VANNKAOS: Shardea Harrison ser på at hennes tre uker gamle datter bli holdt av Dean Mize i Houston, Texas. Foto: Joe Raedle afp/ntb scanpix

Her blir lille Sarai på tre uker reddet fra orkanen Harvey

Uværet Harvey har ført til katastrofale oversvømmelser som kan komme til å nå historiske høyder, ifølge National Hurricane Center.

 • Stian Eisenträger
 • Kristian Aaser

Artikkelen er over to år gammel

Minst to mennesker har mistet livet og minst 30 andre er skadet som følge av den tropiske stormen, som rammet delstaten Texas i helgen.

Bildene av ødeleggelsene viser innbyggere som er drevet på flukt opp på hustak, ødelagte boliger og biler som er tatt av vannmassene. I Houston ble lille Sarai Harrison på tre uker reddet fra orkanen. En fotograf fra nyhetsbyrået AFP knipset et bilde av at moren Shardea Harrison ser ned på barnet sitt etter å ha blitt reddet.

President Donald Trump har kommentert flommen i en rekke Twitter-meldinger. I går skrev han at han vil reise til Texas så snart en slik tur kan gjennomføres uten å forstyrre redningsoperasjonen.

– Fokus må være på liv og sikkerhet, meldte Trump.

Kontrollerte oversvømmelser

Folk rundt Houston må belage seg på mer oversvømmelse de kommende dagene. Vannreservoarene i området er nemlig fylt til randen, og er under stadig større press på grunn av at det fortsetter å komme mer nedbør.

Siden torsdag har det falt mer enn 50 centimeter regn i det sørøstre Texas. Fra mandag til torsdag har meteorologene beregnet at det kan komme ytterligere 38 til 63 centimeter nedbør i området. På enkelte steder kan den totale nedbørsmengden bli på mer enn 127 centimeter, ifølge National Weather Service.

For å hindre at demningene skal briste, har myndighetene nå besluttet å foreta kontrollerte uttømminger av reservoarene.

Evakueringsordre

Innbyggerne i de berørte områdene ved Addicks- og Barker-reservoarene fikk søndag kveld beskjed om å pakke bilene sine og forberede seg på å komme seg vekk fra området ved soloppgang.

– Man trenger ikke å dra langt, bare ut av dette området, sier meteorolog Jeff Lindner ved Harris Country Flood Control District til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Hærens ingeniørkorps måtte likevel starte tømmingen av reservoarene klokken to natt til mandag, altså før planen, fordi vannet steg dramatisk raskere enn 15 centimeter i timen.

– Tidsplanen ble fremskjøvet for å hindre at flere boliger skulle bli oversvømt, sier ingeniørkorpsets talsperson Jay Townsend til AP.

Samtidig har de lokale myndighetene i Fort Bend County beordret evakuering av befolkningen langs Brazos River, hvor vannstanden er ventet å nå over 18 meter – altså 90 centimeter over den forrige rekorden, som ble satt i 2016. Dette beskrives av lokale myndigheter som en «800-årsflom».

Ifølge sjefen for det føderale byrået for krisehåndtering FEMA, kommer myndighetene til å måtte drive gjenoppbyggingsarbeid i årevis.

Rømte opp på takene

Søndag var det kraftige regnskyll over Houston, hvor veier ble gjort om til elver som kun kunne forseres med båt. I en redningsoperasjon som bar likhetstrekk med innsatsen etter orkanen Katrina, landet helikoptre ved oversvømte motorveier, mens lettbåter navigerte seg gjennom oversvømte nabolag for å redde ut strandede mennesker.

Myndighetene har oppfordret innbyggere som sitter fast i oversvømte bygninger om å komme seg opp på takene og vifte med laken eller håndklær for å tiltrekke seg redningsmannskapenes oppmerksomhet.

Uværet har så langt berørt omtrent hver fjerde innbygger i Texas, altså 6,8 millioner mennesker i 18 fylker, melder AP, og viser til føderale myndigheter.

Ingen nordmenn rammet

Det norske generalkonsulatet i Houston har ikke fått opplysninger om at det er nordmenn i de områdene i Texas som ble hardest rammet av orkanen Harvey.

– Per nå er store deler av Houston utsatt og berørt av vannmassene, men vi kjenner ikke til at det er nordmenn i spesielt utsatte områder, opplyser konsul Ingunn M. Oudia i en epost til NTB søndag kveld.

Generalkonsulatet går ut fra at det er mellom 5000 og 6000 nordmenn bosatt i området.

Statoil er blant selskapene som har stengt eller redusert driften. Det norske selskapet har 950 ansatte i Texas og stengte kontorene i Houston og Austin allerede fredag. Den landbaserte olje- og gassproduksjonen på feltet Eagle Ford er stengt og sikret, melder NRK.

Les også

 1. Texas: Folk søker tilflukt på hustak

  Tusenvis av mennesker har søkt tilflukt på hustak og andre steder over bakken mens de venter på hjelp for å slippe unna…
 2. Katastrofen «Harvey» skaper dødelige oversvømmelser i USA

  Minst fem mennesker har mistet livet og mange er skadet etter orkanen Harveys herjinger i delstaten Texas i USA.
 3. Texas: 40 personer savnet etter Harvey - fem bekreftet omkommet

  Fem personer er til nå omkommet etter orkanen i Texas.
 4. StormGeo-meteorolog i USA: - Katastrofenedbør kan ramme millionbyen Houston

  USAs oljehovedstad Houston kan ble rammet av ekstreme nedbørsmengder som følge av monsterorkanen «Harvey», viser en…
 5. Orkanen «Harvey»: Blir bedt om å merke armene med navn

  Orkanen Harvey herjer i den amerikanske delstaten Texas. De som blir igjen i områdene blir nå bedt om å merke kroppene…
 6. Trump erklærer orkanen «Harvey» som katastrofe

  Natt til lørdag nådde orkanen Harvey land i den amerikanske delstaten Texas, etter å ha økt i styrke gjennom natten.
 7. Texas: Her evakueres Guadalupe fra katastrofe-orkanen Harvey

  En kombinasjon av ekstrem stormflo, tungt intenst regn, oversvømmelser og vind i 160 km/t kan gjøre store områder i…
 8. Monsterorkan nærmer seg Texas

  Ekstremværet «Harvey» har bygd seg opp til en orkan og nærmer seg nå kysten av Texas. Titusener er evakuert.

Mer om

 1. USA
 2. Vær

Flere artikler

 1. Texas: Folk søker tilflukt på hustak

 2. Katastrofen «Harvey» skaper dødelige oversvømmelser i USA

 3. StormGeo-meteorolog i USA: - Katastrofenedbør kan ramme millionbyen Houston

 4. Flomkaos i Texas: Politimann (60) druknet på jobb

 5. Texas: Her evakueres Guadalupe fra katastrofe-orkanen Harvey

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder