PÅ BESØK: USAs utenriksminister, Mike Pompeo, landet onsdag i Sør-Korea. Der ytret han et ønske om «stor nedrustning» av Nord-Koreas atomvåpen før 2021.
PÅ BESØK: USAs utenriksminister, Mike Pompeo, landet onsdag i Sør-Korea. Der ytret han et ønske om «stor nedrustning» av Nord-Koreas atomvåpen før 2021. Foto: Jung Yeon-je/Pool/Reuters

Pompeo: USA håper på atomvåpen-avtale før 2021

UTENRIKS

President Donald Trump mener at trusselen fra nordkoreanerne allerede har forsvunnet. Utenriksminister Pompeo håper på avtale om det samme før 2021.

Publisert:

USA har et ønske om en «stor nedrustning» av Nord-Koreas atomvåpen før 2021, sier utenriksminister Mike Pompeo.

Han sier han ikke vil legge frem en detaljert tidsplan, men at USA håper store nedrustningsskritt kan bli tatt før presidentperioden utløper i januar 2021.

Pompeo, som er på besøk i Seoul, sier også at militærøvelsene med Sør-Korea gjenopptas dersom Nord-Korea bryter forhandlingene, og at dette ble gjort klart for Kim Jong-un i møtet med Trump i Singapore 12. juni.

USA får kritikk for avtalen med Nord-Korea

Trump har fått kritikk for at avtalen han og Kim skrev under på i Singapore har få detaljer, og at den ikke inneholder noen henvisning til verifisering av atomnedrustning i Nord-Korea.

Pompeo avviser kritikken, og sier at Kim Jong-un er innforstått med at «det skal finne sted grundig verifisering» av om han oppfyller vilkårene i avtalen.

Han sier videre at avtalen henviser til fullstendig atomavvæpning i Korea, og at det blir for dumt å fokusere på mangelen av ordet «verifiserbar».

Trump: – Nå kan alle føle seg mye tryggere

Trump har allerede tatt avtalen og møtet med Kim som en stor seier, og sier at atomtrusselen fra Nord-Korea nå er borte.

– Nå kan alle føle seg mye tryggere enn dagen jeg ble innsatt som president, skriver han på Twitter.

– Før jeg ble president antok folk at vi kom til å gå til krig mot Nord-Korea. Obama sa at Nord-Korea var vår største og farligste problem. Ikke nå lenger - sov godt i natt!

Sør-Korea forvirret etter Trumps uttalelser

Under pressekonferansen i Singapore gjorde Trump det klart at han ønsket å stanse de felles militærøvelsene til USA og Sør-Korea, så lenge forhandlingene med Nord-Korea går bra.

Han mente at øvelsene er provoserende, og at det er dyrt når amerikanske kampfly må fly langt for å delta i øvelsene i Sør-Korea.

– Jeg vet mye om fly. Det er veldig dyrt, sa Trump.

Disse uttalelsene kom tilsynelatende overraskende på sørkoreanerne, som nå sliter med å tolke den amerikanske presidentens ønsker.

– Vi jobber fortsatt med å finne ut hva han egentlig mente med det han sa, og hva hensikten var. USA og Sør-Korea må vurdere flere tiltak for å ytterligere bedre dialogen mellom landene, sa en talsmann for Sør-Koreas president, Moon Jae-in onsdag.

Her kan du lese mer om