PÅ GRENSEN: En fransk statsborger er arrestert på grensen mellom Ukraina og Polen med store mengder våpen og sprengstoff i lasten. Dette bildet er fra grensepasseringen Rava-Ruska, men det er foreløpig ikke bekreftet hvorvidt det var her smuglerforsøket fant sted. Foto: Reuters

Franskmann pågrepet på grense med bilen full av våpen og sprengstoff

TV-kanalen M6: Skal ha planlagt anslag i Frankrike

En franskmann er blitt arrestert på grensen mellom Ukraina og Polen etter at han skal ha forsøkt å smugle store mengder eksplosiver, granatkastere og automatvåpen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var den franske TV-kanalen M6 som fredag meldte at en 25 år gammel fransk mann var blitt arrestert av den ukrainske grensevakten 21. mai. Mannen, som identifiseres som Gregoire M., skal være hjemmehørende i Lorraine-regionen nordøst i Frankrike.

I mannens bil skal de ha funnet et arsenal av våpen og eksplosiver, deriblant tre rakettdrevne granatkastere, seks automatvåpen av typen AK-47, rundt 100 sprenghetter og over 100 kilo sprengstoff, i tillegg til en rekke hjelmer, skriver TV-kanalen M6. Verdien på våpenarsenalet skal være på mer enn 2,3 millioner kroner, og myndighetene etterforsker blant annet hva som kan være finansieringskilde.

Bekrefter arrestasjonen

Ifølge den franske TV-kanalen skal 25-åringen i forkant av arrestasjonen ha blitt overvåket i flere dager av den ukrainske sikkerhetstjenesten, da de fant ut at han skulle kjøpe våpen.

En talsmann for den ukrainske grensevakten, Oleg Slobodyan, bekrefter arrestasjonen overfor nyhetsbyrået Reuters.

En talsperson for den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU, som har ansvaret for etterforskningen i Ukraina, har ikke gitt noen kommentar, ifølge nyhetsbyrået.

Mulig høyreekstrem tilknytning

Det skal ha blitt gjennomført en husransakelse av 25-åringens bolig, hvor etterforskerne skal ha funnet materiale som kan brukes til å lage eksplosiver og en t-skjorte med logoen til en høyreekstrem organisasjon, melder TV-kanalen M6 og Le Figaro.

Han skal være tidligere ukjent for sikkerhetstjenestene i Frankrike, og sitter nå i ukrainsk varetekt, i påvente av en eventuell utleveringsbegjæring.

25-åringen skal «ifølge flere kilder» ha planlagt et anslag i Frankrike, melder den franske TV-kanalen M6.

Tysk etterretning: Bekymret for radikalisering av asylmotstandere

Les også: Kraftig økning i politisk motivert vold i Tyskland

Fotball-EM mulig terrormål

Innenriksdepartementet i Paris sier saken blir tatt hånd om av justisvesenet, ifølge Reuters. Den polske grensevakten har ikke kommentert saken.

Sikkerhetstjenestene i Europa er i høy beredskap etter de blodige terrorangrepene i Frankrike og Belgia det siste året. USA gikk denne uken ut og advarte sine statsborgere mot ytterligere angrep i Europa, og nevnte blant annet fotball-EM i Frankrike som et mulig mål for terrorister.

Tidligere denne uken pågrep tysk politi tre mistenkte IS-terrorister, som skal ha planlagt terroranslag mot flere mål i gamlebyen i Düsseldorf.

Les også: Økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder