Cameron til det britiske folk: – Se på Norge. Stem ja til denne avtalen

TØFFE FORHANDLINGER: Fra venstre Frankrikes president Francois Hollande, Italias statsminister Matteo Renzi, Romanias president Klaus Werner Iohannis og Storbritannias statsminister David Cameron under møtene i Brussel. Foto: Olivier Hoslet , Afp

Britisk EU-avtale på plass

EU-landene er enige om en ny avtale for Storbritannia, opplyser EU-presidenten på Twitter.

Artikkelen er over fire år gammel

– Enighet oppnådd. Dramaet er over, skriver president Dalia Grybauskaite like før klokken 22 fredag kveld, ifølge NTB.

Hun var den første til å røpe nyheten. Litt senere bekreftet også den tsjekkiske statsministeren enigheten fra møterommet med de 28 stats- og regjeringssjefene i EU.

– Vi har en avtale! Det er et godt kompromiss som jeg håper kan holde britene i EU, skriver den tsjekkiske stasministeren Bohuslav Sobotka på Twitter.

Klokken 22.30 bekreftet EU-president, Donald Tusk, det selv på sin twitterkonto:

– Avtale. Enstemmig støtte for ny avtale for Storbritannia i EU.

Lær mer: Fem spørsmål og svar om forhandlingene

David Cameron melder på sin twitterkonto at han har fremforhandlet en avtale som gir Storbritannia en spesiell status i EU, og at han vil anbefale den for sin regjering lørdag. Det er også ventet at han raskt vil arrangere en folkeavstemming der det britiske folk skal si ja, eller nei, til avtalen. Det kan skje allerede i juni.

På en pressekonferanse sent fredag kveld gjentar Cameron budskapet fra twittermeldingen, og kalte avtalen for et historisk øyeblikk:

– Dette er nok til at jeg kan anbefale at Storbritannia blir i EU.

Statsministeren sier også at det aldri vil bli aktuelt for hans land å bli en del av en «EU-superstat» eller del av en EU-hær.

– Jeg har sikret at Storbritannia vil være uavhengig og selv bestemme hva vi vil delta på. Vi får det beste av begge verdener. Vi står utenfor det som ikke passer oss og vi ikke ønsker, sa Cameron, som også takket de andre landene for å ha hjulpet med å komme frem til avtalen.

PRESSEKONFERANSE: David Cameron sa sin mening om avtalen sent fredag kveld. Foto: John Thys , Afp

Nå håper han å få folket med seg til å stemme ja til avtalen, og viste blant annet til Norge for hvorfor han mener det er viktig.

– Å snu ryggen til EU er ikke en løsning for oss i det hele tatt. Jeg tror det beste for oss er å bli i et reformert EU, og være med på å forme organisasjonen. Dersom vi forlater EU kan vi ikke påvirke. Se på Norge og Sveits. De må forholde seg til de indre markedene i EU, men har ingen påvirkningskraft, sa statsministeren, som også fikk fortalt at han ikke elsket Brussel, men Storbritannia.

Skjebnedøgn

EU-lederne har drevet forhandlinger over to dager for å få til en avtale som statsminister David Cameron håper skal være nok til å overtale britene til å stemme for fortsatt medlemskap i EU. Det hele er blitt omtalt som Camerons skjebnedøgn.

Det har vært knyttet stor spenning til om man ville klare å komme frem til en avtale alle parter var fornøyd med. Håpet var i utgangspunktet å være ferdig fredag formiddag, men allerede torsdag sa Cameron at arbeidet med avtalen fikk ta den tiden det ville ta:

– Jeg skal kjempe for Storbritannia. Om vi kan få en god avtale, tar jeg den. Men jeg inngår ikke en avtale som ikke innfrir det vi trenger. Det er mye viktigere å gjøre dette riktig enn å ha hastverk.

Kommentar: Cameron i Brussel for å trygle

Vinn eller forsvinn

Forhandlingene om en britisk avtale har pågått i flere måneder. Det er flere vanskelige britiske krav som har blitt diskutert i Brussel torsdag og fredag.

Til sist var det spesielt med de østeuropeiske landene kampen sto.

Britene vil begrense EU-innvandreres tilgang på visse skattebaserte velferdsgoder og får nå gjøre det i inntil sju år. Men kravet om å få justere barnetrygd til EU-arbeidere som har barna i hjemlandet, ble spesielt vanskelig.

Flere EU-land ønsker å kunne bruke slik indeksering når barnetrygd sendes ut av landet. Også Norge er interessert i ordningen. Til slutt ga østeuropeerne opp motstanden mot at den skal kunne gjelde alle landene.

Britene får starte justeringen av barnetrygd umiddelbart, mens andre EU-stater kan begynne i 2020, går det fram av avtalen som Reuters har fått tilgang til.

Det var også fransk motstand mot britenes krav om å sikre innflytelsen til landene utenfor euroen. Men det spørsmålet ble også løst sammen med den belgiske skepsisen mot britenes krav om unntak fra EU-mantraet om en «stadig tettere union».

EU-president Donald Tusk kalte møte for et «vinn eller forsvinn»-toppmøte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder