IKKE NÅDIG: I sitt første intervju med europeiske aviser etter presidentvalget, er det flere som får kritikk av Donald Trump. Her er han i Trump Tower forrige uke. Foto: Bryan R. Smith AFP

Donald Trump langer ut mot NATO: – Utdatert

Kun dager etter at hans egne toppfolk forsvarte NATO, sier Donald Trump at militæralliansen er utdatert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I det første intervjuet med europeiske medier etter at han vant valget i november, går Donald Trump hardt ut mot NATO og Angela Merkel, roser brexit og sier han vil lette på sanksjonene mot Russland.

– NATO er utdatert fordi alliansen ikke har klart å forsvare seg mot terrorisme, sier han i et intervjuet med britiske The Times og tyske The Bild

Han trekker også frem at alliansen ble opprettet for mange år siden, og at noen land ikke betaler som de skal.

– Jeg sa for lenge siden at NATO hadde problemer, sier Trump, før han presiserer at alliansen fortsatt er veldig viktig ham.

Les også: 89-åring sparket av Trump etter 60 år som kunngjører

Uenig med sine egne

Uttalelsene står i sterk kontrast til det hans utvalgte toppfolk nylig har sagt om militæralliansen.

Under høringen om sitt kandidatur som forsvarsminister forrige uke, kalte James Mattis NATO for «den mest suksessrike militæralliansen i historien».

Dagen før var påtroppende utenriksminister Rex Tillerson klar på at han fullt opp støtter USAs forpliktelser som fastslår at et angrep på et medlem er et angrep på alle – noe Trump tidligere har åpnet for at USA ikke nødvendigvis vil respektere.

Få oversikt: Dette er Trumps regjering

– Katastrofal feil

I intervjuet kritiserer Trump også Tysklands statsminister Angela Merkel for landets innvandringspolitikk.

Han viser spesielt til den kontroversielle avgjørelsen om å åpne Tysklands grenser for flyktninger som sto fast i Ungarn høsten 2015. Omtrent 890.000 flyktninger – mange av dem fra Syria – kom til Tyskland det året.

– Jeg tror hun gjorde en katastrofal feil, og det var å hjelpe alle disse illegale, du vet, ta imot folk fra hvor enn de kom, sier Trump.

Samtidig trekker han frem nettopp Merkel som den viktigste lederen i Europa, blant annet på grunn av Tysklands rolle i EU.

Kina til Trump: Uaktuelt å endre politikk

Russland-avtale

Videre tar han til orde for en grundig avtale med Russland om atomnedrustning og vil lette på sanksjonene mot landet.

– Jeg mener antall atomvåpen burde være mye lavere, reduseres betraktelig, det er en del av det, sier Trump.

Uttalelsene går på tvers av tidligere Twitter-meldinger der USAs påtroppende president blant annet har skrevet at «USA må styrke og utvide atomkapasiteten til den dagen kommer når verden tar til vettet».

I intervjuet roser han Storbritannia for at de trekker seg ut av EU.

USAs påtroppende president tror flere land kommer etter, og er samtidig klar på at han ikke tror britene hadde stemt for brexit hvis det ikke hadde vært for flyktningkatastrofen og «alle problemene som følger med».

– Folk, land vil ha sin egen identitet. Storbritannia ville ha sin egen identitet, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder