles Trump-rapport var på 35 sider, og resulterte i en formell etterforskning i USA av hvorvidt Russland hadde blandet seg i det amerikanske valget. Dette ble blankt avvist både av Russlands president Vladimir Putin og Trump.

– Hvis Kreml tror at Skripal kan ha hjulpet til med Trump-rapporten, kan det forklare motivet for drapsforsøket, skriver The Telegraph, som peker på at det har gått 17 år siden Skripal ble frigitt fra Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder