Mexicansk narko-konge rømte fra fengsel

En av Mexicos mest beryktede narko-konger, som mistenkes for å ha stått bak drapet på en erkebiskop i 1993, rømte lørdag fra et strengt bevoktet fengsel i Guadalajara.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Joaquin Guzman var tidligere overhode for det såkalte Sinaloa-kartellet, som var sentrale i smuglingen av store mengder colombiansk kokain til USA.

Da han ble pågrepet i 1993 var det utlovet over 40 millioner kroner i dusør, noe som med tydelighet viste myndighetenes iver etter å få satt ham bak lås og slå. Guzman sonet en dom på 20 da han forsvant natt til lørdag.

Storstilt jakt

Mexicansk politi har innledet en storstilt jakt på Guzman, og begynte med å plassere alle de 34 fangevokterne som var på vakt i Puente Grande-fengslet da han forsvant, i husarrest, mistenkt for delaktighet.

Vokterne har fortalt at de fant Guzmans celle tom i morgentimene lørdag, og at han trolig forsvant fra det strengt bevoktede fengselet rundt midnatt. Puente Grande-fengslet regnes som et av Mexicos mest rømningssikre, og Guzmans rømning er svært pinlig for president Vicente Fox som har satt kamp mot organisert kriminalitet øverst på sin dagsorden.

Leiemordere

Guzman mistenkes for å ha vært involvert i drapet på erkebiskop Juan Posadas Ocampo på en parkeringsplass i Guadalajara i mai i 1993. Drapet er fortsatt uløst, men politiet i byen tror erkebiskopen kan ha blitt drept under skuddveksling mellom Guzmans menn og leiemordere fra det rivaliserende Tijuana-kartellet. Guzman ble aldri siktet for drapet, og en statlig granskingskommisjon konkluderte i fjor med at det ikke lot seg gjøre å finne de skyldige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder