President Donald Trump talte på et valgkamparrangement i Elko i Nevada lørdag. Foto: AP / NTB scanpix

Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

President Donald Trump sier han vil trekke USA ut av en nedrustningsavtale med Russland fordi russerne bryter med vilkårene i avtalen.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

President Donald Trump bekrefter at USA vil trekke seg fra nedrustningsavtalen INF med Russland og sier det er fordi russerne bryter vilkårene i avtalen.

– Russland har ikke holdt seg til avtalen. Så vi kommer til å avslutte den, sa Trump da han møtte journalister under et valgkamparrangement i Nevada lørdag.

les også

USAs NATO-ambassadør til VG: Kan bli aktuelt å «ta ut» nye russiske raketter

– Russland har brutt avtalen, de har brutt vilkårene i årevis. Jeg vet ikke hvorfor president Obama ikke forhandlet eller trakk seg ut. Men vi kommer ikke til å la dem bryte en atomavtale og fortsette å lage våpen mens vi ikke får lov til det, sa Trump videre.

Ekspert: Putins nye våpen kan gi Russland overtaket i atomkappløpet

I mars viste Vladimir Putin stolt frem video av nye atomvåpen som kan nå USA:

INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) er en nedrustningsavtale som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987 og som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Atomkappløpet ingen vil ha

USA mener nå å kunne bevise at Russland er i ferd med å utvikle en type raketter som er i strid med avtalen. Russland nekter på sin side for avtalebrudd.

les også

Nye russiske raketter: Opp til Trump å reagere

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet mener USA har «en drøm om å bli en ledende supermakt» og at det er derfor amerikanerne melder seg ut, skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Dette er ikke en drøm som kommer til å bli realisert, understreket kilden.

I begynnelsen av oktober sa forsvarsminister Jim Mattis at USA ville bli nødt til å svare dersom ikke Russland stanset utviklingen av det omstridte rakettsystemet 9M729.

Fikk du med deg? Russland krever unnskyldning fra Norge

les også

Russland svarer på USAs rakett-trussel: Farlig retorikk

Rakettsystemet har skapt bekymring hos NATO, som frykter at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

Uttalelsen fra Trump kom samme dag som hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var på vei for å innlede en rundreise i Russland, Aserbajdsjan, Armenia og Georgia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder