15.000 flyktninger til østerriksk grenseby på én dag

Sendes videre med buss og taxi

Tyskland innfører grensekontroll

Ungarsk politi i alarmberedskap

NICKELSDORF (VG) Strømmen av flyktninger inn til Østerrike er så voldsom at myndighetene ber taxisjåførene kjøre til grensen for å plukke dem opp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG var natt til mandag ved den østerrikske grensestasjonen Nickelsdorf, hvor det var kaotiske tilstander som følge av at hele 15.000 mennesker har krysset grensen i løpet av søndag.

Politiet hadde kalt inn busser fra hele Wien-området, for å få fraktet vekk flest mulig mennesker fra grensen og inn til midlertidige steder hvor de kan sove.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

– Ekstraordinære tilstander

Men bussene er ikke nok for å håndtere den enorme menneskemengden. Ved grensen stod også en flåte med drosjebiler for å kjøre flyktninger som kan betale for seg:

TAXI-KØ: Det enorme presset på den østerrikske grensebyen Nickelsdorf, gjør at flyktningene de siste dagene har blitt sendt av sted i drosjer mot Wien. Foto: EPA/HERBERT P. OCZERET ,

– Dette er helt ekstraordinære tilstander. I helgen tok vi kontakt med taxisentralene i Wien for å be drosjer kjøre til grensen og plukke opp mennesker: Vi trenger bistand for å holde situasjonen noenlunde under kontroll, sier polititalsmann Helmut Marban til VG.

Det var lange køer med tusenvis av mennesker ved grensen natt til mandag. Mange var slitne og sultne, og det var amper stemning og tilløp til knuffing og småslåssing i rekkene frem til bussene som skulle ta dem videre til Wien.

Les også: Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

Samtidig satt landets regjering i krisemøte i Wien – og nylig kom beskjeden om at også Østerrike ønsker å sette Schengen-prinsippene tilside.

PÅ FLUKT: Tusener av voksne og barn ventet natt til mandag på å komme seg videre fra den østerrikske grensebyen. Foto: Roy F. Andersen , VG

Landets utenriksminister Sebastian Kurz sier landet raskt må følge Tyskland og innføre grensekontroll for å unngå «katastrofale resultater», melder NTB.

– Hvis vi ikke gjør det, vil landet vårt i løpet av kun få dager bli fullstendig overbelastet, sa Kurz til statskanalen ÖRF søndag kveld.

Politi i alarmberedskap

Mandag møtes mange av Europas innenriksministere i Brussel for å gå løs på en av de største prøvelsene EU noen gang har stått overfor.

VENTETID: Midt i menneskekaoset holder en mann en liten baby opp i luften i grensebyen Nickelsdorf. Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Drøftelsene vil dreie seg om hvordan man skal fordele de mange hundre tusen flyktningene som vil komme til Europa bare i år.

Tysklands beslutning om innføre grensekontroll får dramatiske følger i hele Europa, ikke minst i nabolandene Tsjekkia og Østerrike.

Les også: Fire flyktningeungdommer forteller: «Dette er alt jeg eier»

De risikerer å bli sittende med titusenvis av migranter og flyktninger som ikke kommer seg inn i Tyskland ved grensen.

Det er trolig hovedgrunnen til at Tsjekkia og Østerrike nå vurderer det samme. Da flyttes trolig menneskemengdene ytterligere ut i Europa, mot Kroatia og Ungarn.

Som følge av grensekontrollen til Tyskland er politiet i fire regioner i Ungarn nå satt i alarmberedskap, noe som betyr at alle politifolk i de aktuelle regionene må melde seg til tjeneste innen to timer.

Vil ha «ventesoner»

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizére forklarer at beslutningen om midlertidig grensekontroll mot Østerrike, med at det er helt nødvendig for «å begrense strømmen inn til Tyskland og for å få tilbake en skikkelig ankomstprosedyre», skriver The New York Times.

Han tar også til orde for å innføre «ventesoner» ved grensene til Ungarn, Italia og Hellas, slik at asylsøkere kan bli registrert der og vente på beskjed hvilket land som kan ta dem imot og som de kan reise videre til.

Kommentar: De norske flyktningene

I dag vil svært mange av migrantene og flyktningene til Tyskland, mens andre europeiske land sier så godt som nei til å ta dem imot.

– Byrdene ved å ta imot så mange mennesker, må fordeles solidarisk i Europa, sier Maizére.

SKAL VIDERE: Etter planen skal flyktningene fraktes videre med buss og taxi til midlertidige steder hvor de kan sove. Foto: AP ,

Tyskland og forbundskansler Angla Merkel har de siste ukene tatt imot flyktningene med åpne armer, noe som kan ha bidratt til at strømmen av mennesker har økt ytterligere.

De siste dagene har det også begynt å murre kraftig blant Merkels partikolleger ute i delstatene.

Skaper dårlig stemning

Lørdag signaliserte innenriksminister de Maizére at flyktninger ikke fritt kan bosette seg i hvilket land de vil.

– Det skjer ikke noen steder i verden, sa han i et intervju med avisen Tagesspiegel.

Ved Nickelsdorf innrømmer politiet at situasjonen ikke kan forsette i lengden:

– Bare de siste dagene har 30.000 mennesker kommet over her. Dette setter oss på en meget stor prøve. Det er veldig mange mennesker å håndtere. Nå venter vi på nye beskjeder fra regjeringen og myndighetene her i Østerrike og vi følger selvsagt situasjonen ellers i Europa tett, sier polititalsmann Helmut Marban.

Les også: Svensk politimann rører titusener på Facebook

HILSER PÅ: En liten gutt som står i kø for å bli fraktet bort fra grensebyen Nickelsdorf strekker seg for å ta en østerriksk politimann i hånda. Foto: Roy F. Andersen , VG

Flyktningkrisen fører til ikke bare til politisk dramatikk og krisestemning. Den har også forsuret forholdet mellom naboland og nære venner i EU.

Lørdag fikk Østerrikes bundeskansler Werner Faymann ut mot Ungarns statsminister Viktor Orbáns harde politikk overfor flyktninger.

Faymann mener Ungarns behandling av flyktninger de siste ukene minner om hvordan jødene ble behandlet under 2. verdenskrig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder