STATSMINISTER: Erna Solberg er på regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell mandag morgen. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Redd Barna kaller EU-Tyrkia-plan «vridd logikk»

Men Erna Solberg er positiv

Statsministeren avviser ikke norsk deltakelse i migrasjonssamarbeidet mellom EU og Tyrkia

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes i utgangspunktet det er en positiv plan, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

EU og Tyrkia diskuterer om alle nye «irregulære migranter» i en periode skal kunne sendes tilbake fra de greske øyene til Tyrkia. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Hun vil ikke utelukke at Norge kan bli med i samarbeidet.

– Vi må se alle detaljene først, men det grunnleggende er at vi er positive til felleseuropeiske løsninger og positive til at man finner løsninger i Tyrkia, sier Solberg til NTB.

Bakgrunn: EU og Tyrkia klarer ikke enes om flyktningene

– Mange biter igjen

Statsministeren understreker at planen ikke er vedtatt ennå, og at det gjenstår mange ubesvarte spørsmål om gjennomføring og oppfølging.

– Vi kan være solidariske i en situasjon der EU lager et system som faktisk fungerer og gjenoppretter kontrollen ved grensene, sier hun, og legger til:

– Men det er mange biter igjen før vi er der at vi skal forplikte oss til noe.

EUs hovedmål er at Tyrkia demmer opp flyktningstrømmen til Europa, men unionen ber samtidig om at grensen mot Syria gjenåpnes, slik at de over 60.000 interne flyktningene fra kampene om Aleppo kan krysse grensen.

Planen kritiseres for å undergrave asylinstituttet gjennom at flyktninger ikke får søke på europeisk jord, men må gjøre det fra Tyrkia.

– Så lenge man opprettholder at folk skal få vurdert asylsøknadene sine, ødelegger man ikke asylinstituttet, sier Solberg, og mener planen kan bidra til å «sikre at vi også i fremtiden har et asylinstitutt og mulighet til å gi folk beskyttelse».

Gigant-leir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

Solberg får støtte av Innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp).

– EU diskuterer nye og modige grep som kan bidra til å bedre situasjonen, sier hun til NTB.

– Det er viktig å få på plass løsninger som begrenser menneskesmuglingen og reduserer migrasjonspresset mot Europa.

Les også: Frykter asylstrøm fra Russland - bygger gjerde

Redd Barna raser

Generalsekretær i Redd Barna Tove Wang er blant kritikerne av planen. Wang reagerer på at avtalen åpner for automatisk retur av båtflyktninger som kommer til Hellas.

– Vi er sjokkert over den vridde logikken bak forslaget. Dette betyr i realiteten at noen mennesker tvinges til å sette livet på spill på Middelhavet for at andre skal få reise lovlig og trygt til sikkerhet i Europa, sier hun til NTB.

Wang mener Europa kun tenker på å beskytte sin egen yttergrense og holde folk i Tyrkia, og at dette fratar mennesker på flukt fra krig og forfølgelse, muligheten til å søke asyl. Hun påpeker også at hver tredje asylsøker som forsøker å ta seg til Europa, er barn.

– Dette strider både mot flyktningkonvensjonen og internasjonal lov, sier Wang.

VG på Syria-grensen: Granatangrep mot tyrkisk grenseby

Også Flyktninghjelpen har ting å utsette på avtalen. De mener den undergraver asylinstituttet og mandatet til FNs høykommissær for flyktninger, ifølge NTB.

– Dette er trist når vi tenker på at disse konvensjonene ble skrevet nettopp med erfaringene fra Europa under andre verdenskrig friskt i minne. Dette er et svik mot våre egne verdier, sier seniorrådgiver Pål Nesse til nyhetsbyrået.

– Alvorlig

Regjeringen møter også motbør fra Sosialistisk Venstreparti (SV). Avtalen er et alvorlig tilbakeslag for menneskerettighetene, sier talskvinne Karin Andersen.

– Nå må Norge stå opp for menneskerettighetene, for EU er på vei til å forhandle dem bort, sier hun.

– Å returnere alle asylsøkerne til Tyrkia uten asylbehandling, er å fjerne hele asylretten. Det er brudd med det mest grunnleggende, nemlig å sikre retur til forfølgelse og tortur eller dødsstraff.

– Tyrkia og Hellas står sammen

På en pressekonferanse i den tyrkiske kystbyen Izmir tirsdag kveld slo Tyrkias stasminister Ahmet Davutoglu fast at Tyrkia og Hellas er blitt enige om et juridisk rammeverk i kampen mot ulovlig migrasjon.

Skulder om skulder med sin greske motpart Alexis Tsipras understreket han at Europa ikke kan la Tyrkia og Hellas i stikken under flyktningkrisen.

– Tyrkia og Hellas gir et felles svar til dem i Europa som mener at Hellas og Tyrkia skal håndtere krisen på egen hånd, sa Davutoglu.

STÅR SAMMEN: Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu og hans greske motpart Alexis Tsipras poserer for fotografen etter et møte i den tyrkiske byen Izmir, 8. mars. Foto: Umit Bektas , Reuters

Tsipras framholdt at de to landene er enige om å trappe opp kampen mot smuglernettverk. Han sa også at avtalen mellom EU og Tyrkia sender et signal til migranter uten beskyttelsesbehov om at Europa verken har politisk vilje eller kapasitet til å ta dem imot.

NTB / VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder