Demonstrasjoner etter at tidligere ytre høyre-leder ble arrestert i Storbritannia

Den høyreorienterte og antiislamske britiske aktivisten Tommy Robinson ble arrestert for å ha filmet utenfor et rettslokale i Leeds. En påfølgende media-munnkurv har skapt storm i høyreorienterte miljøer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Robinson, som er grunnlegger av og tidligere leder for den høyreekstreme organisasjonen English Defence League, ble arrestert utenfor et rettslokale i Leeds på fredag. Robinson filmet utenfor lokalet etter en rettssak mot en gruppe menn siktet for seksuelle overgrep og gjengvoldtekt mot mindreårige.

les også

Mann bøtelagt for å ha filmet hundens «nazihilsen»

Robinson skal ha livestreamet idet mennene forlot retten. Han skal ha filmet nærmere en time før han ble tatt av politi i nærheten, angivelig for å ha «forstyrret freden». Ifølge Buzzfeed skal Robinson ha ropt i retning de tiltalte, med henvisning til bakgrunnen deres.

Ble dømt til betinget fengsel i 2017

Storbritannia har et strengt lovverk for å rapportere fra rettssaker, med hensikt å hindre påvirkning av jury og domsapparatet. Ifølge den britiske påtalemyndigheten er dette særlig gjeldende i tilfeller der man forventer en serie sammenknyttede rettssaker.

Les også: Facebook utestenger Britain First

Ifølge Buzzfeeds gjennomgang har Robinson en eksisterende dom for å ha brutt denne loven. I mai 2017 filmet han fra rettssalen i forbindelse med en annen overgrepssak, og for dette ble han dømt til tre måneders fengsel for forakt for retten. Dette ble omgjort til 18 måneders betinget fengsel mot at ingen flere slike lovbrudd fant sted.

les også

Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

Årsaken til at Robinson ble pågrepet igjen, er at han brøt vilkårene fra denne dommen.

I dommen fra 2017 skriver dommeren:

«Denne høringen om forakt for retten handler ikke om ytringsfrihet. Den handler ikke om pressefrihet. Den handler ikke om legitim journalistikk; den handler ikke om politisk korrekthet; den handler ikke om hvorvidt det ene eller det andre politiske ståstedet er riktig. Den handler om rettferdighet, og om å sikre at en rettssak kan avholdes på rettferdig og ordentlig vis. Det handler om å sikre at juryen ikke på noen måte hindres i å utøve sin viktige funksjon. Det handler om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist.»

ARRESTERT: Den tidligere English Defence League-lederen skal ha blitt arrestert etter å ha forstyrret freden utenfor en rettssal i Leeds. Her fotografert i 2013, da han var siktet for politiforstyrrelse. Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Etter arrestasjonen fredag la en britisk dommer ned forbud mot å rapportere ytterligere om Robinsons sak før overgrepsrettssaken er over. Etter at britiske medier argumenterte mot forbudet, ble imidlertid dette forbudet opphevet, skriver BBC.

Et annet forbud hindrer imidlertid britisk presse i å viderebringe detaljer om saken som Robinson reagerte på, skriver The Guardian.

Storm i ytre høyre-miljøer

Flere høyreorienterte nettsteder og stemmer har brukt hendelsen til å argumentere at britisk presse bedriver sensur.

Arrestasjonen og det påfølgende refereringsforbudet ledet også til at flere hundre av Robinsons støttespillere i helgen demonstrerte utenfor statsministerboligen i Downing Street, skriver Daily Mail. Ingen ble arrestert, men noen av demonstrantene forsøkte å ta seg over gjerdet inn til statsministerboligen.

Fikk du med deg? Høyreekstreme tar over gatene i Warszawa

En underskriftskampanje på nettstedet Change.org, som ber statsminister Theresa May om å løslate Robinson, teller tirsdag formiddag støtte fra nærmere 500.000.

Gerard Batten, parlamentsmedlem og leder for partiet UKIP, deltok på demonstrasjonen og har gått ut offentlig om løslatelse. Den nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders kaller arrestasjonen en «skam», og sammenligner Storbritannia med Nord-Korea og Saudi-Arabia i en Twitter-video foran den britiske ambassaden i Haag.

Ikke lenger politisk aktiv

Robinson, som egentlig heter Stephen Yaxley-Lennon, ble fremtredende som leder for English Defence League fra 2009. Han forlot organisasjonen i 2013, og uttalte da at han var bekymret over farene ved ytre høyreekstremisme, og at han ikke lenger ville bli assosiert med EDL.

les også

Tommy Robinson ledet høyreekstreme EDL: Nå vil han hjelpe politiet å finne rasister

Graham David Macklin i Senter for ekstremismeforskning forteller at Robinson ikke lenger er aktiv politisk, men at han fortsatt har en sterk posisjon i høyreekstreme miljøer som «gatejournalist».

– Han er en kjendis i miljøet, og han har følgere. Det er også lett å se hvorfor hendelsen presenteres slik det gjør, med tanke på at det får internasjonal oppmerksomhet, sier Macklin.

Har fyrt opp høyreorienterte miljøer

– Det er ikke uvanlig å stoppe media fra å rapportere fra denne typen rettssaker, men samtidig kan du argumentere for at det blir et problem. Det tillater disse miljøene å styre dagsordenen uten at noen kan komme med et svar. Når sannheten kommer ut, er det ikke så mange igjen som lytter, sier Macklin.

Les også: Slik ble høyrepopulistene valgvinnere i Tyskland

Macklin tror at en slik sak hovedsakelig vil øke Robinsons popularitet.

– Om noe vil det nok bare løfte tilstedeværelsen hans i miljøet enda mer. Han får stor internasjonal oppmerksomhet blant ytre høyre, og samtidig vil følgerne hans fortsatt være der, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder