Calais huser tusenvis av migranter ** Ordføreren i byen vil ha 50 millioner euro i kompensasjon for alle flyktningene

LØPER MOT DRØMMEN: En flyktning i Calais løper etter en lastebil på vei ned i tunnelen under den engelske kanal. Flere flyktninger risikerer livet ved å klamre seg til kjøretøy, i håp om et bedre liv på andre siden av kanalen. Bildet er tatt i fjor. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Desperat flyktningkrise i fransk havneby

Frankrikes innenriksminister krever mer handling fra London
for å få bukt med tusenvis av flyktninger som kaster seg på lastebiler for å komme seg under den engelske kanal.

  • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over fire år gammel

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier han forventer ytterligere mobilisering fra Storbritannia, like etter at London opplyser de vil sende 100 ekstra grensevakter til Calais, en havneby i Frankrike. Det melder the Local.

Den siste tiden har dramatiske historier og bilder fra byen versert i franske og engelske medier, og på de internasjonale nyhetsbyråene;

Desperate flyktninger risikerer livet i forsøket på å ta seg fra Frankrike til Storbritannia gjennom tunnelen under den engelske kanal. Noen klamrer seg fast i taket av lastebiler i fart, andre forsøker å bryte seg inn i bakluker på kjøretøy som står i kø. Noen løper etter trailere i fart, og prøver å komme inn under presenningen.

Stimler om tunellåpningen

Likevel er det ikke helt nytt at flyktninger kommer til Calais. Lenge har de kommet hit i søken på et bedre liv ved å ta seg til Storbritannia. Samtidig virker det som det nå blir flere og flere, ifølge nyhetsbyrået AP. Byen er et naturlig knutepunkt med sin enorme havn, nærhet til togstasjon og overfylte motorveier. Og her ligger også tunellen som fører veien fra Frankrike til England under den engelske kanal.

I juni filmet Jenny Adams hvordan flere flyktninger bryter seg inn i en lastebil som er på vei inn i tunellen. Seansen ble lastet opp på Youtube, og ble sett av cirka én million i løpet av kort tid.

VGTV:Desperate flyktninger border trailer i Frankrike

Tusenvis av desperate flyktninger har forsøkt å ta seg gjennom tunellen på lignende vis den siste tiden. Søndag kveld alene prøvde 1700 mennesker å komme seg under den engelske kanal, ifølge avisen the Local.

FARLIG FERD: Flyktninger vandrer langs togskinnene for å komme til tunnelåpningen i Calais denne helgen. På søndag melder en fransk avis at flere ble stoppet i og utenfor tunnelen av grensevaktene. Foto:Pascal Rossignol,Reuters

Drømmer om bolig og jobb

– Jeg klarte det ikke i dag, men i morgen kanskje, fortalte 21 år gamle Magad til VG i mars i fjor (krever innlogg). Den syriske flyktningen kommer fra utbombede Aleppo, kulturbyen som Bashar al-Assad har ødelagt. Magads kamerat var heldigere. Han kunne være i England senere på kvelden.

– President Assad har drept hele familien min. Jeg måtte komme meg ut fra det infernoet som Syria er blitt. Men vi sliter her også, bor i telt i vinterkulden, får et måltid om dagen. Frankrike er ikke snille mot flyktninger. Drømmen er å komme seg over til England. Der venter bolig, jobb og vennlige mennesker, fortalte Magad.

VG+: Løper for et nytt liv

«JUNGELEN»: Et oversiktsbilde tatt i juni viser deler av «jungelen», et område i Calais. Her bor rundt 2.500 flyktninger, primært fra Sudan, Eritrea og Syria. Foto:Francois Lo Presti,Afp

Siden mars i fjor har situasjonen forverret seg. Ifølge selskapet som driver og forvalter tunnelen, Eurotunnel, har 37.000 flyktninger og migranter hittil i år blitt hindret i å gå inn i terminalen.

Krigen i Syria og Irak har ført til store flyktningsstrømmer som søker et bedre liv i Europa, blant annet over middelhavet i uegnede og provisoriske båter. AFP meldte tirsdag at 2000 flyktninger og migranter har omkommet i forsøk på å krysse Middelhavet, i følge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon. For mange er havnebyen Calais nest siste stopp etter et kaotisk opphold i Libya, eller en farefull ferd over Middelhavet for å komme til Italia. Det melder AP.

Strengere sikkerhet stimulerer smuglerne

Samtidig topper innvandring urolisten i Europa. Innbyggere i Europa bekymrer seg mer over innvandring enn økonomiens tilstand, viser en oversikt fra EU-kommisjonen.

Strengere sikkerhet rundt grensene i Calais er god butikk for kriminelle gjenger som frakter migranter og flyktninger gjennom til Storbritannia. Det melder Sky News. Prislappen på å nå drømmen er blitt enda høyere de siste dagene, ifølge frivillige som arbeider i et område i Calais som blir omtalt som «Jungelen». Maya Konforti har hjulpet mennesker i området, hver dag i uken, i 18 måneder.

– Det passer smuglerne utmerket. Folk skjønner ikke at jo vanskeligere det blir å krysse grensen, jo mer utvikler smuglerne sine metoder, og jo mer øker de prisene, forteller hun til kanalen.

Konforti forteller at for to måneder siden kostet det 500 euro (cirka 4512 kr) for at en smugler skulle velge en lastebil, åpne og deretter lukke døren. Nå har det gått opp til 800 euro (cirka 7219 kr) eller 1100 euro (cirka 9927 kr).

AVSLØRENDE PRESENNING: Fransk politi har stoppet en polskregistrert lastebil for å hente ut flyktninger. Bildet er tatt i fjor. Foto:Kristofer Sandberg,VG

– Ville ikke bodd i Calais

– Calais har et stort problem, forteller den britiske trailersjåføren Kevin Westhead til nyhetsbyrået AP. Han forteller at han stadig må stanse opp mens Eurotunnel fjerner flyktninger som forsøker å snike seg på kjøretøyer, for å få skyss til England.

– Med det antall flyktninger som er nå, så er det et stort problem. Jeg ville ikke bodd i Calais slik ting er nå, sier han.

HENTES UT: Fransk politi henter ut flyktninger fra en polskregistrert lastebil. Bildet er tatt i fjor. Foto:Kristofer Sandberg,VG

Den franske regjeringen har satt opp et avlastningssenter utenfor byen, der flyktningene kan få en dusj og et daglig måltid. Rundt senteret har det vokst frem en leir.

Byen vil ha kompensasjon

– Økonomien til Calais har blitt ekstremt berørt av situasjonen, uttaler varaordfører Emmanuel Agius til AP, og peker særlig på at turismen har blitt rammet hardt.

– Vi anser at vi har lidd store økonomiske tap, uttaler han, og gjentar ordfører Natacha Bouchart sin oppfordring om et møte mellom henne, statsministeren i Frankrike og Storbritannia. Calais ønsker at de blir kompensert for sine tap. I forrige uke anslo ordføreren at hun ville søke 50 millioner euro i kompensasjon.

– Byen Calais har rett til å leve som en hvilken som helst europeisk by, sier varaordføreren.

Les også

Mer om

  1. Frankrike
  2. Storbritannia

Flere artikler

  1. Over 1.000 forsøk på å nå England stoppet i Calais på en natt

  2. Frankrike og Storbritannia: Ber om EU-hjelp til å takle flyktningkrisen

  3. Pluss content

    VG i «Jungelen» i Calais: Her bor det over 10.000 flyktninger

  4. Tømmer «Jungelen» i Calais

  5. Jevner «Jungelen» med jorda i Calais

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder