MER TØRKE: Den globale oppvarmningen kan føre til lengre tørkeperioder. Bildet viser en ung inder som vandrer over en uttørket elv i Jammu, India i 2013. Regionen har blitt rammet av ekstreme hetebølger.

MER TØRKE: Den globale oppvarmningen kan føre til lengre tørkeperioder. Bildet viser en ung inder som vandrer over en uttørket elv i Jammu, India i 2013. Regionen har blitt rammet av ekstreme hetebølger. Foto: Channi Anand Ap

Global rekordvarme – 15 måneder på rad

Klimaforsker: – Det er klart det er skummelt

Det er blitt satt nye globale varmerekorder hver eneste
måned siden mai 2015.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Som VG omtalte tidligere i august var juli 2016 den varmeste måneden i verden siden offisielle målinger ble påbegynt i 1880. Rekordvarmen i juli viser seg imidlertid bare å være en del av historien.

For juli markerte den 15. måneden på rad med nye globale varmerekorder innenfor de aktuelle månedene.

Les også: Radioaktivt avfall kan slippes ut i Arktis når Grønlandsisen smelter

Det viser målinger fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Den lange rekken av varmerekorder innebærer en overlapping av rekordmålinger måned for måned. Årets varmerekord for juli slår fjorårets rekordmåling samme måned.

En langvarig trend

Fysiker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero Senter for klimaforskning mener utviklingen er urovekkende.

– Det er klart at det er skummelt at verden blir varmere og varmere. Det er en fortsettelse av en trend vi har sett veldig lenge, sier Samset til VG.

Se bildene: Kloden mørklagt under Earth Hour

Noen snarlig slutt på varmerekordene har han heller ingen tro på.

– Det var rekordvarme i 2015 og det kommer til å bli ny rekord i 2016, uansett hva som skjer resten av året. Det vi ser nå er et stort hopp, som er større enn forventet. Vi er veldig spente på hvordan 2017 og 2018 blir, sier forskeren.

Uventet ekstremvær og farlig havnivåstigning

Han mener omtaler den lange rekken av varmerekorder som nok et varsku om at vi ikke har god tid dersom vi mener alvor med å holde den globale oppvarmingen til under to grader, det såkalte togradersmålet.

– Dette får konsekvenser på tvers av hele klimasystemet. Vi har vært heldige i lang tid nå, med et stabilt klima i flere tusen år. Det har gjort at vi kan utvikle samfunn ved at vi for eksempel vet hvor vi kan dyrke korn, og at vi vet hvor vi kan bo uten å bli utsatt for store naturkatastrofer.

Visste du? Mobilbruken din krever nå like mye strøm som kjøleskapet ditt

Saken fortsetter under bildet

FLERE OVERSVØMMELSER: Fysiker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero forteller at flere oversvømmelser, lengre tørkeperioder og uventede naturkatastrofer er blant konsekvensene som vil komme av en varmere klode. Bildet viser en brannbil i et oversvømt nabolag i New York 2004. Foto: Osamu Honda Ap

Men dette er allerede i ferd med å endre seg, advarer han.

– Det kommer stormer og ekstremvær på uventede steder. Vi har laget avløpssystemene våre for å takle de dagene med mest regn. Når det plutselig kommer mye mer regn enn før får vi store problemer. Havnivåstigningen merkes også i mange land. I Manhattan bygger man nå nye og større diker rundt hele halvøya, fordi de ikke har noe annet alternativ.

Afrika rammes hardest

Flere av landene i Afrika vil være blant dem som rammes hardest av klimaendringene, mener forskeren.

– Afrika sliter allerede med klimautfordringer og det kommer dessverre bare til å bli enda verre. Tørkeperiodene vil bli lengre og det blir vanskeligere for dem å produsere den maten de trenger, sier han.

Bakgrunn: Verden nærmer seg 0 utslippsvekst

– Tror du slike målinger gjør at flere sperrer øynene opp for trusselen?

– Jeg tror nok det. Det har lenge vært klimaskeptikere som vil diskutere om vi i det hele tatt har noen global oppvarming. Etter hvert kommer nok flere av dem til å se at det nesten ikke er noe poeng å diskutere dette lenger. Da kan vi i hvert fall gå videre forbi det punktet, sier forskeren.

Mener elbiltrenden er viktig

Han har imidlertid tro på at verden vil klare å finne løsninger på problemet, og trekker frem fremveksten av elbiler som en viktig trend.

Les også: Slik kan byer drukne

– Elbiler er svært positivt for klimaet på sikt. Det viser at det går an å gå fra en type energi til en annen. Fra noe som slipper ut mye co₂ til noe som ikke gjør det, uten at det oppleves som noen stor belastning, sier han og tilføyer:

– Men vi trenger et større driv til å finne nye løsninger. Det mest behagelige er å ikke gjøre noe, men vi ser at det ikke er et alternativ.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder