EKSPLODERTE: En selvmordsbomber sprengte en bil ved inngangen til Redd Barnas kontor i den afghanske byen Jalalabad onsdag. Flere andre biler begynte å brenne. Foto: AP / NTB scanpix Foto: AP

Angrepet i Afghanistan: – Et angrep på barns rettigheter

Redd Barnas generalsekretær Jonas Keiding Lindholm kaller angrepet i Jalalabad onsdag et angrep på barns rettigheter.

  • uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er forkastelig at det skal koste liv å redde liv, sier Redd Barnas generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, dagen etter angrepet hvor tre ansatte i organisasjonen ble drept og fire skadet i Afghanistan.

– Det er en uhyggelig tendens at humanitære organisasjoner og nødhjelpere rammes som strategiske mål i konflikter. Det er avskyelig og fullstendig uakseptabelt, sier han.

Det offisielle dødstallet etter angrepet er ubekreftet, og det meldes om forskjellige tall fra nyhetsbyråene.

Redd Barna har bekreftet at tre av deres ansatte ble drept. I tillegg skal en sikkerhetsvakt og et medlem av sikkerhetsstyrkene være drept, ifølge afghanske myndigheter.

Minst 25 personer ble skadd i angrepet mot Redd Barnas kontor i Jalalabad, provinshovedstaden i Nangarhar øst i Afghanistan.

Forpliktet til å gjenoppta arbeidet

Redd Barna har innstilt alt hjelpearbeid i Afghanistan inntil videre som følge av angrepet.

– Akkurat nå går våre tanker til våre gode kolleger i Jalalabad og deres pårørende. Alle gjør et utrettelig arbeid for barn i det konfliktrammede landet. Det er tragisk, sier generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, som selv har jobbet med nødhjelp i Jalalabad.

Redd Barna har jobbet med barneprogrammer i Afghanistan siden 1976 og når ut til rundt 1,4 millioner barn.

– Vi føler oss sterkt forpliktet til å gjenoppta vårt livreddende arbeid så snart sikkerhetssituasjonen tillater det, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Varte ti timer

Angrepet startet klokken 9 lokal tid onsdag da fem menn gikk til angrep på organisasjonens kontor. En selvmordsbomber i bil detonerte en bombe ved inngangsporten. De øvrige fire angriperne tok seg deretter inn i bygningen.

Angrepet varte i ti timer. Alle angriperne ble drept.

I ettertid har den ytterliggående islamistgruppen IS tatt på seg skylden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder