HISTORISK: Nord-Koreas leder Kim Jong-un hilser her på Sør-Koreas nasjonal sikkerhetsrådgiver Chung Eui-yong. Foto: Yonhap via Reuters

Møtene mellom Sør-Korea og Nord-Korea: – Det betyr kolossalt mye

For første gang på ti år er en høytstående delegasjon fra nabolandet på plass i Nord-Korea. Forsker håper dette er skritt i retning mot en fredeligere tone.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nord-Koreas leder Kim Jong-un spiste mandag en fire timers lang middag med ledere fra Sør-Korea. Ifølge det statlige byrået KCNA skal Kim blant annet ha uttrykt et ønske om å «skrive ny historie om nasjonal gjenforening».

les også

Kim Jong-un møtte sørkoreansk delegasjon

– Han hadde en åpenhjertig samtale med regjeringsdelegasjonen fra sør om problemene som har oppstått i forsøket på å bedre nord-sør-forholdet og sikre fred og stabilitet på halvøya, heter det.

Under middagen skal delegasjonen også ha levert et personlig brev til Kim fra den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in. Ifølge CNN er dette første gang en sørkoreansk delegasjon har satt fot i hovedbygningen til Koreas arbeiderparti i Pyongyang.

Mandagens samtaler var begynnelsen på et to dager langt opphold, hvor flere møter står på agendaen.

– Det betyr kolossalt mye. Det er ikke bare det første møtet på et tiår, men det er første gang på lenge det ikke bare er de diplomatiske kreftene som står bak møtet, men lederne på høyt plan, påpeker Geir Helgesen, seniorforsker ved og direktør for Nordisk institutt for Asiastudier ved Universitetet i København.

TIL BORDS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un spiste mandag middag sammen med en høytstående delegasjon fra sør, som for første gang på ti år besøker nabolandet i nord. Foto: KCNA via AFP

Sør-Koreas president fortsetter den gode tonen som ble skapt under de olympiske vinterlekene, da de gikk under samme flagg på åpningsseremonien og blant annet stilte med samlet ishockeylag. I OL-byen møtte han blant annet Kims søster Kim Yo Jong, som også var på plass under mandagens middag.

– Det er de olympiske lekene som har gjort at dette er mulig, sier Helgesen og legger til:

– Disse møtene har stor betydning for befolkningen på til sammen 75 millioner mennesker, som håper på at spenningen i området blir dempet.

les også

Kim imponert over Sør-Koreas gjestfrihet

Hardkokte motsetninger

Den sørkoreanske delegasjonen består blant andre av etterretningssjef Suh Hoon. Før avreise fra Seoul uttalte den sørkoreanske delegasjonens leder Chung at han skulle frembringe et budskap fra Moon om viktigheten av å gjøre Korea-halvøya atomvåpenfri og å oppnå varig fred.

TOPPMØTE: Her er Kim Jong-un (i midten) sammen med den sørkoreanske delegasjonen. Foto: HANDOUT / AFP

– Vi planlegger omfattende diskusjoner om fortsettelsen av samtalene mellom våre to land og betingelser for å opprette dialog mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet, inkludert USA, sa Chung før avreise.

Nord-Korea-ekspert Helgesen påpeker at landene er «to hardkokte motsetninger» og håper derfor de ikke starter med de vanskeligste temaene.

– Jeg håper at de ikke starter med noe veldig kontroversielt. Da er forhandlingene i fare for å bli avbrutt før det i det hele tatt har kommet ordentlig i gang. Samtidig kan ikke Sør-Korea komme tilbake og si at «maten var god». De må komme med noe med mer hold i.

SAMTALER: I løpet av to dager skal Nord-Korea og Sør-Korea snakke om betingelser for å opprettholde dialog. Foto: Yonhap via REUTERS

– Sørkoreanerne blir provosert

USA er Sør-Koreas viktigste allierte. Samtalene blir sett på en utfordring for den amerikanske presidenten, Donald Trump. Han har vært helt klar på at det ikke kommer på tale om forhandlinger før Nord-Korea har gått med på å avvikle sitt atomprogram.

les også

Trump innfører «kraftigste sanksjoner mot Nord-Korea noensinne»

Helgesen mener det er bra at Sør-Korea trosser sin store allierte USA.

– Under Trump har militær konflikt vært et stadig tema. Sørkoreanerne blir provosert av at USAs president snakker så kaldblodig om en eventuell krig. Det er regnet på at omtrent 20000 vil bli drept i døgnet hvis Nord-Korea begynner å skyte mot sør. De har nå sagt at nok er nok og starter samtalene uavhengig av hva Trump mener om saken.

Etter planen skal regjeringsdelegasjonen brife amerikanerne om møtet med det nordkoreanske regimet når de har vendt hjem. Helgesen håper ikke Trump vil stikke kjepper i hjulene for den fredeligere tonen mellom nord og sør.

les også

Flere millioner sulter i Nord-Korea: Hjelpeorganisasjoner mister støtte

– Dette er første skritt. Det har vært mange lignende skritt, men så har det stoppet opp. Vi kan håpe at det vil gå videre denne gangen. Derfor er det viktig at resten av verden støtter at de prøver å finne en løsning, sier Helgesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder