VERDEN MOT TRUMP: Tysklands forbundskansler Angela Merkel ser ut til å ha noe hun vil si til USAs president Donald Trump. Japans statsminister Shinzo Abe står med armene i kors, mens man også kan skimte Frankrikes Emmanuel Macron og Storbritannias Theresa May til venstre for Merkel. Foto: Jesco Denzel/Bundesregierung

Trump om handelskonflikten: Vi vinner krigen 1000 av 1000 ganger

QUEBEC CITY (VG) Donald Trump, hvis tollpolitikk nylig gjorde ham upopulær blant USAs allierte, sier han egentlig ønsker null-toll med G7-landene. De som ikke samarbeider risikerer handelsboikott.

 • Jostein Matre
 • Thomas Nilsson (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Vi vinner den krigen 1000 av 1000 ganger, sa Donald Trump da han holdt en pressekonferanse i Quebec lørdag, før han forlot årets G7-møte flere timer før det var over, for å reise til Singapore og det kommende toppmøtet med Kim Jong-un.

I forkant av G7-møtet har USA og de europeiske landene, sammen med Canada, kranglet om skyhøye tollavgifter USA har innført på stål og aluminium. Trump har begrunnet tollen med hensynet til USAs nasjonale sikkerhet. Han mener at USA må ha «en sterk balanse for å ha et sterkt militærvesen».

Det har skapt reaksjoner hos deres allierte, som lenge truet med å inngå avtaler på årets møter uten å inkludere Trump og USA.

les også

Macron klemte til – lagde merker på Trumps hånd

På pressekonferansen sa den amerikanske presidenten at språket i forkant har vært tøft, men omtaler likevel forholdet mellom landene som enestående bra.

Han sier hans egentlige ønske er null-toll med alle G7-landene.

– I møter med lederne her har jeg sagt at jeg vil at de skal fjerne alle toller og handelsbarrierer på amerikanske varer. I retur vil vi gjøre det samme, sa Trump, som også kom med en klar advarsel:

les også

G7-møtet: Dette krangler de om

– Vi er banken alle raner. Det må stoppe. De har ikke noe valg. Vi må fikse denne situasjonen, og dersom den ikke blir fikset så vil vi ikke handle med dem.

VIL HA BALANSE: Donald Trump mener handelen USA driver med mange land er urettferdig for USA. Foto: SAUL LOEB / AFP

Trump sier han tror de andre medlemslandene vil se nærmere på forslaget om å fjerne all toll.

Ulike versjoner

Etter at USA offentliggjorde sine nye tollsatser har en rekke land sagt at de vil komme med mottiltak. Trump advarer mot dette, og mener USA er offer for urettferdig handelspraksis. Han henviste blant annet det amerikanske underskuddet i varehandelen med EU.

Eksperter påpeker imidlertid at Trump konsekvent unnlater å nevne handelen med tjenester, som blant annet omfatter digitale kjemper som Google, Facebook og Microsoft. Tas disse med i betraktningen blir bildet et annet.

les også

Solberg mener Trump fikk som fortjent

Donald Trump ga uttrykk for at andre ledere i møter med ham smilte når de snakket om handel, og at de nærmest innrømmet til ham at de utnyttet USA.

– Det er som om spillet er over. De kan knapt tro at de har sluppet unna med det, sa Trump, og mente at amerikanske ledere i flere tiår hadde vært for svake på handel.

I CANADA: Erna Solberg tilbrakte lørdagen i selskap med G7-lederne. Bortsett fra Donald Trump som allerede hadde reist da Norges statsminister ankom. Foto: Nilsson, Thomas

Uttalelsen står ikke i stil med hva Canadas statsminister Justin Trudeaus sier på sin pressekonferanse. Han forteller at han sa klart og tydelig fra om at han misliker tollene USA har innført, og at de kommer til å innføre mottiltak.

– Vi vil ikke la oss bli herjet med. Jeg ønsker ikke å skade amerikanske arbeidere, men min jobb er å beskytte canadiske arbeidere. Det vil jeg gjøre uten å blunke, og det sa jeg fra om til presidenten, sier Trudeau.

Heller ikke europeiske nasjoner har sagt noe som tyder på at de vil gå tilbake på truslene om mottiltak.

Enighet

Den høylytte kranglingen til tross, klarte G7-landene å bli enige om en felles slutterklæring, som også omhandler handel, før møtet ble avsluttet lørdag. Ifølge diplomater og observatører tett på møtet var dette krevende.

OBS: Noen timer senere går Donald Trump tilbake på dette i flere Twitter-meldinger, hvor han også langer ut mot Justin Trudeau.

les også

Trump trekker G7-støtten: Kaller Trudeau «Uærlig og svak»

Om handel heter det at det at det er behov for «fri og rettferdig handel som alle tjener på». Videre heter det at de skal jobbe for «å redusere tollbarrierer, andre barrierer og subsidier».

– Denne avtalen er gode nyheter og det viser en kollektiv vilje til å stabilisere ting. Jeg mener likevel ikke at alt nå er løst. Det er tydelig at vi har en jobb å gjøre i ukene og månedene som kommer, sa Frankrikes president Emmanuel Macron om handelsbiten av slutterklæringen til media.

les også

Syv ting du trenger å vite om G7 møtet

– Når det gjelder handel, har vi klart å bli enige om viktige spørsmål. For oss var det viktig med en forpliktelse til regelbasert handel og at vi fortsetter å jobbe mot proteksjonisme og at vi ønsker å reform av Verdens handelsorganisasjon, WTO, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

På forhånd skal USA ha vært skeptiske til å inkludere en formulering om «regelbasert internasjonal orden», noe som har vært sentralt for G7 siden etableringen av gruppen.

GOD STEMNING: G7-lederne og de spesielt inviterte statslederne, deriblant Erna Solberg (t.v.) i forkant av den delen av møtet statsministeren deltok på. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Løser ikke problemet

Erna Solberg, som var spesielt invitert gjest til G7-møtet for å snakke om Norges havsatsing, sier til VG i det møtet går mot slutten lørdag at hun har fått med seg enigheten.

– Men at de har kommet frem til noen enighet løser jo ikke problemet med USAs ensidige økning av tollsatsene, advarer Norges statsminister.

les også

Er hadde 100 millioner med i «bagasjen»

Hennes inntrykk er uansett at G7-lederne ikke har latt handelskrisen få dominere møtet fullstendig.

– Da er jo faren at man ikke får gjort noe annet. Mitt inntrykk er at de har snakket om uenighetene uten å la det gå ut over positive ting de har diskutert rundt for eksempel av og utdanning av jenter, sier Solberg.

Les også

 1. Trump vil ha Russland tilbake i G7

  QUEBEC CITY (VG) Etter at Russland i 2014 ble kastet ut av det gode selskap gikk det fra G8 til G7.
 2. Truet med avtaler uten USA

  QUEBEC CITY (VG) Når lederne av verdens syv mektigste demokratier samles i Canada denne helgen kan seks av dem komme til…

Mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Handelskrig
 4. G8

Flere artikler

 1. Trump trekker G7-støtten: Kaller Trudeau «veldig uærlig og svak»

 2. Ekspert om Trumps tilbakekalling av G7-erklæringen: – Ikke overrasket

 3. Kanadiere reagerer på Trump-utsagn: – Han er kongen av rasshøl!

 4. G7-møtet: Dette krangler de om

 5. Solberg bekymret over handelskrig: – Dette er et større tilbakeslag

Fra andre aviser

 1. Trumps kuvending øker risiko for global handelskrig

  Bergens Tidende
 2. Trump trekker USAs støtte til G7s slutterklæring

  Bergens Tidende
 3. Klart for Trump vs. resten i G7

  Bergens Tidende
 4. – Det er selvfølgelig leit, for det hadde vært bra å ha USA med

  Aftenposten
 5. Trumps helomvending etter G7-møtet vekker sterke reaksjoner

  Aftenposten
 6. Kinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no