OMROKKERING: Sigurdur Ingi Johansson (t.v) ble annonsert som Islands nye statsminister under en pressekonferanse onsdag kveld. Her sammen med finansminister Bjarni Benediktsson. Foto: Helge Mikalsen

Panama–avsløringene: Johansson er Islands nye statsminister

REYKJAVIK (VG) Sigurdur Ingi Johansson blir ny statsminister. Landet holder nyvalg til høsten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

PÅ ISLAND: F.v. Helge Mikalsen og Jostein Matre. Foto: Helge Mikalsen VG

Sigurdur Ingi Johansson blir ny statsminister på Island, men man diskuterer fortsatt resten av regjeringskabalen, sier Alltingsmedlem Höskuldur Thorhallsson fra Fremskrittspartiet under en pressekonferanse onsdag kveld.

Johansson ble blant annet spurt om han tror dette vil stoppe protestene mot regjeringen.

– Vi håper at dette vil hjelpe med å få mer stabilitet i Island, sier den nye statsministeren.

Avtroppende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson var ordknapp i møtet med pressen etter gruppemøtet på Alltinget.

– Det er en god og solid mann som nå blir statsminister, sa en smilende Gunnlaugsson i noen av de første kommentarene til pressen siden Panama-avsløringene.

Nyvalg til høsten

I begynnelsen av pressekonferansen ble Johansson spurt om hva han vil gjøre annerledes enn den avtroppende statsministeren. Demonstrantene mener nemlig at han er for lik forgjengeren.

– Jeg er en annen person og gjør ting på en litt annen måte, men det er klart at vi kommer fra samme parti.

Selvstendighetspartiets leder Bjarni Benediktsson opplyser til pressen på Alltinget i Reykjavik at nyvalg skal holdes i løpet av høsten, men at ingen dato er satt.

Han sier videre at det er for å imøtekomme kravet fra folket og allmennheten om nyvalg.

På spørsmål fra VG om hva det opposisjonelle Piratpartiet mener om nyvalget til høsten, svarer leder Birgitta Jonsdottir at partiet fremdeles er uenige.

– Vi vil holde på vårt mistillitsforslag og legge det frem for Alltinget forhåpentligvis i morgen, sier Jonsdottir.

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson varslet tidligere i uken at han trekker seg etter avsløringene om at han og kona i skjul eide et skatteparadisselskap med store krav mot de islandske bankene som kollapset i finanskrisen.

MISFORNØYDE: Birgitta Jónsdóttir som er leder for Piratpartiet (til venstre) mener at politikerne nå må jobbe for å få tillit av folket. Ottarr Proppe leder for partiet Lys Fremtid. Katrin Jakobsdottir, leder for Det Grønne Venstrepartiet. Arni Pall Arnason (til høyre) leder for Sosialdemokratene. Foto: Helge Mikalsen

– Kommer til å få en god statsminister

Sigmundur David Gunnlaugsson fortalte for kort tid siden til journalistene som befinner seg på Alltinget i Reykjavik, deriblant VGs reportere, at han trer til side som statsminister.

– Dere kommer til å få en god statsminister, sa Gunnlaugsson til journalistene uten å spesifisere med navn, før han gikk.

Forlater jobben: Statsministeren på Island går av

Ifølge en kilde Reuters snakket med tidligere i dag, ser de to partiene Fremskrittspartiet (tilsvarende Senterpartiet) og regjeringspartneren det borgerlige Selvstendighetspartiet, og fortsette samarbeidet videre med en ny statsminister.

Fremskrittspartiets nestleder Sigurdur Ingi Johansson, som i islandske medier er utropt til Gunnlaugssons arvtaker, sier til kringkasteren RUV etter samtalene at de to partiene er enige om å fortsette samarbeidet. Det er flere uenige i.

Nyvalg: Tirsdag ba Islands statsminister om å få utlyse nyvalg - fikk nei

– Vi er i en situasjon hvor folket er dypt fornærmet og sinte. En ny statsminister fra samme parti er bare en kosmetisk forandring, sier Ottarr Proppe leder for partiet Lys Fremtid til VG.

Vil ha valg så fort som mulg

VG møtte Proppe for kort tid siden i Alltinget i Reykjavik der demonstranter fortsatt demonstrerer på utsiden. Proppe mener at nyvalg i september er et steg frem i forhold til den opprinnelige valgdatoen, som er i april 2017. Han understreker at selv om dette er et steg i riktig retning er det ikke det folket krever.

Folket vil ha valg så fort som mulig, og Proppe mener det bør skje innen 45 dager, dersom mistillitsforslaget ikke går gjennom.

Les også: Folket slakter Gunnlaugsson

Birgitta Jónsdóttir, leder for Piratpartiet som på en fersk islandsk meningsmåling har 43 prosent oppslutning og dermed er partiet med størst oppslutning i landet nå, sier til VG at politikerne trenger å bygge tillitt i folket og at det vil bli mange søvnløse netter dersom dette ikke skjer før september.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORLANGER NYVALG: Mange demonstranter har møtt opp utenfor Alltinget i Reykjavik for å vise sin misnøye. Foto: Helge Mikalsen

Videre sier hun at folket forventer at også finansministeren på Island, Bjarne Benediktsson, skal gå av fordi også han er nevnt i Panama-dokumentene.

– Det holder ikke at Benediktsson skal lede landets skattemyndigheter og samtidig være nevnt i disse dokumentene, sier Jónsdóttir til VG.

Nyvalg: Tirsdag ba Islands statsminister om å få utlyse nyvalg - fikk nei

Alltinget skal samles klokken 10.30 i morgen formiddag, der vil tingene sin eventuelt kommer frem i kveld trolig bli gjenstand for debatt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder