OMSTRIDT: Politiet i Charlottesville holder vakt ved statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee, som utløste opptøyene i helgen. Foto: AFP

Trump om fjerning av omstridte statuer: Trist

NEW YORK (VG)  Samtidig som han er under stadig større press for sin håndtering av bilangrepet i Charlottesville, tar president Donald Trump nå til orde for å bevare de omstridte statuene som utløste opptøyene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

De rasistiske og nasjonalistiske gruppene som i helgen marsjerte gjennom gatene i den lille byen Charlottesville i Virginia protesterte mot den varslede flyttingen av en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee.

Marsjen ble møtt av en stor gruppe motdemonstranter, og det kom til kraftige sammenstøt mellom de to gruppene. 32 år gamle Heather Heyer ble drept og flere andre ble alvorlig skadet da 20 år gamle James Alex Fields jr. kjørte bilen sin i høy hastighet rett inn i gruppen av motdemonstranter.

Fjernet landemerke

Også i andre amerikanske byer har slike statuer blitt fjernet de siste månedene. I april ble en Lee-statue i New Orleans revet etter å ha vært et landemerke i byen i 133 år. Bakgrunnen er en pågående nasjonal debatt om sørstatsmonumenter, som flere mener representerer slaveri og rasisme.

Nå går president Donald Trump ut med støtte til de omstridte monumentene, i flere Twitter-meldinger torsdag formiddag.

– Trist å se hvordan historien og kulturen til vårt storslagne land blir revet i stykker gjennom fjerningen av våre vakre statuer og monumenter. Du kan ikke fjerne historien, men du kan lære av den. Robert E. Lee, Stonewall Jackson – hvem blir de neste? Washington, Jefferson? Så latterlig, skriver presidenten.

– Skjønnheten som blir fjernet fra våre byer og parker vil bli sterkt savnet og kan aldri erstattes, fortsetter han.

Etter angrepet i Charlottesville følger flere byer nå etter. I Baltimore beordret ordfører Catherine Pugh fjerning av fire sørstatsmonumenter onsdag kveld, og i Annapolis i Maryland har guvernør Larry Hogan oppfordret til å fjerne statuen av høyesterettsdommer Roger B. Taney, som i 1857 slo fast at svarte ikke kunne være amerikanske statsborgere.

I byen Durham i Nord-Carolina rev demonstranter ned en statue av en sørstatssoldat foran byens rådhus.

Takket av klanleder

Donald Trump har etter opptøyene i Charlottesville fått krass kritikk for å ha unnlatt å plassere ansvaret for volden tydelig hos de høyreekstreme aktivistene. Først etter flere dager tok Trump avstand fra gruppene som marsjerte i Virginia.

Trump møtt av demonstranter i hjembyen: New York hater deg!

Deretter snudde han på nytt, og slo igjen fast at «denne historien har to sider». Tidligere leder av den fryktede rasistorganisasjonen Ku Klux Klan, David Duke, har takket presidenten for hans uttalelser.

Borgerrettighetsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som reagerer sterkt på det som nå skjer i Det hvite hus:

– Trumps uttalelser er totalt uakseptable. Dette handler ikke om at hans twitter-meldinger, for hans politikk er verre enn hans twitter-meldinger. Han sammenlikner George Washington, som var med å bygge dette landet, med Robert E. Lee, som forsøkte å ødelegge det, sier Jackson til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder