NY DOMMER: Brett Kavanaugh blir høyesterettsdommer. Stillingen er et livstidsverv, og det er ventet at han vil kunne påvirke amerikansk politikk i flere tiår fremover. Her er han avbildet i høringen hvor han måtte svare for anklager om overgrep. Foto: Alex Brandon / AP

Kavanaugh blir høyesterettsdommer – begynner umiddelbart

Mens Donald Trump jublet, trengte demonstranter seg inn i senatet for å vise sin avsky mot at Brett Kavanaugh nå får en plass i høyesterett.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Trumps omstridte kandidat til høyesterett, Brett Kavanaugh, ble bekreftet lørdag kveld i en avstemning i senatet.

les også

Slik vil Brett Kavanaugh endre høyesterett

Det var visepresident Mike Pence som ledet avstemningen. Han ble flere ganger avbrutt av demonstranter som trengte seg inn i galleriet i salen, og skrek slagord mot senatorene som stemte.

– Skam! Skam dere! lød ropene til kvinnene.

164 demonstranter ble pågrepet lørdag, i forbindelse med avstemningen, skriver politiet i en uttalelse. 14 av ble pågrepet på galleriene, der de skrek slagord ned til senatorene under avstemningen.

Pence banket gjentatte ganger i bordet, og ba vaktene sørge for orden. Avstemningen endte med 50 for og 48 mot.

President Trump markerte anledningen på Twitter, like etter at resultatene var klare.

– Jeg applauderer og gratulerer senatet, skriver han.

Presidenten har tidligere gjort det klart hva han tror om Kavanaugh.

Alvorlige anklager

Stillingen som dommer i høyesterett er et livstidsverv med stor innflytelse på amerikansk politikk. Når Kavanaugh trer inn i retten vil de konservative dommerne ha flertall, og det er ventet at han vil kunne skyve høyesterett mot høyre i spørsmål som abort, miljø og næringsliv.

Da Kavanaugh ble nominert, begynte det å dukke opp alvorlige anklager om hans oppførsel som ung mann. Kavanaugh har konsekvent avvist alle påstandene.

En av anklagerne, psykologiprofessor Christine Blasey Ford, sier Kavanaugh og en kamerat av ham utsatte henne for et voldtektsforsøk tilbake i 1982, da de gikk på videregående sammen. Hun ble invitert til senatets justiskomité for å vitne.

Det ledet til en ukes lang FBI-etterforskning, hvis resultater er omstridte, og forskjøv avstemningen til i dag.

Bakgrunn: Tre kvinners skrekkhistorier kan felle Trumps mann

STYRTE AVSTEMNING: Mike Pence ledet prosedyrene i senatet, og måtte flere ganger bruke klubben for å banke til orden. Foto: AP Photo / APTN

Begynner umiddelbart

I en uttalelse fra høyesterett heter det at Kavanaugh vil sverges inn som den 102. høyesterettsdommeren i landets historie, allerede lørdag ettermiddag.

Kavanaugh skal sverge en ed på grunnloven foran sjefsdommer John G. Roberts Jr., og ytterligere en ed med pensjonert dommer Anthony M. Kennedy.

– Begge edene blir tatt så han kan begynne sitt arbeid i retten umiddelbart, heter det i uttalelsen.

En formell seremoni for å markere den nye høyesterettsdommeren vil finne sted senere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder