PÅGREPET: Robert Bowes ble pågrepet inne i synagogen Tree of Life, der elleve personer ble skutt og drept. Foto: PA Transportation Authority

Nabo om synagogeskytteren: – Skremmende hvor normal han virket

Yrkessjåføren framstod som en helt normal mann for naboen. Lørdag skjøt og drepte han elleve mennesker mens han ropte «alle jøder må dø»

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Robert Bowes, som er pekt ut som gjerningsmannen bak synagogemassakren i Pittsburgh lørdag, skal ha bodd forstaden Whitehall, sør for Pittsburgh.

Yrkessjåføren levde et tilbaketrukket liv der han kom og gikk fra leiligheten med jevne mellomrom. Nabo Chris Hall forteller til CBS at det ikke var noe bemerkelsesverdig med naboen. Han satt ofte og så på TV langt utover kvelden, men holdt seg for seg selv og hadde aldri selskap.

– Det mest skremmende er hvor normal han virket. Jeg kunne ikke se noen tatoveringer, han så bare ut som en vanlig fyr i 50-årene.

I strøket har det vært stort oppbud av både føderalt og lokalt politi siden angrepet skjedde. Lørdag kveld godkjente retten en ransakelse, og politiet gikk inn i leiligheten etter at en bomberobot hadde sjekket området.

– Jeg skulle ønske det var noe – som en tatovering eller noe – som kunne si noe som «dette foregår i hodet mitt». Jeg skulle bare ønske at vi visste, sier Hall.

Bowes ligger på sykehus etter å ha gjennomgått en operasjon. Han skal etter planen møte i retten mandag, skriver AP.

Etterforskes for hatkriminalitet

I sakspapirene, som nyhetsbyrået AP siterer fra, står det at skal ha kommet med en rekke antisemittiske uttalelser, blant annet at jøder bedrev folkemord «på hans eget folk», også etter at han ble pågrepet.

les også

Tidligere rabbiner: Jeg mistet venner jeg elsker. En del av meg døde med dem

Til sammen drepte Bowes åtte menn og tre kvinner lørdag. Angrepet skal være det dødeligste rettet mot jøder i USAs historie. Siktelsen mot ham er på totalt 29 punkter, som inkluderer obstruksjon av religionsutøvelse som resulterte i død, bruk av våpen til å begå drap, brudd på våpenlovgivningen og å skade politifolk. FBI etterforsker synagogeangrepet som hatkriminalitet.

les også

71 år gamle Daniel Stein blant de 11 ofrene i synagoge-massakren

ÅSTED: Synagogen Tree of Life utenfor Pittsburgh var åsted for lørdagens massakre. Foto: Matt Rourke, AP

Var i synagogen i 20 minutter

Gjerningsmannen er ikke kjent for politiet fra før av og politiet tror han skal ha handlet på egen hånd.

Lørdag morgen i 10-tiden ble han observert da han gikk mot synagogen. Han var inne i drøye 20 minutter, skriver CNN. Han støtte på en polititjenesteperson på vei ut av bygningen. De to utvekslet skutt. Deretter trakk gjerningsmannen seg tilbake inn i synagogen for å gjemme seg for spesialstyrkene, får kringkasteren opplyst av tjenestepersoner.

De forteller at han ble truffet av flere skudd.

les også

Kom med antijødiske utrop – skjøt og drepte elleve i synagoge

Hadde våpenlisens

Ifølge CNN skal Bowes ha hatt våpenlisens og det skal være registret at han har kjøpt minst seks våpen siden 1996. Et automatvåpen og tre håndvåpen skal ha blitt funnet på stedet der angrepet skjedde.

Morderen skal ha vært en hyppig bruker av den sosiale medieplattformen Gab, som er kjent for å ha svært liberale retningslinjer for hva slags ytringer de tillater å publisere.

I sin siste publisering på Gab skal han ha skrevet følgende:

– Jeg kan ikke bare sitte å se på folket mitt blir slaktet. Jeg driter i hva dere tenker. Jeg går inn.

Publiseringen ble gjort bare fem minutter før skytingen tok sted.

Ingen Trump-tilhenger

46-åringen skal ikke ha vært noen tilhenger av USAs president Donald Trump. Dette fordi han mener at han er for «myk» overfor jøder og Israel.

Han skal ha skrevet at han ikke stemte på Trump under presidentvalget i en kommentar bare timer før angrepet.

les også

913 sektmedlemmer døde: Frykt, vold og sexovergrep

Pluss content

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder